maaliskuuta 22, 2017

Näsin kivellä ja Porvoonjoen toisellakin puolella


"Ennen vanhaan uskottiin, että Näsin kivi on jättiläisen Näsinmäelle heittämä. Suomenkylän kallioilla asui rauhaa rakastava ja hieman aamu-uninen jättiläinen. Kun Porvoon kirkkoa alettiin rakentaa, naputeltiin ja koputeltiin aamusta iltaan kiviä niin, että jättiläinen häiriintyi. Se voivotteli melskettä ja työnsi sammalta korviinsa. Kun kilkuttelu ja kolkuttelu olivat viimein tauonneet, alkoivat eräänä pyhäaamuna kirkon uudet vaskiset kello mäikää niin, että jättiläisen korvat soivat. Se hermostui, nappasi vierestään kiven ja paiskasi sen kohti Porvoota tarkoituksenaan hiljentää häiriötekijä.

Aivan tarpeeksi pitkälle jättiläinen ei jaksanut heittää, ja kivi mätkähti Näsin puolelle jokea (jolloin hän heitti sen itse asiassa pidemmälle!). Pettyneenä muutti jättiläinen kauemmas Porvoosta Sipoon laajoihin metsiin, mutta sen heittämä kivi jököttää edelleen Näsinmäellä." Porvoon kaupungin matkailusivut


Ennen Porvoonjoen ylimenevää siltaa on vasemmalla korkea Näsinmäki, jonka laella on valtava kivenlohkare. Itse asiassa isoja kiviä tällä mäellä on kaksin kappalein mutta Näsin kivi on niistä suurempi ja sen päälle pääsee myös kipuamaan. Kaiteilla varustetut portaat kannattaa nousta ylös näköalatasanteelle, josta aukeaa aika huikea näköala yli koko Porvoon kaupungin ja pidemmällekin.

Tämä paikka on ollut taiteilijoiden, matkailijoiden ja porvoolaisten suosima näköalapaikka jo 1800-luvun loppupuolella. Näissä maisemissa porvoolainen taidemaalari Albert Edenfelt on maalannut kauniin Porvoo Näsimäeltä nähtynä maalauksen. Moni Porvoossa kävijöistä tuntee vanhankaupungin mukulakivikujat ja -kadut sekä kauniin punaiset ranta-aitat Porvoonjoen varrella kuin omat taskunsa mutta Näsin kivestä ei olla tietoisia.
 

Ehdottomasti kannattaa tälle Näsin kartanon mäelle kivuta ylös koska siellä on kaunista mäntymetsää, harjumaisemaa ja polku, jota pitkin voi kesällä myös kävellä. Nyt maaliskuun puolivälin retkellämme emme lähteneet liukastelemaan metsään vaan tyydyimme vain ihailemaan maisemia joelle, jossa vielä oli jäätä. Porvoon näkee Näsin kiveltä ihan erilaisesta näkövinkkelistä kuin mihin on aiemmin tottunut. Siellä se Porvoon vanha, kivinen tuomiokirkko häämöttää joen toisella puolen joten ihan vain vähän on jättiläisen heitto aikoinaan osunut vikaan :)


Näsin kiveen liittyy jättiläistarinan lisäksi paljon muitakin uskomuksia ja tarinoita. Kun Porvooseen on syntynyt pikkuvauvoja ovat äidit hakeneet vauvat Näsin kiven alta. Itselleni sanottiin aina lapsena, että haikarat toivat nokassaan vauvoja mutta Porvoossa on ollut toisin :) Näsin mystinen kivi taitaa kuitenkin olla oikeasti siirtolohkare, joka on maapallon vallinneen jääkauden seurausta. Oli miten oli ehdottomasti vierailun arvoinen paikka ja vähän salaperäinenkin!


Ulkona oli aurinkoinen mutta vielä talvinen ilma joten kuppi kuumaa tekisi ihan hyvää näköalojen katselun jälkeen. Turistit olivat myös löytäneet maaliskuisen Porvoon ja vanhankaupungin. Cafë Helmi ei petä koskaan ja tässä talossa aistii sen vanhan Porvoon tunnelman natisevilla ja aavistuksen vinoilla lautalattioilla. Kaunis interiööri (jossa valitettavasti ei vain saa valokuvata) ja suussasulavia herkkuja. Myös Café Helmen Facebook-sivuilla on paljon kivoja kuvia sieltä.




Raatihuoneentorilla rohkeimmat istuivat Café Fannyn ulkoterassilla mutta sen verran viileä oli eikä pilkkihaalareita mukana joten me valitsimme mieluummin sisätilat. Kevät on kyllä pitkällä eikä tässä tarvita kuin muutamia vähän lämpimämpiä päiviä niin viimeistään huhtikuun alussa siirryn taas itsekin parveke kahvitelluun :)



Rakastan kuvata Porvoon vanhankaupungin kylttejä ja niistä tulee aina räpsittyä valokuvia Porvoon reissuilla. Tammikuun Sicapellen herkutteluillan aikana oikein harmittelen, että voinut ottaa pimeässä enää ulkokuvia mutta tässä keväisessä auringonpaisteessa näki oikein hyvin kuvailla ja sulautua muihin "turisteihin" Porvoossa. Kielten sorinasta päättelen vierailijoita oli aika kaukaakin koska espanjan ja portugalin lisäksi kuulin jotain "itäeurooppalaista kieltä". Venäjää se ei ollut koska sen olisin tunnistanut ja ehkä muistanut kouluajoilta myös yksittäisiä sanojakin tai sanontoja :D


Lelukauppa Riimikko oli kiinni koska oli sunnuntai. Jouduin vain litistämään nenäni kiinni ikkunaruutuun ja ihastelemaan Muumitaloa, josta oltiin vielä ihan talvisissa tunnelmissa. Pikku Myy näytti herttaisen vihaiselta itseltään luistimet kaulalla roikkuen. Muumipappa hiihteli tuttu silinterihattu päässä Nipsun huudellessa ohjeita taustalta. Olikohan jotain voiteluun liittyvään :) Muumipeikko oli tehnyt lumipalloissa lumilyhdyn ja Muumimamma istuskeli kahvipöydässä odotellen muita jo talvipuuhistaan sisälle lämpimään. Riimikkoon kannattaa aina kurkistaa koska se on ihana, vanhanajan lelukauppa!


