kesäkuuta 25, 2017

Juhannus tunnelmia ♥ keskikesän hetkiä



Tänä vuonna otin varaslähdön juhannuskukkien keräämiseen. Hipsin jo torstaina iltahämärissä läheiselle niitylle metsän halki keräämään ne "seitsemän yrttiä juhannuskimppuuni". Rakastan lupiineita ja niitä olikin runsain mitoin poimittavaksi. Tiedän, että lupiini on määritelty Suomen luonnossa haitalliseksi vieraslajiksi mutta lupiinipellot tienvarsilla ovat todella kaunista katsottavaa. Lupiinit ovat myös kovia siementämään ja täällä etelässä ne kestävät myös hyvin talvea. Lupiinin sanotaan myös heikentävän muiden niittykasvien elinmahdollisuuksia. Silti minä rakastan lupiineitä teiden varsilla ja toivoisin ettei niitä ihan kokonaan hävitettäisi.


Metsä oli ihanan rauhallinen ja linnunlaulun määrä on kyllä ihan käsittämätöntä näin kesällä. Metsässä ei todellakaan ollut hipihiljaista vaan siellä oli menossa kiivas kuorosota eri lintulajien kesken. Onnistuin kuulemaan vielä satakielenkin laulua, joka selkeästi oli klassisin kaikista lauluesityksistä. Miten ihmeessä niin vaatimattoman näköinen lintu saakaan aikaan tuollaisen äänen? Satakielen laulu on kuulaan huilumaista mutta silti kantavan voimakasta ja niin upean vaikuttavaa, että siitä menee iho kananlihalle ♥

Kesäillan ilmaiskonserttia olisi voinut kuunnella vaikka kuinka pitkään mutta meidät yllätti iso rusakko, jonka esiintulo sai russeliriiviö Minnien valppaaksi. Siinä meinasi juuri poimittu kukkakimppu lentää pitkin polkua kun metsästäjän vaistot koiralla heräsivät. Onneksi säilytin tasapainon ja rusakko ehti kipittää metsänsiimekseen. Myöhemmin saman illan aikana onnistuin vielä näkemään ison tuuheahäntäisen ketun - tosin vain auton ikkunasta - juoksevan autotien yli. Luontokokemukset eivät valitettavasti tallentuneet kameraan kun tulivat ihan puskista molemmat :)



Juhannusaattoiltana herkulteltiin savustetulla lohella, mädillä, katkaravuilla, kananmunan puolikkailla, tuoreella salaatilla, makeilla pikkutomaateilla, varhaisperunoilla ja vaikka millä muilla herkuilla. Olen itse aina laittanut varhaisperunat kiehuvaan veteen äidin oppien mukaisesti mutta ystäväni laittaa ne aina kylmään veteen. Kiistelimme tästä ennen juhannusta leikkimielisesti ja päätimme molemmat keittää perunamme omalla tavallamme, Pakkohan minun oli googlettaa miten varhaisperunat (tai uudet perunat kuten niitä aina kutsun) pitäisi keittää.

Löysin seuraavan ohjeen K-kauppojen ruokasivuilta "Varhaisperunoiden keittäminen on tarkkaa puuhaa ja mielipiteitä oikeaan keittotapaan on yhtä monta kun on keittäjääkin. Peruna sisältää entsyymiä, joka vahventaa solujen seinämiä. Entsyymi toimii parhaiten 50-60 asteessa ja tuhoutuu yli 70 asteessa. Kylmään veteen lisättäessä entsyymi ehtii toimia kauemmin ja peruna kiinteytyy. Mikäli haluat pehmeitä uusia perunoita lisää perunat kiehuvaan veteen." Laitoin ystävälle viestin "olimme molemmat oikeassa" ja toivotin perunaisaa juhannusta :)





Jälkiruokapöydässä oli kokeilussa DrOetkerin uusi suklainen kakku. Täytteenä kolme moussea: valkosuklaa, tummasuklaa ja maitosuklaa. Melkoinen kolmen suklaan makunautinto ja pelasti kiireisen kokkailijan juhannuksen mainiosti. Totta kai meidän perinteistä juhannusherkkua marenkia, mansikoita, mustikoita ja mintunlehtiä. Joka juhannus kun aina toivotaan tätä jälkiruokaherkkua joten pakkohan sitä on tarjoilla :)



Ja juhannukseen kyllä kuuluu olennaisesti se juhannuskokko ja järvimaisema. Voiko suomalaisempaa näkymää olla kuin juhannuskokon syttymistä seuraavat innokas juhlakansa kesäyön juhlassa. Taustalla voi vienosti "Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa" haitarilla soitettuna. Tanssilavalla pyörähtelee muutamia pariskuntia musiikin tahtiin. Paistettua makkaraa ja virvoitusjuomia tarjoillaan buffetissa. Paikalla ovat niin kesävieraat kun paikallisasukkaat vauvasta vaariin unohtamatta karvaisia koirakavereita. Ilolientäkin nautitaan mutta kukaan ei ole liian iloisella tuulella omista juhlajuomista huolimatta.





Juhannusruusu on kerrankin kukassa juuri oikeaan aikaan eli juhannuksena. Monina vuosina tämä kaunis ja huikealle tuoksuva kukka on ehtinyt jo lakastua juhannuksen viettoon ehdittäessä. Yritin eilen juhannuspäivän muuten hakea vielä maljakkoon yhtä syreeninoksaa mutta ne olivat jo kaikki kuihtuneet pois. Onneksi kesäkukkia niityllä riittää vielä maljakkoon poimittavaksi koko kesän!





