joulukuuta 19, 2016

Joulun kirjavinkki: Ali Suviala - Gastropub kotikeittiössä


Kirja joululahjaksi on aina mielestäni hyvä valinta. Jos vielä tietää, että lahjan saaja on innokas kokkailija ja oluenystävä niin miksipä ei paketoisi hänelle joulupakettiin uutta upeaa ja juuri ilmestynyttä keittokirjaa. Gastronomi ilahtuu varmasti kun joulupaketista paljastuu Ali Suvialan "Gastropub kotikeittiössä" opus. Pääsin muutamia viikkoja sitten kirjan julkistamistilaisuudessa maistelemaan Panimoravintola Bryggeri Helsingin keittiöpäällikkö Ali Suvialan loihtimia herkkuja tästä uudesta keittokirjasta. Olin myös ensivisiitillä Bryggerissä ja täytyy sanoa, että mielenkiintoinen paikka Torikortteleissa ihan Helsingin ytimessä Senaatintorin lähellä.  Bryggerin tarkka osoite on Sofiankatu 2. 


"Gastropub kotikeittiössä -keittokirja yhdistää ruokaa ja hyviä oluita helposti ymmärrettävällä tavalla. Huolellisten ohjeiden avulla onnistuminen on helppoa ja nautinnon voi täydentää lasillisella hyvää olutta."


Tällaiselle visualisti kuin minä kirja on äärimmäisen kaunis ja upeasti sidottu. Korkealuokkainen painatus, ihanan isot kuvat ja tietty "rouheus" valokuvissa tekivät niistä äärimmäisen kauniita. Pelkkä kirjan selaaminen saa minut nälkäiseksi. Valokuvaajana ja graafisena suunnittelijana on ollut Sami Piskonen ja kuvien stailauksen on tehnyt Janic Leino. Upeaa työtä molemmilta! Kirja on Readmen kustantama. Oli pakko napsia tähän mukaan muutamilta aukeamilta huikeita ruokakuvia herättelemäään teidänkin ruokahalua. 


Me skoolasimme illan käyntiin erikoisella kuohuviinimäisellä oluelle Bryggeri Rosé. Jotenkin hämmentävää, että se olikin olutta "Kauniin punertavan värinen ja hapokkaan valkoviinin arominen erikoisolut, jonka maku on voimakkaasti viinimäinen ja salakavalasti vahva. Ryhdikäs humalointi tekee jälkimausta raikkaan ja olutmaisen."


Ali Suviala oli koonnut meille alkupalalautaselle kirjasta erilaisia herkkuja ja niiden kanssa saimme maistella myös panimon oluita. Oli mielenkiintoista myös kuulla kun Bryggeri Helsingin panimomestari Mathias Hüffner kertoi oluiden saloista ja niiden valmistamisesta. Bryggeri Helsinki panimoravintolassa kupariset, isot olutsammiot ovat nähtävillä itse ravintolan puolella. Ravintolan sisustuksen on tehnyt sisustusarkkitehti Matti Kulovesi ja interiööri on lämminhenkinen ja kuparisammioiden väritykseen sopiva.

Sinihomejuustoa ja porkkahilloketta.

"Juuston ja oluen yhdistäminen on helpoin tapa aloittaa tutkimaan ruoan ja oluen liittoa. Juustojen kautta pääsee suoraan asiaan, ja olut on selvästi helpompi pari juustolle kuin viini."
Ali Suviala, Gastropub kotikeittiössä

Edessä inkiväärimarinoitua lohta ja takana riimihärkää, pikkelöityjä tatteja ja parmesaani-kastiketta.

En osaa valita suosikkiani näistä alkupaloista koska pidin niistä kaikista. Inkiväärimarinadini teki lohesta ihanan raikasta. Juustojen ystäva ihastui sinihomejuuston ja porkkahillokkeen kombosta. Riimihärkä on aina suosikkini ja tatit sekä parmesaani antoivat sille pikantin lisävivahteen.



Helpottunutta hymyä kirjan tekijäkolmikolta - hyvää tiimityötä!


Jälkiruuaksi nautimme Gastropub kotikeittiössä kirjan sivun 131 reseptin suklaa-porterkakkua ja mallasjäätelö. Äärimmäisen jännä makuyhdistelmä! Suklaakakkuun oli lisätty vahvaa porter-olutta ja nautimme sitä myös jälkiruuan kanssa. Mielenkiintoinen yhdistelmä mutta hyvää! Myös mallasjäätelö oli minulla uusi ja iloinen tuttavuus. Saimme myös maistaa sahtia mutta siitä minulle tuli elävästi mieleen yhdet kesäiset häät ja pelkkä huulien kostuttaminen sahtiin riitti tällä kertaa :)




En ole vielä itse ehtinyt näissä joulukuun tohinoissa kokeilla kirjasta yhtään reseptiä mutta ainakin jotain seuraavista tulen jossain vaiheessa kokkailemaan omassa kotikeittiössäni:

 olut-sipulikeitto - hapankaalipiirakka - tattariblinit - siikatartar & marinoitua varhaisperunaa


Makoisia kokkailuhetkiä sille, joka tämän kirjan saa pukinkontista itselleen!

Postauksessa olevat lainaukset ovat joko Bryggerin kotisivuilta ja Gastropub kotikeittiössä kirjasta.

Alkoholia koskeva kommentointi on kielletty Valvivan alkoholimainontaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti. Alkoholia koskevat kommentit tullaan poistamaan. 
Muuten kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita.


6 kommenttia:

  1. Riimihärkää ja jälkkäriä kiitos :)
    Niin niin herkulliselta näyttää!
    Mukavaa joulu viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki tarjoilut olivat suussa sulavia :)
      Mukavaa ja stressitöntä jouluviikkoa Outi.

      Poista
  2. Iiik! Niin harmittaa, etten päässyt paikalle tuolloin. Onneksi tuo upea kirja odottelee tarkempaa tutustumista sohvapöydällä. Olen sen vasta nopeasti ehtinyt selaamaan, mutta todella hyvältä näyttää. Varmasti heti joulun jälkeen kokeilen joitain herkkuja kirjasta. Ihanaa jouluviikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli silloin kovan onnen päivänäsi mutta onneksi jalkasi saatiin kuntoon.
      Pakko myöntää, että tätä selatessa tulee nälkä koska kuvat ja esillepano on niin loistava. Totta kai myös Alin reseptit houkuttelevat kokeilemaan.
      Mukavaa ja stressitöntä jouluviikkoa :)

      Poista
  3. Hyvän näköinen kirja ja kiinnostavalta kuulostavia reseptejä. Harmi, etten päässyt tulemaan julkkareihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi ettet päässyt koska ilta oli mukava.
      Mukavaa ja stressitöntä jouluviikkoa :)

      Poista