huhtikuuta 21, 2014

Aurinkoinen pääsiäinen

Voi, että on keväistä vai pitäisikö sanoa jo kesäistä ulkona! Ihan mahtavat säät ovat hellineet nyt pääsiäisenä ja lämpömittari kipusi toissapäivänä meidän keittiön ikkunan takana +17.5C asteeseen. Pääsiäinen on tänä vuonna todella myöhään ja reilun viikon kuluttua on jo vappu :) Pääsiäisen laskeminen on aina ollut minulle vähän mysteeri mutta onneksi google taas auttoi tietämätöntä.
Täytyy ensi keväänä koittaa laskea sitten tämän muistisäännön mukaan :)

"Pääsiäisen ajankohdan laskeminen on hieman monimutkaista, mutta tämä suhteellisen yksinkertainen muistisääntö auttaa: Pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täysikuun jälkeen. Kevätpäiväntasaus eli ajankohta, jolloin yö ja päivä ovat yhtä pitkät, on 19.–21.3. Tänä vuonna se oli 20.3. Pääsiäispäivä voi sijoittua ajanjaksolle 22. maaliskuuta – 25. huhtikuuta."


Minun pääsiäiseni alkoi jo kiirastorstaina ystävien kahvitteluhetken merkeissä, johon väsäsin matalan kakun, jonka sitten koristelin tuoreilla vadelmilla, pensasmustikoilla, marengilla ja kermalla. Jostain kumman syystä kermavaahdosta tuli oudon keltaista, joka vielä korostui valkoisien marenkien kanssa. Maku oli ihan hyvä mutta väri outo, PÖH! Illalla perinteinen kolmen ja puolen tunnin hiljentyminen Johanneksen kirkossa Matteus-passion lumoissa. Suosittelen ehdottomasti!  
Taaskin pärjäsin ilman istuintyynyä ja eväitä. Vieruskaverini söivät väliajalla banaaneja.




Pitkänä perjantaina olin vanhemmillani kyläilemässä ja samalla leivottiin rahkapiirakkaa äidin ohjeen mukaan. Perinteinen murotaikinapohja peitetään runsaalla rahkaseoksella: 2 purkkia maitorahkaa, 2dl kuohukermaa, 2 munaa, sokeria ja vaniljasokeria. "Mitä enemmän rahkaa sen parempaa piirakkaa" on ollut mottonamme jo lapsuudesta saakka. Meillä ei kotona ole koskaan laitettu piirakkaan muuten rusinoita. Vielä parempaa piirakasta saa jos jaksaa tehdä sen pullataikinaan. MUMS!


Lankalauantaina käytiin kummityttöni Amandan perheen kanssa pyörähtämässä Tennispalatsin Chaplin kuvissa - näyttelyssä. Ihan mahtava näyttely ja siellä pyöri nostalgisia pätkiä Chaplinin mustavalkoleffoista. Saimme myös mennä "Kulkurin nahkoihin" ja pukeutua Chaplin henkisiin vaatteisiin kuvausta varten. Taustalla Nykyaika elokuvan miljöötä. Kuvauksen jälkeen piti vain muistaa nyppäistä nuo tekoviikset irti. Näimme kummitytön kanssa ainakin yhden naishenkilön, jolle viikset olivat unohtuneet ylähuulen päälle :) meitä nauratti.

¨
Ensimmäisenä pääsiäispäivänä olikin sitten minun vuoroni kestitä sukua ja hääriä keittiössä pääsiäisherkkujen kimpussa. Laitoin kananfileitä uunissa. Olin ensin ruskistanut niitä pannulla hetken ja sitten latonut uunivuokaan puna- ja keltasipulilohkojen kanssa. Maustoin valkopippurilla, curryilla, kirvelillä, paprikalla ja suolalla. Lisäsin sitten kanaliemen sekaan kermaa ja tein niistä kastikkeen, joka kaadettiin fileiden päälle vähän ennen uunista ottamista. Ostin muuten jo uusia espanjalaisia perunoita, jotka maistuivat ihan kesältä. Pöydässä oli myös keltaisia ja punaisia minitomaatteja sekä keitettyjä kananmunia ja tein runsaan vihersalaatin Pirkan Cosmopolitan salaatista kurkun ja basilikan kera. Cosmopolitan on mukava uusi tuttavuus!




Jälkiruuaksi päätin pitkällisen pohdinnan jälkeen tehdä jotain "helppoa", josta kaikki pitäisivät. Kaivoin vanhan Banoffeen reseptin esille ja päätin kokeilla tätä takavuosien herkkua taas parin vuoden tauon jälkeen. Kun kyselin meidän K-kaupasta kondesoitua maitoa sisältävää tölkkiä ystävällinen myyjä vihjaili, että sitä maitoa saisikin jo valmiiksi keitettynä. Hyvä juttu tuumin ja nappasin purkin. Olen nimittäin pilannut yhden teräskattilani keittämällä siinä maitotölkkiä tunteja ohjeen mukaan sillä seurauksella, että irroitetun etiketin liima on muodostanut kurjan raidan kattilan sisäpintaan enkä saa sitä irti millään. Hyviä vinkkejä vastaanotetaan!


Sitten vain kuorimaan banaanit, puristamaan sitruunasta mehua, vatkaamaan kerma ja vuolemaan suklaasta lastuja niin herkku olisi valmis. Ai, niin totta kai olin tehnyt Digestive kekseistä pohjankin tälle herkulle sulatetun voin kanssa. Yhden reseptin löydätte täältä ja monia muita erilaisia netin syövereistä. Omani olen ottanut joskus Hesarin Ruokatorstaista. Ja sitten herkuteltiin!


Toki tarjolla oli sitten myös pieniä suklaamunia ja Pietarista tuomiani karamellimunia, joiden sisällä oli manteleita ja pähkinöitä. Kyllä tänä pääsiäisenä on syöty hyvin ja ehkä vähän liikaakin.



Tänään iltasella tulossa vielä ystäviä kahvittelemaan ja silloin ajattelin tarjoilla vähän keveämmin hedelmärahkaa tämän ylensyöpöttelyn jälkeen.

Mukavaa toista pääsiäispäivää teille kaikille ja nyt ulos aurinkoon nauttimaan tästä mahtavasta pääsiäissäästä. Muistakaa aurinkorasva ja -lasit! Moiks!








4 kommenttia:

  1. Banoffee on ollut "kaikissa" blogeissa mutta itse en ole koskaan sitä tehnyt. Joskus täytyy vielä kokeilla. Ja ostaa silloin valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa.

    VastaaPoista
  2. Kerrankin olen tehnyt jotain mitä sinä et ole ;) Taisin tehdä ensimmäisen kerran Banoffee tortun jo vuonna 2009 ja usein miten teen juuri näin keväällä pääsiäisen tai vapun tienoilla. Nyt pari vuotta jäänyt väliin ja tekokin selkeästi helpottunut.

    On muuten ehdottomasti kokeilemisen arvoinen herkku :)

    VastaaPoista
  3. siellä lämpö hellii , toisin kuin täällä. sataa jo neljättä, viidettä...päiväää...en enää edes laske. ja pääsiäisestä tietoakaan. kohta vappu, joten sen vietän sitten Suomen keväässä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa vappuilemaan tänne :) ollaan kuulolla kun olet taas Suomessa!

      Poista