maaliskuuta 29, 2015

Katariinan kesäkoti

Kadriorgin puisto ja keisarillinen palatsi ovat ehdottomasti yksi lempipaikoistani Tallinnassa. Italialaistyylinen barokkipalatsi saa minut palaamaan sinne yhä uudelleen ja uudelleen sekä kesällä että talvella. Paikassa on myös jotain todella romanttista♥ sillä keisari Pietari Suuri rakennutti sen melkein 300 vuotta sitten vaimolleen Katariinalla♥  Ei liene vaikea siis arvata, että myös viime viikonlopun reissulla vierailimme siellä. 

Olenkohan entisessä elämässäni elänyt jossain vastaavassa miljöössä kun pidän linnoista ja palatseista niin valtavasti :) Tai sitten vain rakastan menneen maailman loistoa ja historiaa. Tämän bloggauksen kuvista vain osa on otettu viikko sitten, osa taas on viime ja edelliseltä kesän reissuilta vähän lämpimimmissä olosuhteissa.  




Kadriorgin puistokaupunginosa on Narva maanteen varrella Pirittaan päin ajettaessa. Sinne pääsee helposti taksilla - hinta on 6-7 euroa riippuen vähän kuskista. Toinen vaihtoehto on raitiovaunu, nrot 1 ja 3. Palasimme raitiovaunulla ja yhden lipun hinta taisi olla 1.60€. Jos viipyy kaupungissa pidempään voi toki ostaa Ühiskaart-matkakortin. Hauska kokemus ja raitiovaunu muistutti Suomessa vuosia, vuosia sitten olleita vihreitä ikivanhoja raitiovaunuja. Eikä edes tungosta perjantai iltapäivällä Kadriorgista keskustaan.



Kadriorgin puistoalue on 70 hehtaarin suuruinen ja varsinkin kesällä on ihan oma elämys kävellä puistossa ilman kiirettä ja vain nauttia maisemista. Joutsenlampi heti puistoon tultaessa oikealla on kaunis paikka istuskella ja vaikka syödä picnic eväitä joutsenia katsellen. Joutsenlammen lähellä (Weizenbergi 22) on myös Katharinenthal elegantti kahvila-ravintola. Talvella en siellä olen käynyt mutta kesällä mukava paikka ainakin. 

Hauska yksityiskohta puistossa on kivetty kanava, jota pitkin puistoon on johdettu vettä Ülemiste-järvestä. Vaikka suurin osa Kadriorgin puistosta on tehty barokin ihanteiden mukaan tiukan symmetrisesti on alueella myös enemmän luonnontilassa olevaan, metsämaistakin aluetta. Lintuja ja oravia näkyy paljon joten picnicillä kannattaa pitää varansa.  




Kadriorgin sisällä pää menee pyörälle jos pitkään tuijottaa kaksikerroksisen päähallin kattoa. Katto on äärimmäisen taitavasti maalattu ja täynnä upeita stukkotöitä. Mieleeni palasi viime kevään Pietarin matka kun taas tuijottelin niska takakenossa tätä kaunista upeaa kattoa. Candore omnia vincit! 

Kun Viro itsenäistyi uudelleen aloitettiin mittava restaurointi Kadriorgin palatsissa ja se avattiin entistä ehompana vuonna 2000. Kaksikerroksinen päähalli on ehdottomasti vaikuttavin huone ja sitä voi katsella myös toisen kerroksen sisäikkunoiden kautta. Mietin aina tässä hallissa mitä siellä on tehty, minkälaisissa puvuissa naiset ja miehet ovat liikuskelleet tilassa ja mistä siellä on keskustelu?





Yksi ihailun kohteeni Kadriorgin palatsissa on upeat kakluuniuunit toisessa kerroksessa. Uunit on rakennettu jännästi "pienten jalkojen päälle" eli ne ovat irti lattiasta. En muista missään muualla nähneeni tällaisia kakluuniuuneja. Ehkä joku enemmän rakennushistoriaa tunteva osaisi valaista miksi ne on rakennettu näin? Paloturvallisuuteen liittyvä juttu vai vain kaunis yksityiskohta? Rakastan uunien sinivalkoista väritystä ja siinä näkyviä yksityiskohtia. Kaksipäinen kotka, itämaista maisemaa, kasviaiheita - niin herkkää ja kaunista. Tulee mieleen kiinalainen posliini...





Kadriorgin palatsi on pieni verrattuna vaikka Pietarin edustuslinnoihin ja alun perin palatsi rakennettiin vain väliaikaiseen käyttöön. Palatsin rakentaneen italialaisen arkkitehti Niccolo Michettin käsialaa on myös Konstantinin palatsi Pietarissa, johon Pietari Suuri kuitenkin kyllästyi saatuaan Pietarhovin valmiiksi. Kadriorgin palatsissa on mittava kokoelma sekä venäläistä että länsimaista taidetta: maalauksia, veistoksia ja painoteoksia. 

Yksi lempitauluni on "Muuan mies" - en valitettavasti muista taiteilijaa mutta muikean näköinen mies, lievä puna poskilla on maalattuna kankaalle ja katse tiukasti kohden maalaria. Taulu on sellainen hyvänmielen taulu :) Toissa kesänä Kadriorgissa on Repinin huikea näyttely ja viime kesänä hauskoja silhuettikuvia. Kadriorgissa on siis myös vaihtuvia näyttelyitä.  





Tämä taulu ei ole Muuan mies :) en löytänyt itseltäni kuvaa lempparitaulustani - sorry!





Kadriorgin palatsin lisäksi alueella on paljon muita mielenkiintoisia rakennuksia. Palatsin entiseen keittiörakennukseen on perustettu yksityisen keräilijän Johannes Mikkelin taidekokoelmaa esittelevä museo. Käymisen arvoinen paikka, jossa on mm. neljä Rembrandtin etsausta. Kivisessä pienessä Pietari Suuren talomuseossa eli vanhassa palatsissa keisari yöpyi ennen
Kadriorgin valmistumista.






Kadriorgin alueella on myös Lastenmuseo Miiamilla, jossa 3-11 lapset ja lapsenmieliset vanhemmat voivat kysyä, katsoa, koskea, kokeilla ja oppia. Tämä keltaisella tornilla varustettu talo on rakennettu vähän myöhemmin 1937 ja itse en siellä ole vieraillut mutta tuttavat ovat suositelleet. Talossa voi askarrella ja siellä on myös lastenkahvila.




Jos shoppailuilta Tallinnassa jää aikaa ja tarmoa kannattaa ehdottomasti ottaa suunnaksi Kadriorgin puisto ja palatsi. Mielenkiintoinen historia ja paljon katsottavaa. Ihmekös Marjon matka suuntautuu sinne niin usein... :)


2 kommenttia:

  1. tuonne haluan. kaunista. niin paljon kuin olen naapurimaassa käynyt, niin toi jäänyt näkemättä...höh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti tulevana kesänä menet käymään Kadriorgissa :)
      Tallinna näyttää ihan erilaiset kasvot täällä.

      Poista