joulukuuta 11, 2016

Tunnelmallisilla joulumarkkinoilla läntisellä Uudellamaalla Tammisaaressa ja Lohjalla

Ihanaan joulu tunnelmointiin voi hyvin virittäytyä piipahtamalla joulumarkkinoilla nyt sunnuntain aikana. Minulla oli ilo ja suuri kunnia päästä eilen mukaan Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy:n bloggaajien päiväretkelle, joka suuntautui sekä Tammisaaren että Lohjan markkinoille. Kävimme myös Fiskarsissa mutta siitä on tulossa ihan omaa postausta lähipäivinä. 


Tammisaari on pieni ja sympaattinen rannikkokaupunki, jonka joulumarkkinat järjestetään ihan vanhankaupungin ytimessä Raatihuoneen torilla ja siitä lähtevällä Kuninkaankadulla. Idylliset vanhat puutalot ja toisaalta arkkitehti Theodor Höijer vuonna 1882 suunnittelema jykevä raatihuone luovat upean historialliset puitteet markkinapaikalle. Tammisaaren katujen nimissäkin aistii menneen maailman hengen ja käsityöläisten asuinalueen: Hatuntekijänkatu, Liinakankurinkatu, Hansikkaantekijänkatu, Nahkurinkatu ja Sepänkatu. Tammisaaressa Vanhanajan joulumarkkinoilla tunnelma on saaristolainen ja merellisyys on myös vahvasti läsnä. 


Paljon käsintehtyjä lapasia myyntipöydillä etteivät sormet palele talvella.



Hannelbackan alpakoita saa silittää kunhan muistaa tehdä sen kämmenensä selkäpuolella. Alpakkalankaa ja -tuotteita on myynnissä markkinoilla. Liikuttavan ihania otuksia nämä alpakat!


Korumuotoilija Jenny Puputin luonnosta ja metsästä inspiraatiota saaneita hopeakoruja. Ylärivin oikealla oleva sormus on jo nähty Gloria-lehdessä. Puputti design


Itselleni tuttujen olkipukkien lisäksi tarjolla eri kokoisia havupukkeja. Työväen- ja kansalaisopistoissa on nykyään ihan kurssejakin näiden havupukkien kasaamiseen joten taitavat olla suosittuja joulunkoristeita pihoilla. Näin havupukkeja myynnissä viime jouluna jo Bauhausissa mutta onko tapa yleinen rannikkoseuduilla Suomessa koska Vaasassa tehtiin viime vuonna torille todella iso havupukki? Olkipukit kuuluvat vanhaan jouluperinteeseen mutta entä nämä? Hauskoja olivat :)


Ihanaa savun tuoksua ja sepän alasimen kilkatusta talviaamussa.


Tammisaaren joulumarkkinoilla oli hevosillakin tonttulakit!




Jouluksi voi ostaa joulupöytään kalasäilykkeitä, saaristolaisleipää, granolaa, omenoita, kynttilöitä, huopatöppösiä, keramiikkaa, havukransseja, taottuja tuotteita ja villavaatteita vaikka joululahjoiksi. Tuotteet ovat kotimaisia ja useat vielä lähiseutujen tuottajien tekemiä.



Kannattaa kävellä Kustaa Vaasan katua museokeskus EKTAlle saakka. Museon pihaltä löytyvät kaikki kuvissa esiintyneet ihanat eläimet ja lisäksi siellä voi sisällä nauttia Mamsellin glögiä ja piparkakkuja ihanassa entisajan porvariskodin miljöössä.


Iloinen ja osaava matkaoppaamme Tuula Kleiman jouluhalimassa aasia ♥


Jos joulutorilla tulee vilu ja kaipaa jotain kivaa kahvilaa niin ehdottomasti suosittelen Carl de Mumma Bageri & Café (Raatihuoneentori) paikkaa siinä torin toisella kulmalla. Ihania alakerrassa leivottuja pullia, kierrekorvapuusteja, leivonnaisia, glögiä ja erikoisuutena kaakao-kardemumma-kahvi. Me pääsimme jopa kurkkaamaan leipomon puolelle ja siellä todella kaikki leivosten suklaakoristeetkin oli käsintehty! Kahvilan ulkopuolella on lasitettu terassi, jossa oli kiva istua vilttien kera kaffella ♥


T
Tammisaaren vanhanajan joulumarkkinat ovat avoinna 11.12. klo 10-15.
Tammisaaressa myyjiä oli tänään 136 ja väkeä välillä ihan kuhisi torilla sekä kaduilla.

Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinat

Lohjan joulumarkkinoilla on alkanut 22.toimintavuosi joten onnittelut upealle ja pitkäikäiseille tapahtumalle. Lohjan upean harmaakivikirkon kupeeseen levittäytyneet markkinat ovat suuret ja myyjiä paikalle mahtuu peräti 230. Myyntikojut ovat kaikki lähes samannäköisiä, puurakenteisia ja ne on koristeltu havuilla. Markkinoiden yleisilme on rauhallisen tyylikäs ja väkikin oli  jo vähän vähentynyt kun tulimme vasta iltapäivällä paikalle. Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinoilla kävi viime vuonna kahden päivän aikana 23000 kävijää joten suosittu ja perinteinen tapahtuma selvästi.


Ulle Nurmi, lampuri ja luomuviljelijä myi lankaa, neuleita, karitsanlihaa ja lampaan taloja. Hänen luomutilansa  Bovik  sijaitsee Tammisaaressa.


Kunnon pärekoria ei voita mikään! Itselläni on keittiössä sanomalehdet tällaisessa säilytyksessä.


Valkosipuleilla voi koristella vaikka joulukuusen jos niitä on ylimääräisiä taloudessa :)



Monika Kallion huovutetut tontut istuivat sievästi rivissä myyntipöydällä.


Kirkkonummelalaisen Le Petit Chaperon Beigevalikoimissa on uniikkeja lastenvaatteita, koriste-esineitä ja pieniä käyttöesineitä. LeBeigen myyntikoju oli valittu 2015 vuoden joulumarkkina kojuksi ja äärimmäisen kauniisti ja harmonisesti se oli näilläkin markkinoilla tehty.



Emma Theman on lohjalainen korttitekijä ja erittäin kauniita omalla tyylillä tehtyjä kortteja myynnissä markkinoilla. Pidin kovasti ja myyntikoju kuin karkki! Olisiko tämän vuoden voittaja...




Lohjan joulumarkkinoilla oli mm. pieniä piparkakkutaloja, taidokkaita käsitöitä, keramiikkaa, kauniita joulukoristeita, kortteja, maatilatuotteita, paljon erilaisia jouluherkkuja ja totta kai myös leivonnaisia. Osa myyntihenkilöistä oli pukeutunut hauskasti vanhahtaviin asuihin :)

Näiltä markkinoilta on mahdollista lähettää vielä pikapostia Joulupukille :)


Ihania neulottuja villasukkia eriväreissä joten varmasti löytyy sopivia kaikille.


Jos aikaa jää kannattaa ehdottomasti kurkata Lohjan Pyhän Laurin keskiaikaiseen harmaakivikirkkoon sisälle tai piipahtaa museolla. Lohjan kirkko on rakennettu 1400-luvun loppupuolella ja tämän myöhäisgotiikkaa edustavan rakennuksen upeat seinämaalaukset ovat 1500-luvulta. Me kävimme hetken istahtamassa ja katselemassa kaunista kattoa ja seiniä.

Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinat avoinna 11.12. klo 10-15.



Sitten olikin aika siirtyä hyvin pariisilaistyyppiseen kahvilaan Cafè Lauriin (Kauppakatu 16) keskustassa. Tämä perinteisen klassinen paikka valittiin Pauligin vuoden 2015 kahvilaksi ja nyt ymmärrän miksi. Vaikka kahvila sijaitsee melko tavallisessa betonitalossa on sen sisätiloihin pystytty luomaan kotoisa ja tyylikäs interiööri. Nyt joulun kunniaksi oli isoon ikkunaan pystytetty oma joulumaailma. Café Lauri suosii lähiseudun tuottajia raaka-aineissa ja leivonnaiset tehdään täälläkin itse. Saimme maistella omistajien Timon ja Jukan itsetekemään ja pullottamaan glögiä, joka maistui ulkoilun jälkeen. ja totta kai suussasulaa kanelipullaan! Timon käsialaa ovat leivonnaiset.






