marraskuuta 12, 2016

Talvi tuli - olinko valmis?

Niin se vaan talvi tuli juuri kun olin antanut vasta periksi syksylle. Yritin tapojeni mukaan sinnitellä ilman sukkia lähes lokakuun loppuun kunnes aamuisin oli vaan koiralenkeillä liian kylmä. Panin sukat kiltisti jalkaan ja kaivoin myös kevyttoppatakin esille. Ajattelin, että syksy jatkuisi vielä pitkään muistellen miten lämmintä oli ollut vuosi sitten marraskuussa.


Lokakuun alussa kun olin Amsterdamissa työmatkalla kännykkääni kilahti viesti "Sinulle on varattu aika talvirenkaiden vaihtoon 26.10." Tuntui äärimmäisen hassulta vastata "Kyllä tulen." istuessaan kanavaristeilyllä lämpimässä syyssäässä. Talvi tuntui silloin äärimmäisen kaukaiselta asialta. Pari päivää ennen sovittua renkaidenvaihtoa minulle tuli ylitsepääsemätön este joten jouduin peruuttamaan varatun ajan. Seuraava vapaa aika olisi vasta perjantaina 4.11. mutta eihän tässä mitään hätää olisi kun syksyssä oltiin ja talvi ei ollut vielä tulossa. 


Etelä-Suomessa alkoi pyryttämään lunta 2.11. ja mietin, että kyllähän se aamuksi sulaa. No, seuraavan päivän vietin sitten etäpäivällä kotosalla ja seurasin pääkaupunkiseudulla sattuneita peräänajoja ja peltikolareita pitkin tieverkkoa. Kun 4.marraskuuta lähdin ajelemaan kello 10 Sörnäisiin renkaidenvaihtoon olivat onneksi isommat väylät jo suolattu  joten suurempaa liukkautta ei ollut. Talvirenkaiden osalta talvi siis yllätti minut kun alkuperäinen suunnitelma ei pitänytkään. Tiedän ihan tuttavapiirissä parikin autoilijaa, jotka ovat joutuneet jättämään oman autonsa kotipihalle pakon sanelemana useana päivänä kun vapaita renkaanvaihto aikoja ei ole vain järjestynyt mistään. 


Ja ei se syksy sitten enää palannutkaan vaikka toivon sitä mielessäni ihan päivittäin. Jossain iltapäivälehdessä meteorologi Juha Föhr sanoi hieman sarkastisesti, että meidän suomalaisten pitää nyt vaan niellä pettymyksemme koska syksy ei enää palaa vaan tämä talvi ja talvisää on tullut jäädäkseen. Henkisesti en vieläkään ollut ihan valmis mutta nyt jo toista viikkoa mennään lumessa joten kaipa se näin sitten tulee olemaan - amen!


Jos talvi yllätti minut niin on se kyllä monen muunkin osalta tullut ihan puskista. Facebook pullistelee kuvia parinkymmen sentin lumikuorrutteen alle jäänneistä puutarhakalusteista. Eilen näin kaupassa naisen, joka oli kesäisesti Crocksit jalassa liukastelemassa autolleen - tosin hän oli sentään laittanut villasukat muovikenkiinsä. Olen täällä meidän seutuvilla nähnyt myös teinin, joka kulkee vielä shortsit jalassa sääret paljaina mutta pipo päässä. Ehkä kyseessä on silti vaikkapa joku poikien veto...



Kyllähän nyt myös tuntuu paljon talvisemmalle kun aamulla on valoisampaa mutta kotiin töistä tullessa jo pimeää. Ja pimeämpään päivään ollaan vielä menossa vähän aikaa. Ei siis ihme, että meillä kotona on kynttilöitä polteltu joka ilta ja useita. Kävin jopa Ikeassa taas vähän hamstraamassa niitä lisää ja kyllä! selvisin sieltä ulos ilman muita ostoksia ja olin ylpeä itsestäni! Paljon kivaa uutta oli kyllä hyllyt pullollaan ja varmaan nyt siellä on jo joulutavaratkin esillä...


Talvea sekä pimeyttä ja kylmyyttä voi mainiosti torjua nauttimalla hyvää ruokaa. Kävin iltakaffella Hernesaarenrannan Löylyssä yhtenä iltana. Se takka ja aidon tulen näkeminen tuntui heti piristävältä ja myös lämmitti veden äärellä kävelyn jälkeen mukavasti. Löyly Sandwich on ihan kokeilemisen arvoinen ja siellä oli muuten todella ystävällinen ja huumorintajuinen suomalais-kolumbialainen tarjoilija. Kävin myös tällä kertaa katsastamassa sen Löylyn puhutun unisex toiletin. Varmaan hulppeat näkymät kesällä lasisen seinän läpi merelle. Nyt näkyi vain pikimustaa ja jostain hyvin kaukaa ehkä Tallinnan laivojen valot tai jotain muuta valonkajoa.  


