tammikuuta 27, 2017

Kiinalainen uusivuosi Chunjie 春节



Tänään perjantaina 27.tammikuuta vietetään Kiinalaista uutta vuotta ja kello 18 siirryimme Apinanvuodesta Kukonvuoteen. Perinteinen lohikäärmekulkue lähti 15.30 Narikkatorilta suunnatakseen sitten Keskuskadulle, jossa olikin jo hyvissä ajoissa myyntikojut ja esiintymislava pystyssä. Tänne oli myös pystytetty se kiinalainen ihana punainen portti, jonka läpi aiemmissakin kiinalaisten uudenvuoden juhlissa oli saavuttu juhla-aluelle. Sää suosi tänään iltapäivällä julijoita ja kaikkia näytti auringonpaiste hymyilyttävän kun odotimme kulkuetta saapuvaksi. Vietin itse mielenkiintoisen juttutuokion iäkkämmän mieshenkilön kanssa, joka oli käynyt ensimmäistä kertaa Kiinassa 1987. Hän kertoi aika huikeita juttuja sen ajan Kiinasta ja elämästä siellä. 


Kiinalainen uusivuosi voidaa jakaa kolmeen ajanjaksoon.
Kevään tervehtimisen päivät Yingchunri 迎春日
Kevään Uudenvuoden aatto  Chuxi 除夕
Kevään Lyhtyjuhla Yuanxiaojie 元宵节



"Juhlan ensimmäinen ajanjakso "Kevään tervehtimisen päivät" alkaa viimeisen kalenterikuukauden lopulla ja kestää kiinalaisen uudenvuoden aattoon saakka. Jakso sisältää suursiivousta, lahjojen ostamista, esi-isien palvontaa sekä ovien ja ikkunoiden koristelua punaisilla paperikoristeilla sekä suojelushahmojen kuvilla.

Aattona perhe kokoontuu yhteen suuren illallisen ääreen ja ampuu ilotulitteita ja papatteja karkottaakseen pahat demonit pois. Juhlinta jatkuu aaton jälkeen markkinoilla ja temppeleissä vieraillen sekä pistäytymällä ystävien ja sukulaisten luona onnea toivottamassa.

Juhlinta huipentuu ensimmäisen kalenterikuukauden viidentenätoista päivänä pidettävään Lyhtyjuhlaan. Lyhtyjä sytytellään ja niiden loistoa ja tanssia katsellaan yhdessä ystävien ja sukulaisten kanssa. Punaisten lyhtyjen lisäksi juhlaan kuuluu mm. äänekästä ilotulitusta, lohikäärme- ja leijonakulkueita, kansantanssia sekä puujaloilla kävelyä."



"Kiinalaisessa kulttuurissa kukolla on valtavasti positiivista ja hyvää enteilevää symbolista merkitystä. Kukon ulkonäön ja käytöksen pohjalta siihen yhdistetään viisi hyvettä: kruunu sen pään päällä on merkki kirjallisesta hengestä ja kehityksestä ; kynnet sen jaloissa ovat merkki sotaisasta kyvykkyydestä ; sekä rohkeudesta taistella vihollista vastaan; hyväntahtoisena se on aina suojelemassa kanojaan; eikä se luotettavana koskaan hukkaa ajantajua."






Nähtävillä oli taas taidokasta jäänveistoa yhteistyössä Korkeasaaren kanssa. Korkeasaari on muuten auki näin talvellakin ja siellä voi käydä ihmettelemässä kolmea kukkolajia: riikinkukko, suokukko ja maatiaiskukko. Tästä voit kurkata miltä näytti kun bloggaaja itse muutamia vuosia sitten kokeili jäänveistoa.



Juhlinta Keskuskadulla kestää 20 saakka tänä iltana ja kaikki huipentuu sitten perinteiseen Finnairin järjestämään ilotulitukseen 20.20 Töölönlahdella. Hyvää kukonvuotta teille :)

Kaikki tekstissä olevat "lainausmerkeillä" varustetut lauseet on lainattu Kiinalaisen uudenvuoden tapahtuman omilta nettisivuilta. 

10 kommenttia:

  1. Upean näköinen kulkue ja mahtavaa värikästä meininkiä. Tänään olikin kaunis päivä juhlia uutta vuotta.
    Mukavaa viikonloppua Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinalainen uudenvuoden kulkue on aivan ihanan värikäs ja myös leikkisä. Nuo leijonat jopa flirttailivat yleisön kanssa. Muistan sellaisian kiinailaisen uudenvuoden juhlia, että on ollut hurjasti pakkasta ja seisominen Narikkatorilla on ollut vähän vilpoista sekä yleisölle että esiintyjille.
      Mukavaa viikonloppua Outi ♥

      Poista
  2. Wow! Noteerasin asian ja olisi ollut niin mukava päästä paikanpäälle seuraamaan vuoden vaihtumista. Kotitöitä, muita töitä ja kiireitä. Dääm!! Onnellista kukon vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnellista kukon vuotta ♥ Toivotaan, että ensi vuonna osuu juhlinta viikonlopulle niin ehdit mukaan sinäkin. Nähdään huomenna!

      Poista
  3. Katselin kun lyhtyjä ripustettiin toissa päivänä Keskuskadulle, mutta tänään en ehtinyt paikalle. Olen kyllä noteerannut kiinalaisen uuden vuoden, kun useat toimittajamme tai toimittajien alihankkijat ovat viettämässä uutta vuotta -tai Kuujuhlaa, kuten sitä Etelä-Koreassa kutsutaan. Osa tehtaista on jopa helmikuun lopulle kiinni vaikka toimistoihin palaillaan jo helmikuun toisella viikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinalainen uusivuosi on vähän kuin meidän joulu+välipäivä+uusivuosi eli paljon lomaa ja firmat ovat kiinni. Himoitsen muuten tuollaista punaista lyhtyä...ja mielellään mahdollisimman suurta.

      Poista
  4. Kiinalaiset osaa käyttää turkiksia ja tässäkin kulkueessa se tuli upeasti esiin.Hienoja kuvia otit Marjo.

    VastaaPoista
  5. Minua harmitti eilen, että rehellisesti sanottuna vain unohdin mennä perjantaina katsomaan tätä uuden vuoden juhlintaa. Kiitos siis tunnelman jakamisesta! Aika hienoa, että myös meillä eri kulttuurien huomioiminen on viimeisten vuosien aikana lisääntynyt. Olin joitain vuosia sitten Hong Kongissa kiinalaisen uuden vuoden vaihtumisen aikaan - aivan upea kulkue, leijona- ja lohikäärmehahmoja, lyhtyjä ja todellista värien loistoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ottanut tavaksi merkitä kiinalaisen uudenvuoden kalenteriin jo ennakkoon ettei unohdu. Niin monena vuotena kun on käynyt tästä on tullut vähän traditio :) Kiva, että pidit kuvistani. Olen samaa mieltä kanssasi, että eri kulttuurien huomioiminen on hyvä juttu. Sitä paitsi kiinalainen uusivuosi on hauska tapahtuma muuten juhlattomaan alkuvuoteen. Itse haluaisin joskus kokea tämän juhlan Aasiassa. Kiva kun kommentoit :)

      Poista