elokuuta 20, 2016

Elokuisia menovinkkejä :)

Jos alkanut viikonloppusi tai loppukuukausi kaipaa menovinkkejä niin Marjon matkassa jakaa tässä muutaman kokeilemisen arvoisen jutun pääkaupunkiseudulla ja vähän kauempanakin. 

Hirvihaaran kartano

Jos kahvihammasta kolottaa niin ota suunnaksi Hirvihaaran kartano Mäntsälässä. Siellä on upean kartanomiljöön lisäksi tarjolla suussasulavaa tarjottavaa kahvisalongin pöydästä. Täällä silmät syövät enemmän mitä sinä jaksat nautiskella herkkuja. Voit kävellä kauniissa jokimaisemassa ja samoilla kartanon puistossa sulatellen kaloreita kahvittelun jälkeen. Ihana kokemus! Tästä voit kurkata mitä muuta Hirvihaarasta löytyy. 




Sieniretki metsään

Ota kori ja sieniveitsi mukaan ja suunnista etsimään metsien herkkuja. Kanttarelleja on ihan kivasti tällä hetkellä ja jos et tunne sieniä kanttarellin tunnistat kyllä hyvän sienikirjan avulla. Sitten vaan kanttarellit pannulle voin kera, sipulia ja kermaa. Herkullinen sienikastike syntyy kädenkäänteessä. Omaa sienipaikkaani en voi paljastaa mutta ihan Espoon alueelta tämä saalis on kerätty :) Tutut ovat jakaneet Facebookissa ja Instassa kuvia sienisaalistaan, joka tänä vuonna näyttää oikein hyvältä. Sienet ovat minun herkkuani ja teen niistä myös piirakkaa, erilaisia kastikkeita ja kuivatan myös jotain sieniä.



Tee päiväretki Turkuun

Päiväretket, joita itse paljon harrastan ovat ihan yhtä antoisia kuin pidemmätkin vierailut. Moottoritietä huristelee nopeasti Suomen Turkuun ja siellä kannattaa piipahtaa nyt kesällä avatussa uudessa ravintolassa nimeltään Gustavo, Linnankatu1. Mutkaton välimerellinen keidas jokivarressa, jossa on tyylikkään pelkistetty  sisustus ja äärimmäisen hyvää ruokaa. Me herkuttelimme seuraavilla annoksilla: maalaiskanaa-maltagliatipastaa-oreganopestoa ja yrttikuorutettu lohta-kurpitsaa-broccolinia-voikastiketta. Talon leipä on muuten tosi namia....mums! Jälkiruokaa teki myös mieli mutta ihanista tarjolla olevista herkuista oli tällä kertaa pakko luopua kun ei enää vain jaksanut. Ihailin myös ravintolan vanhaa hienoa laattalattiaa miettien mitä tässä tilassa on mahtanut aiemmin olla - apteekki kenties? Jos joku tietää vinkatkoon...



Wäino Aaltosen taidemuseossa Turussa (Itäinen Rantakatu 38) on vielä tämän viikonlopun avoinna kesänäyttely Mansikkapaikka. "Meillä kaikilla on omiksi koetut, turvalliset mansikkapaikkamme - paikat, joista voimme hakea turvaa ja jonne voimme paeta. Me rakennamme muistoista ja eletyistä tiloista paikkoja, joihin pakenemme, kun emme enää jaksaa jatkuvaa muutosta - muuttuvaa kaupunkikuvaa, muuttuvia televisio-ohjelmia, muuttuvaa maailmaa." kerrotaan WAMin omilla nettisivuilla näyttelystä. Wäinö Aaltosen museosta on tulossa vielä omaa postausta myöhemmin. Kaunis rakennus ja miljöö!



Kun olet Turussa sinun on ehdottomasti ajettava Förillä :) Aurajoki jakaa Turun kahteen puoleen "täl puol jokke" ja "tois puol jokke". Föri kuljettaa ihmisiä maksutta joen yli Tervahovinkadun (itäranta) ja Wechterinkuja (länsiranta) välillä. Föri matka kestää muutaman minuutin mutta se on kokemus!
Matkustaminen on siis ilmaista ja muistat vaan noudattaa Förin seinällä olevia ohjeita:

Älä lähre mihenkkas ennen ku Föri on kii kaijas.
Älä poistu Föriltä ennen kuin se on kiinni laiturissa.
Förbjudet att stiga av färjan innan den lagt till.

Förillä matkustavat myös karvakaverit ja polkupyörätkin mukana jouhevasti.