Eilen sain Merrellin uudet talvikengät kokeiluun joten nyt katsotaan saavatko Icebugit haastajan. Raportoin tarkemmin testattuani näitä lumessa, jäässä ja muissa talviolosuhteissa.


Kotona saa asunnon lämpötilan kivasti myös nousemaan kun laittaa uunin päälle ja paistaa siellä samalla vaikka suolaisen piirakan. Yhtenä iltana syötiin iltateen kanssa sipulisienipiirakkaa ja makoisa piirakka kyllä lämmitti iltalenkin jälkeen mukavasti. 


Haaveilen myös pääsystä tuonne uuteen Clarion Hotel Helsinkiin ja varsinkin sinne ylös skybariin tiirailemaan Helsingin valoja talvi-illassa. Niin kauan kun meri on avoinna ennen jäidentuloa ei merenrannoilla kyllä kovin pitkään viitsi tarpoa koska kostea kylmä tuuli menee ikävästi vaatteiden läpi. Pipo litistää hiukset pitkin päätä mutta sen verran mukavuudenhaluinen olen etten kulje sitä ilman kuin ehkä autosta johonkin parinsadan metrin päähän. Pipo ja talvi kuuluvat yhteen!


Yritin vähentää hävikkiruokaa tekemällä jääkaapista löytyvistä aineksista ruokaisan salaatin yhtenä iltana kun lounaskin oli jäänyt töissä väliin. Hunajakanaa, herkkusieniä, Lempi annossalaatti sekoitusta, kurkkua, minitomaatteja, sipulia, vadelmia ja fusilleja. Tuli oikein maukas ja ruokaisa salaatti. Ja jälkiruuaksi vielä paistettiin lettuja mansikkahillon kera, MUMS!


Onko talvi yllättynyt teidät? Vai olitteko valmiita siihen jo hyvissä ajoin? Millä torjutte kaamosaikaa? Kynttilöillä, hyvällä ruualla vai liikunnalla? Hyvää alkavaa talvista viikonloppua. 

Sunnuntai on isänpäivä joten huomenna päästään leipomaan ja sunnuntaina koristelemaan kummitytön / veljentytön kanssa isänpäiväkakkua.



8 kommenttia:

  1. Musta tuntuu, että talvi pääsee yllättämään mut joka vuosi.
    Ihanaa isänpäivä viikonloppua teillekin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvi osaa kyllä olla aika ovela ja tulee silleen äkkiarvaamatta :D Tosin loka-marraskuun vaihteessa sitä voi jo odotella ensimmäisiä merkkejä mutta ei ehkä ihan tällaista sisääntuloa kuin tänä vuonna. Sanotaanko, että talvi teki aika näyttävän sisääntulon :D
      Hyvää isänpäivää sinnekin ❤️

      Poista
  2. Kyllä talvi yllätti siinä mielessä, että se tuli ihan liian aikaisin. Talvitakki oli onneksi hankittuna ja jalkineet kaivettu vintistä esiin.

    Löyly pitäsi löydä katsastamassa talvikeleilläkin, niin vahvasti se on iskostunut mieleeni kesäpaikkana. Aika monta kertaa tuli kesäaikaan terassilla istuskeltua kirjan ja jääkahvin kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ehdin juuri lokakuun puolivälissä käydä ostamassa uuden pitkän kevyttoppiksen kun kohdalle osuin niin mukavasti kiva malli kohtuuhinnallakin. Muut talvitakit olivat vielä ensimmäisten lumihiutaleiden tullessa kellarissa. Talvikengät onneksi kaapissa eteisessä.

      Löyly oli kiva ja erittäin viehättävä myös talvipaikkana. Ihana saunojen lämmityssavun tuoksu vein mieleni hyvin kauas Helsingistä jonnekin maalle ja mökkisaunafiiliksiin. Käy ihmeessä!

      Poista
  3. Clarioniin on kyllä päästävä, vaikuttaa hienolta ja todella erilaiselta hotellilta. Nam mikä piirakka, maistuisi täälläkin. Muiskuja uuteen viikkoon <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän on tehtävä sinne jotkut yhteistärskyt eli koko poppoolla mennään katsomaan.
      Mukavaa alkavaa viikkoa❤️

      Poista
  4. Mäkin tulen ihan viivana Clarioniin, jos tärskyt järjestyy! Muutenkin olipas postaus täynnä kivoja tunnelmia ja kuvia. Talvi on minun mieleeni kun ei ole niin kamalan pimeää.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati ❤️ Piti kuvata talvea kun perjantaina paistoi niin kauniisti. Ei talvi oikeastaan lumen myötä ole kauheaan pimeä mutta nyt kun tulee töistä on vaan pimeää kun siirrettiin kelloja. Kyllä se siitä ja Clarionia kohden :D

      Poista