joulukuuta 15, 2016

Jäisenä paistettu joulukinkku


Kuinkahan monessa kotitaloudessa tuskastellaan taas tänäkin jouluna miten se joulupöydän kinkku nyt tulisi paistaa? Miten kauan sitä kinkku pitikään oikein sulattaa? Missä meidän perheen kinkkumittari on taas viime joulun jälkeen? Entäs ne kinkun lämpötilat? Laitanko sen kinkun uuniin paistoritilän päälle vai paistopussiin? Apua, olisiko se kinkku pitänyt siis pitänyt sulattaa ennen paistamista? Meidän kinkku on umpijäässä - mitä nyt tehdään? APUA APUA APUA APUA APUA!!!!!


Ei hätää! Kävin jo lokakuussa kuuntelemassa Jäämurtaja Urholla kuinka HKScanin asiantuntijakokit kertoi ja vakuuttivat, että jos olet unohtanut ottaa joulukinkun ajoissa sulamaan tai jostain syystä hankit sen kinkun vasta aatonaattona ei peliä eikä kasvojakaan ole menetetty vielä jouluaterian suhteen. Joulukinkku on mahdollista kypsentää myös jäisenä vaikkei se ehkä olekaan se perinteisin vaihtoehto. Mitä pienempi joulukinkkusi on sitä paremmin ja nopeammin sen paistaminen jäisenä onnistuu. Huh huh, huokaa varmaan moni tässä vaiheessa! Joulukiireissä voi nimittäin ihan hyvin unohtaa asioita. Muistan itse sellaisen joulun kun sipulia ei ollut taloudessa yhden yhtäkään ja mätien kanssa piti saada jostain sipulia silputtavaksi. Onneksi on olemassa ihania ystäviä, jotka auttoivat hädässä ja joulupöytä onnistui ihan täydellisesti. 


Tässä ohjeet jos kinkku on umpijäässä vielä aatonaattona.

1. Kuumenna uuni 100°C asteiseksi.
2. Pidä kinkkua vedessä tai juoksevan vesihanan alla sen verran, että pakkaus sulaa irti kinkusta.
3. Poista pakkaus ja aseta kinkku ritilän päälle ja uunipelti alle.
4. Jos joulukinkkuri on 3-4 kg painoinen sulaa se uunissa muutamassa tunnissa ja onnistut myös laittamaan kinkku paistomittarin. Paista niin kauan kunnes mittari näyttää vähintään 75°C.


Saimme maistella kolme eri tavalla paistettu kinkkua: jäisenä paistettua, marinoitua ja normaalisti paistettua ja täytyy sanoa, että marinoidun kinkun erotin mutta muuten oli aika vaikea päätellä kumpi kinkuista oli sujahtanut jäisenä uuniin. Kinkkujen ulkonäkökään ei paljastanut niitä.

Hyvin maistetun ja murean joulukinkun seuraksi kannattaa valmistaa herkullinen neilikkakastike.

3 dl kinkun paistonestettä
3 dl kuohukermaa
1 dl omenasosetta
1/4 tl jauhettua neilikkaa
2 rkl maizenaa
2 rkl sinappia

Kuumenna kinkun liemi, kerma, neilikka ja omenasose kattilassa. Sekoita maizena pieneen vesitilkkaan ja kaada kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti ja mausta lopuksi sinapilla. Täytyy sanoa, että tämä kastike oli taas niin hyvää, että olisi tehnyt mieli nuolla lautanen ruokailun jälkeen...


Jos et ole sianlihan ystävä löytyy joulupöytään toki Kariniemen Kypsä Juhlapöydän Fileerulla, joka on valmistettu broilerin ja kalkkuna fileestä. Itse on suuri harmaasuolatun kinkun ystävä voimakkaan sinapin kera. Ihan herkkuani on joskus yömyöhään kun talo on hiljentynyt joulunjuhlinnan jälkeen hiipiä keittiöön syömään viipale sinapilla kuorrutettua kinkkua kylmän maidon ja hapankorpun kera. 


Perinteisten joululaatikoiden porkkana-, lanttu- ja perunalaatikko löytyy kaupoista myös HK Bistron Punajuuri-vuodenjuustopaistosta, HK Bistron Bataatti-inkivääripaistosta ja HK Bistron Punakaalipaistosta. Maistoin kaikkia ja hyviä olivat - suosikkini ehdottomasti tuo punajuuri-vuohenjuusto. 


Jouluaattoon ei ole enää kuin viikko joten vielä pitää jaksaa odotella oman kinkun paistamista. Ajattelin kuitenkin sulattaa sen perinteisesti :) 

HKScanin tilaisuus pidettiin Jäänmurtaja Urholla. Jos Jäänmurtaja Urho kiinnostaa tarkemmin niin tästä voi klikata syksyn 2013 postauksen kun Marjon matkassa vietti yhden päivän Urholla palaverissa ja tutustumassa alukseen. Kaikissa Urhon astioissa on muuten laivan vaakuna ja postauksessa kaikkea jännää aluksesta...










12 kommenttia:

  1. Mä infosin tästä heti isäpuoltani, joka ei meinannut uskoa asiaa. Katsotaan, uskaltaako hän laittaa kinkun jäisenä uuniin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jään mielenkiinnolla odottamaan miten isäpuolesi käy tai siis uskaltaako kokeilla :)
      Lisäinfoasi odotellen...

      Poista
  2. Hämmästyttävää oli, että lopputuloksessa eroa ei huomannut. Oman kinķkuni aion kuitenkin sulattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan totta ettei sitä erottanut vaikka me kovasti väitimme tietävämme mitkä on jäisenä paistettu... :D

      Poista
  3. Söin paria siivua pitkästä aikaa. Se riitti. Matkaan tänne Kiinaan tuli pari vakuumipakattua savukalkkunanpalaa. Se on herkkua se!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalkkuna on myös hyvää ja oiva vaihtoehto kinkulle :)

      Poista
  4. Ei tosiaan kyllä erottanut jäisenä paistettua kinkkua perinteisestä millään lailla. Mun suosikki Bistroista oli punakaali. Aijon ostaa niistä jokaista makua joulupöytään. Todella hyviä olivat kaikki. Stressitöntä joulua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan se jännä juttu ettei niitä erottanut toisistaan :D Ai, kun tuli taas nälkä kun ajattelin noita laatikoita. Laatikot voi hyvin ostaa myös valmiina tai sitten tehdä itse. Pääasia ettei kasaa itselleen liikaa puuhaa ja kehitä stressiä kuten totesit.

      Poista
  5. Todella mielenkiintoista ja nam mitä kuvia. Meillä on joka joulu kinkkurulla, joten näitä sulatusongelmia ei ole.

    Ihanaa viikonloppua Marjon<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kinkkurulla on myös todella oivallinen vaihtoehto.
      Mukavaa viikonloppua Tiia :)

      Poista
  6. Mainio ja ahh niin ajankohtainen kinkunpaistovinkki!
    Itse teen hieman samankaltaisella reseptillä hirvenpaistista
    "Jääpaistia", joka on meidän perheen suosikkiruokaa.

    Ihanaa joulunaikaa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun "jäähirvipaisti" on varmasti myös hyvää, MUMS. Kinkkua ei ole perinteisesti tehty näin mutta jos ammattikokit vakuuttavat, että toimii ja maku oli kuin paistetussa niin miksipäs ei jos unohtaa sulattaa. Itse ajattelin kyllä sulattaa omani kun on niin pienikin kinkku tänä vuonna.

      Mukavaa joulunodotust myös sinulle Teija <3

      Poista