Kerää vitamiinit talteen

Kuuman ja helteisen kesän jälkeen pensaat ja puut notkuvat satoa. Karviaiset ja viinimarjapensaat ovat tuottaneet jo satonsa mutta metsissä on mustikoiden jälkeenkin vielä poimittavaa. Kohta on  puolukka-aika. Katsoin kateellisena kun pohjoisesta palannut ystäväni esitteli lakkasaalistaan. Karpaloitakin alkaa jo löytyä. Nyt kesän vitamiinit talteen tulevan talven varalle! Ahkerimmat Kätevät Emännät ovat keittäneet jo mustaviinimarjamehut ja pitäneet Mehu-Maijan porisemassa. Katson myös himoiten omenapuun oksia, jotka roikkuvat raskaina kypsyvien omenien painosta ja muistelen kaiholla aikaa kun pystyin vielä popsimaan omenoita. 


Grillaa kesäillassa ja #ekvk

Lidl lanseerasi ihan huikean mainoskampanjan tälle kesälle, jossa meitä ehkä hieman pessimismiin taipuvaisia suomalaisia kehotettiin "elämään kuin viimeistä kesäpäivää #ekvk". Grilli vaan kuumaksi ja muistakaa se jälkimarinointi, joka on tämän kesän juttu. Tästä klik Lidl vinkkeihin.
Itse voisin syödä grilliherkkuja ja uusia perunoita ihan vuoden jokaisena päivänä....


Koe valtavat ihmishahmot Tampereella

Sara Hildenin taidemuseossa (Laiturikatu 1) Tampereella on 16.10. saakka melko erilainen taidenäyttely. Museoon on saatu ensimmäisenä Pohjoismaista näytteille australilaissyntyisen kuvanveistäjän Ron Mueckin valtavia ihmishahmoja. Mueckin veistokset ovat todella hyperrealistisia ja tuo sisääntulon aurinkoa ottava pariskunta on hyvä esimerkki tästä. Veistoksen ihossa näkyy ihokarvojen lisäksi suonet ja muutkin juonteet. Odottaa ihan, että nämä ihmiset hengittäisivät ja sanoisivat sinulle jotain. Kannattaa katsoa myös elokuva Still Life: Ron Mueck at Work, joka esitetään heti sisääntulosta oikealle. Elokuva kestää 48 minuuttia mutta siitä saa todellisen käsityksen hänen työskentelystään. Äärimmäisen mielenkiintoinen näyttely!



Vieraile tai sauno Löylyssä

Olin koko kesän yrittänyt päästä Hernesaaren uuteen Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian Löyly-rakennukseen syömään tai edes lasilliselle mutta aina siellä oli ollut täyttä tai olisi joutunut jonottamaan. Nyt viikko sitten ihana blogikollegani Tuulanneli otti yhteyttä ollessaan täällä isolla kirkolla ja me tapasimme. Ehdotin lounasta Löylyssä ja tällä kertaa tärppäsi. Pääsimme syömään maukasta Ceasar-salaattia kanalla. Isot annokset eikä tästä lounaasta jäänyt kyllä nälkä. Löylystä on upeat  näköalat yli eteläisen Helsingin ja se meri! Siinä meinaa ihan tukahtua kun tähyilee kauas siniseen horisonttiin - on Itämeri vaan kaunista katseltavaa. 

Ainoa miinus oli se, että kun paikassa on uutuuttaan paljon ihmisiä ihmettelemässä ja ruokailemassa olivat pöydät mielestäni vähän sotkuisia ja kalusteet hujan hajan. Ehkä henkilökunnalla ei yksinkertaisesti ole vain aikaa siivota siellä koko ajan. Nopea ja ystävällinen palvelu eli siitä plussaa! Ehkä tilanne paranee kun tulee myös rutiinia. Tuulannelin kivan postauksen meidän lounaasta voi lukea tästä. 



Sukella Rut Brykin Taikalaatikkoon Emmassa

Huomenna on Emmassa, osoite Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5 ainutlaatuinen tilaisuus osallistua asiantuntijakierrokseen, jossa on mukana Rut Brykin tytär taiteilija Maaria Wirkkala. Tarkemmin tästä upeasta keramiikka taidenäyttelystä ja Emmasta yleensä voit lukea tästä ja tästä.
Emmaa ei kannata missata ....


Oikein mukavaa ja aurinkoista viikonloppua kaikille!
Nautitaan nyt kesästä vielä :)


14 kommenttia:

  1. Sinikka on seurannut pitkin kesää, miten kova tyttö menemään tuo Marjo on, nuttura ojossa mennä viilettää pitkin Suomea ja on sitä keretty myös lahden toisellekin puolelle. Muista Sinikan neuvo: syksyn tullen on hyvä vähän hiljentyä sohvan nurkkaan ja hengähtää, laittaa villasukat jalkaan ja ottaa vaikka lasillinen kuohuvaa. Mukavaa elokuuta, nähdään taas salongissa ;) PUS!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, ihaninen Sinikka :) kiva kun olet seurannut Marjon menoa kesän aikana. Kävin muuten jo salongissa viime viikolla Kaisun käsittelyssä mutta eipä Sinikkaa näkynyt siellä vielä. Ehkä neitokainen oli vapaapäivällä...