Kiitos Lumo Oy:lle eilisestä päivästä ja mielenkiintoisen retken järjestämisestä. 
Kiitos myös Carl De Mumman ja Café Laurin hyvistä tarjoiluista.





16 kommenttia:

  1. Oli kyllä kiva päivä, paljon kerettiin päivän aikana, eikä nälkäkään päässyt yllättämään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos seurastasi ♥ päivä oli todella kiva ja paljon nähtiin sekä koettiin. Ei tarvinnut eilen syödä iltapalaa... :D

      Poista
  2. Ihana päivä teillä on ollut markkinoilla <3
    Upea boulun tunnelma välittyy kuvista!
    Mukavaa sunnuntaita Marjo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ihanuus ♥
      Joulun tunnelman kohottaminen onnistuu hyvin joulumarkkinoilla. Iloisia ihmisiä, pientä naposteltavaa, seppä takomassa alasinta, joulukuusia, iloita puheensorinaa ja eilen meitä vielä hemmotteli sääkin. Pikku pakkanen ja aurinkoa.
      Mukavaa sunnuntaita myös sinulle!

      Poista
  3. Voi miten ihania tunnelmallisia markkinakuvia! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna ♥ aurinkoista ja leppoisaa sunnuntaita sinullekin.
      Nautitaan vapaapäivästä.

      Poista
  4. Joulumarkkinat ovat kyllä niin ihania ♥ Kuviasi katsellessa minunkin mieleni alkoi tekemään johonkin markkinoille... En olekaan nähnyt ennen havupukkeja. Hauska keksintö! Havukranssit on mun suosikkeja. Tykkään tosi paljon. Joinain vuosina olen tehnyt itse, joskus ostanut, kuten tänä vuonna. M>ukavaa 3.adventtia Sinulle, Marjo ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti siellä teilläpäin olisi kivat joulumarkkinat niin ehtisit mukaan ♥ Havupukki olisi kiva ja se mahtuisi kyllä parvekkeellekin. Mietin vähän eilen sellaisen ostamista mutta sitten ajattelin ettei ole helppoa kuljettaa sitä kotin... Havukransseja olen tehnyt itsekin tosin en ihan viime vuosina.

      Auringoista adventtia Krisse ♥

      Poista
  5. Joulupukin pikaposti on aivan huikea!! Mitenkäs se jäi minulta kokonaan Lohjalla näkemättä. Olisin ehdottomasti lähettänyt pari henkilökohtaista toivetta pukille. Oli mukava tavata sinut!

    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, voihan harmi kun et nähnyt! Siellä se pyöri ympäriinsä mutta kun katsottavaa oli niin paljon niin jotain jää aina paitsioon. Oli kiva tavata ♥
      Mukavaa adventtia!

      Poista
    2. Tänä vuonna Joulupukin pikapostin tonttu pitää omaa kojuansa mutta pikapostilaatikko on kyllä mukana! Terveisin Joulupukin pikapostin postitonttu :D

      Poista
    3. Kiitos tiedosta Virpi :) Harmikseni en törmännyt pikapostin postitonttuu eiliselle Lohjan visiitilläni!

      Poista
  6. Voi miten kaunista! Ja olitpa ottanut paljon kuvia! 😻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulumarkkinat molemmissa paikoissa olivat todella idyllisen kauniit :) Kuvia tuli räpsittyä kun kaikkea kivaa näkyi ja halusin välittää tunnelmaa markkinoista.
      Kivaa alkanutta viikkoa Kati ♥

      Poista
  7. Lumomatkailun järjestämät retket ovat kyllä niin upeita, kuten kuvistakin näkee ja pääsee niiden kautta nauttimaan. Mukana olisin ollut, ellei olisi ollut Tukholman reissu jo varattuna. Olisipa ollut kivaa viettää retkipäivä yhdessä. Lohjalla on vaikka mitä ja Tammisaari <3

    Ihanaa uutta viikkoa Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin onnistuneesti järjestetty retki - kiitos Lumomatkailun! Olisi ollut kiva treffata sinut ja viettää päivä yhdessä mutta selaisit nyt aalloilla. Mutta me nähdään onneksi keskiviikkona... :)
      Mukavaa alkanutta viikkoa Tiia ♥

      Poista