helmikuuta 23, 2014

Paloni

Kesäkuun 10.päivänä 2011 avasi Eerikinkadulla ovensa konseptimyymälä Paloni ja olin todella innoissani. Kerrankin löytyy ihminen - LUE: Minna Särelä - jolla on uskallusta laittaa uudenlainen kivijalkakauppa pystyyn ja antaa aloitteleville, itsenäisille ja vielä suurelle yleisölle tuntemattomille suunnittelijoille mahdollisuus myydä tuotteitaan. Useinhan osaavat, aloittelevat suunnittelijat ovat ilman kunnollista myynti- ja markkinointikanavaan, jonka Minna nyt Palonissa tarjosi heille. Palonin filosofiasta on heidän nettisivuilla mielestäni kaikki olennainen kiteytetty yhteen lauseeseen 

"You can call it design, indie fashion, art or handicraft. We call it passion."




Palonin liiketila ei ollut suuren suuri mutta siellä oli aina käydessäni kaikkea ihanaa ja houkuttelevaa naisten vaatteista, asusteista ja koruista kodin sisustukseen, lahjatavaroihin ja herkullisiin lastenvaatteisiin. Palonissa sai aina hyvää palvelua, joka nykymaailmassa on äärimmäisen harvinaista kun ostosten teko on entistä enemmän siirtynyt nettiin ja monissa isoissa ketjumyymälöissä henkilökuntaa on todella vähän ja hekin kassoilla rahastamassa eivätkä suinkaan auttamassa myymälässä. 

Palonin tuotteissa näkyi vahva käsityönleima ja mikä parasta niiden tuotantoketju oli tiedossa täysin läpinäkyvästi. Isoista ketjuista ostaessa tuotteen alkuperämaa on merkitty kyllä tuotteeseen mutta valmistusolot tai -menetelmät tehtaalla jäävät kuluttajalle täysin epäselviksi ja hämärän peittoon. Sitten saamme lukea lehdestä Aasiassa sortuneesta tekstiilitehtaasta ja miettiä olikohan minun t-paitani valmistettu juuri tuossa surmanloukussa? 



Paloni ja Minna olivat myös aktiivisesti mukana erilaisissa tapahtumissa mm. Kaapelitehtaalla, Vanhalla Ylioppilastalolla, ravintolapäivässä tai Design District markkinoilla. Minna toi kivijalkakaupan mukaan tapahtumiin, joissa ihmiset liikkuivat lisäten myös tätä kautta suunnittelijoiden näkyvyyttä ja tunnettavuutta. Olen räpsinyt monia kuvia Palonin standista ja ihanista tuotteista lukuisissa yhteyksissä. Palonin kojun ympärillä on aina näkynyt iloisia ilmeitä ja kuulunut positiivista naurua ja puheen sorinaa. Palonista on välittynyt hyvä
ja tarttuvan iloinen fiilis :)



Olinkin äärimmäisen surullinen ja pettynyt lukiessani tammikuun 21. Minnan postauksen Palonin blogissa, että konseptimyymälä joutuisi sulkemaan ovensa helmikuussa. Tunteeni olivat ristiriitaiset koska toisaalta olin myös äärimmäisen ylpeä siitä, että Minna itse tuli avoimen rehellisesti julkisuuteen ja kertoi, että Paloni on menossa konkurssiin mikäli tiettyä rahasummaa ei saataisi kasaan.




Saduissa ja tarinoissa asioilla on tapana järjestyä ja saada onnellinen loppu. Paloninkin suhteen tarvittava rahasumma saatiin kasaan neljässä päivässä ja konkurssi vältettiin mutta Palonin ihana kivijalkakauppa sulkeutuu nyt 25.helmikuuta Eerikinkadulla joten ihan onnelliseen loppuun tässä sadussa ei päästy.




Jään mielenkiinnolla odottamaan mihin suuntaan Palonin liiketoiminta tulee kehittymään jatkossa ja todella toivon Palonin jatkan tavalla tai toisella omalla tiellään tekemällä suomalaisia suunnittelijoita tunnetuksi laajemminkin. Minnalla on tahtoa, pohjalaista sisua, voimaa ja rohkeutta joten luotan siihen, että Palonin tarina tulee jatkumaan. Toivon Minnalle nyt voimia ja jaksamista tämän raskaan prosessin jälkeen. Taisin sanoa Minnalle kun juttelimme siellä Outi Pyyn paidanrepimisillassa tämän lauseen, joka on ollut omassa elämässäni punaisena lankana.

"Elämässä mitään ei tapahdu sattumalta. Kaikella tapahtuneella on merkitys, joka sitten paljastuu vähä vähältä elämän eri käänteissä." Em. elämänfilosofiani pohjautuu kirjailija, esseisti Anne Friedin kirjoituksiin. Suosittelen niiden lukemista lämmöllä :)





Lainaan tähän bloggauksen loppuun Minnan omia ajatuksia blogista: 

"Toivoisin, että ihmiset haluaisivat hankkia vain asioita, joita he arvostavat – mieluummin harvemmin ja parempaa. Toivoisin myös, että ihmiset luottaisivat enemmän itseensä kuin kaupallisiin trendeihin. Tyyli ei mene koskaan pois muodista, eikä ajaton vaate saa käyttäjäänsä näyttämään vuodessa nyppyyntyneeltä edellisen vuoden vuosikerralta. Oma tyylini perustuu Palonin tuotteiden ja kirppislöytöjen yhdistämiseen. Se muuttuu minun mukanani – ei globaaliksi rakennetun sosiaalisen paineen mukana." Minna Särelä, 21.2.2014


Onnea Minna tulevaan ja uusiin haasteisiin. Paloni, I miss you <3




4 kommenttia:

  1. Kivijalkakaupat ovat aika pahassa jamassa ketjujen ja nettikaupan puristuksessa. Kunpa ihmiset tajuaisivat, että tarjonta kuihtuu kun joka paikassa on samat ketjut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopas muuta.....tämä on niin ikävää kun kivat pikkukaupat häviävät :(

      Poista
  2. ihanat pöllötyynyt ja toi mustakulta mekko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sääli kun olet vielä siellä Aasiassa niin et pääse kauppaan....

      Poista