Karvakaverin kanssa käytiin vielä joen rannassa katsastamassa paikalliset koirien lenkkimaastot ja nuuskimassa uusia hajuja. Samalla oli hyvä ihailla kirkkoa ja jokivartta vielä vähän erilaisesta perspektiivistä. Porvoo on kaunis kaupunki kaikkina vuodenaikoina.


Meinasin jo unohtaa mainita pikavisiitista Brunbergin myymälässä vanhassakaupungissa. Kova hinku oli saada Brunbergin suukkoja mutta niitä myytiin vain 100kpl laatikoissa. Vaikka suuri suukkojen ystävä olenkin mietin, että tuo määrä taitaa olla vähän ylimitoitettu joten päädyin sitten vain Brunbergin tryffeleihin :) Brunbergilta on muuten tullut ihanan raikkaita uusia kevätsuukkoja!


10 kommenttia:

  1. Porvoo on yksi suosikki kaupunkini. Rakastan noita vanhoja puutaloja ja kapeita mukulakivikatuja.
    Mukavaa oli kuulla tarina jättiläisestä, se tosiaan selittääkin tuon suuren kivenlohkareen :)
    Ihanaa loppuviikkoa ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porvoo on yksi minunkin suosikkikaupunkini :) ja käy siellä säännöllisesti.
      Jättiläinen oli vain aamu-uninen joten eikös sitä vihoissaan voi yhden kiven heittää.....
      Mukavaa loppuviikkoa ja aurinkoa päivääsi Outi ❤️

      Poista
  2. Olen käynyt Porvoossa joskus 90-luvun lopulla viimeksi. Ja Porvoo olisi yksi paikka, jonka haluaisin lapsilleni esitellä: mikään ei sano "historia" kuten Porvoo.

    Tuli tuosta kuvauksestasi suomalaiset maisemat mieleen. Kiitos. Oli tosi kiva postaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna piipahtamisesta blogissani :) Aina ilo nähdä uusi lukijoita.
      Porvoo on historiaa sanan todellisessa merkityksessä. Siellä vanha arkkitehtuuri ja mennyt maailma on läsnä vanhassa kaupungissa. Vastaavia paikkoja Suomessa ovat myös Wanha Rauma ja Loviisa.

      Mukavaa viikkoa sinulle :)

      Poista
  3. Ihastuttavia kuvia ihastuttavasta Porvoosta! Ihania vanhoja puutaloja, mukulakivikadut täynnä menneenajan huminaa... Siellä on aina yhtä kivaa samoilla pienillä kujilla. Joka kadunkulma on uniikki! Sinne on kyllä tehtävä taasen visiitti, ei kevättä ilman Porvoon visiittiä :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirre ja kiva kun sinäkin piipahdit blogissani :)
      Porvoo on minulle sellainen "pyhiinvaelluspaikka", jossa tulee kyllä käytyä parikin kertaa vuodessa.

      Mukavaa alkanutta viikkoa :)

      Poista
  4. Siis aivan ihania kuvia Porvoosta❤
    Nyo muumit ja myy on ihan huippu söpöjä.
    Ollaan siskon kanssa menossa tuonne keväällä käymään, joten ainabkin tuo kahvila on testattava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on hyvä retkikohde valittuna siskon kanssa. Varmasti viihdytte!
      Cafe Helmi on elämys mutta onhan Porvoossa toki myös hyviä ruokapaikkoja vaikka kuinka paljon. Vanhassakaupungissa aika kuluu siivillä kun kuljeskelee kiireettömästi mukulakivikujia vanhojen talojen keskellä.

      Aurinkoa viikkoosi ihanuus ❤

      Poista
  5. Olen käynyt pari kertaa tuolla Porvoon Vanhassa kaupungissa, joten Cafet Helmi ja Fanny ovat tuttuja ja niin ihania paikkoja ♥ Vanhan kaupungin miljöö kiehtoo minua ja en voi kuin ihailla sen kauneutta. Tuo Lelukauppa Riimikko on myös kiva paikka ja täynnä toinen toistaan suloisempia tavaroita. Muistaakseni tuo Brunbergin myymälä on hurjan pieni ja aina täynnä asiakkaita. Nuo suukot ovat kyllä hyviä, mutta 100kpl on tosiaankin paljon. Sehän on jo hurjan suuri laatikollinen.

    Tuolla Näsinmäellä en ole koskaan käynyt, mutta sieltä on tosiaan hulppean hyvät näkymät. Sinne voisi vaikka kiivetäkin seuraavalla Porvoon reissulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa Krisse, että tunnet Porvoon noin hyvin ❤ Ensi reissulla sitten myös Näsin kivelle katselemaan maisemia - eikös niin :)

      Brunbergin suukot olivat siksi noin isoissa laatikoissa kun tuotannossa oli joku ongelma kääreiden kanssa tai näin minusta ainakin myyjä sanoi. Hinta oli ihan naurettava tuolle 100kpl laatikolle mutta silti hillitsin itseni.

      Mukavaa alkanutta viikkoa ❤

      Poista