      Kesällä pitää mennä viilettää tukka putkellaan ja välillä myös nuttura vinossa ja lupaa Sinikka, että päästään kunnolla vauhtiin tuolla businesspuolella niin päiväreissailut on vain pakko jättää vähemmän. Toisaalta minä taidan olla tällainen ikiliikkuja.

      Mukavaa viikonloppua Sinikka ihanuus :) Eilen illalla oli kynttilöitä ja mutta villasukkia en vielä tarvinnut, pus!

      Poista
  2. Hyviä menovinkkejä olet koonnut. Osan olenkin jo toteuttanut, metsään pitäisi vielä päästä sieniä poimimaan!
    Kivaa viikonloppua Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi! Tulit heti mieleeni tuosta Löylystä ja sinähän ahkeroit siellä marjapuskissa jo :)
      Sienimetsää tekee itsellä taas mieli mutta tänään en taida ehtiä.
      Aurinkoista sunnuntaita Outi <3

      Poista
  3. Some on ollut pullollaan valtavien sienisaaliden kuvia, mutta oma sienionneni oli surkea. Maalla löysin kourallisen kanttarelleja ja pari tattia. Muutama vuosi sitten suorastaan kompuroin tatteihin samassa metsässä.

    Fillaroin Löylyyn eilen. Se oli viimeistä ulkopaikkaa myöten täynnä, mutta haukan lailla vahdittuani mahdollisia lähtijöitä onnistuin saamaan tuolin itselleni, kirjalleni ja jääkahvilleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut! Itselleni tuli oikein sellainen vimma eilen löytää nämä sienet kun muutkin niin minäkin -tyylillä. Kyllä sieni kuulemma on kun vaan osuu oikealle paikalle tiesi joku nettilehti kertoa.

      Löyly taitaa olla aina täynnä. Sulla on hyvä taktiikka siellä löytää paikkasi :)

      Poista
  4. Vitamiineja on jo kerätty, mutta sienireissu houkuttais. :) Hyviä vinkkejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna :) Itse en ole kerännyt kuin tämän sienisaaliin mutta lupaan ettei jää tähän. Olen vähän sienihullut tai siis rakastan sieniruokia :D

      Poista
  5. Gustavo pitänee lisätä "Turku-listalle"!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa Pirkko :) Moni tuttuni sekä bloggaajakollega on kehunut myös. Tosin en muista milloin olisin saanut Turussa huonoa ruokaa...

      Poista
  6. Hih olen vieläkin niin traumatisoitunut lapsuuden pakollisista metsäretkistä, kun kompuroin aina pitkin poikkiin kaikkiin oksiin. Sienet saa jäädä muille, vaikka hyviä ovatkin. Päiväretket ovat kyllä todella kivoja <3

    Mukavaa uutta viikkoa Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Tiia, kurja lapsuusmuisto joten ymmärrän ettet halua metsäretkille. Minä olen taas tottunut lapsesta saakka siihen, että isovanhempien kanssa lähdettiin marjametsään ja isotädin kanssa taas sieneen poimimaan saalista kesällä sekä syksyllä. Muistan yhden sellaisen reissun kun oltiin isoäidin kanssa suolla poimimassa karpaloita ja törmättiin isoon kyykäärmeeseen. Siitä jäi vähäksi aikaa sellainen pelko etten metsään halunnut kun minusta se kyy lähti seuraamaan meitä sielä suolla tai ehkä vain kuvittelin.

      Hauskaa alkaa viikkoa Tiia :)

      Poista
  7. Mainioita menovinkkejä!
    Ja vinkkaan. Ravintola Gustavon paikalla oli apteekki, Turun Tuomiokirkkoapteekki. Se perustettiin 1837 ((10 v Turun palon jälkeen) ja oli kolmas apteekki Turussa.
    Nykyaikaan: Tuomiokirkkoapteekki muutti ensin Eerikinkadun ja Aninkaistenkadun kulmaan. Ja sieltä Hansakortteliin. Käyttää edelleen samaa nimeä, vaikka paikka on "kaukana" Tuomiokirkosta.
    Kivaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula :) En minä siis ihan arvaillut kun mietin sitä vanhaan apteekkia. Sinulta löytyy paljon hyvää Turku tietoa. Ja se lattia näytti apteekinlattialta...
      Mukavaa viikkoa sinne Turkuun :) ja aurinkoa!

      Poista