Miten teidän juhannus on sujunut? Oletteko olleet kaupungissa, maalla tai peräti veneellä? Tänään ulkona paistaa taas aurinko vaikka vähän tuulinen ilma mutta eihän se haittaa ollenkaan. Hyvää lomaa niille, jotka aloittivat sen nyt juhannuksesta. Minulla vielä aikaa muutamia viikkoja omaani.

Mukavaa sunnuntaita kaikille ♥ 

14 kommenttia:

  1. Täällä lomaillaan jo koko perheen voimalla. Juhannus oli ihanan rento ja haleja täynnä.
    Mukavaa sunnuntaita sinulle Marjo ja kiitos vielä ihanasta viestistäsi Facebookissa ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä Outi ❤️ Ihan superjuttu, että aloitit loman nyt ja pääset latailemaan akkuja. Nyt voi levätä ja tehdä mitä haluaa. Mukavaa sunnuntaita sinnekin oman kullan kainaloon .... ❤️

      Poista
  2. Ihana kukkakimppu ja muutenkin täydellisen juhannustunnelmaisia kuvia :)
    Ulkosuomalainen kiittää - Saksassa ei vietetä juhannusta laisinkaan, joten korvapuusteja ja leikkokukkia lukuunottamatta ei täällä ole oikein ollut juhannusfiilistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva kuulla, että sinulle tuli siellä Saksassa juhannusfiilis tai tunnelmia edes näistä kuvista. Ulkomailla asuessa jää varmaan kaipaamaan juuri näitä supisuomalaisia hetkiä ja tiettyjä juhlaperinteitä. Oikein ihanaa ja lämmintä kesää sinulle ❤️

      Poista
  3. Tultiin keskiviikona Amerikasta,joten juhannus meni kotona.Ens juhannus sitten muualla,sen verran tylsää on ollut.Eilen syötiin myös lohta,tänään grillataan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla taitaa olla sitten vähän aikaerosta toipumista joten ymmärrän, että juhannus kotosalla. Grillaus uupui tästä juhannuksesta muuten se oli täydellinen.
      Hyvää sunnuntai päivää Aikku :)

      Poista
  4. Maalla ollaan rennoissa tunnelmissa. Kukat -erenkin lupiinit-ovat nyt niin upeassa loistossa ja kesälampaat laitumella suloisia. Yöllä nukahdin lintujen lauluun ja lempilintuni satakielenkin pääsin kuulemaan pikku joen varressa.

    Tänään tein Sammatin Itumetallissa löytöjä; viidellä eurolla sain hyväkuntoisen rautapannun ja kauniin sinikukallisen lautasen. Pannu ei kaivannut kuin pyyhkäistä hiekkapaperilla pohjasta ja rasvapolton kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammatin kesälampaat ja Tarmo ❤️ voiko olla suloisempaa keskikesän yhdistelmää.
      En ole vieläkään ehtinyt piipahtaa tuolla Sammatin kirppiksellä. Hyviä löytöjä olet tehnyt varsinkin tuo pannuhan on ollut ihan ilmainen.
      Mukavaa ja aurinkoista sunnuntaita.

      Poista
  5. Täällä on vietetty kotijuhannust, kuten niin monena vuotena. Saimme aattona pieniä vieraita, joiden kanssa kerättiin juhannuskukkia, grillattiin ja saunottiin. Mukavaa yhdessäoloa ♥

    Tänään olen vain kotoillut ja levännyt. Nyt voisi lähteä vähän kävelemään, jos sade vaan on jo lakannut. Tsemppiä viimeisiin työviikkoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa teilläkin oikein mukavalta juhannukselta. Juhannuskukkien kerääminen on sellainen ikivanha traditio jo lapsuudesta. Mukava yhdessäolo on parasta ❤️

      Kiitos tsempeistä! Juhannuksesta moni jää lomalle joten eiköhän töissäkin jo hieman hiljene.
      Mukavaa sunnuntaita Krisse ❤️

      Poista
  6. Että rakastan värejä ja näissä oli jetsulleen sellainen omaan makuun juhannustunnelma. <3 Ihanat muuten nuo kukitetut lettihiukset. Maalla oltiin taasen, tällä kertaa miehen vanhempien mökillä Kirkkonummella, jossa miehen vanhemmat eivät itse enää pysty käymään. Mökkijuhannus on kyllä aika kiva, mutta on tullut vietettyä monenlaisia erilaisia juhannuksia kyllä.

    Ihanaa uutta viikkoa Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia ❤ minäkin rakastan värejä ja juhannuksen kattaus syntyi tänä vuonna näistä.
      Mökkijuhannukset ovat ihania nekin.
      Mukavaa uutta viikkoa ❤

      Poista
  7. Ihastuttavia juhannuskuvia! Minä en aattona juhannuskukkia hakenut ja sitten juhannuspäivänä satoikin saaristossa niin, että ei ollut ulos menemistä. Minä niin tykkään lupiineista. Vaikka ovatkin vierasperäisiä. Se sopii kyllä värinsäkin puolesta antamaan loistoa tienvarsille. Ja herkullinen on tuo juhannuksen kattaus!
    Mukavaa alkanutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula ❤ Harmi, että saaristossa satoi mutta keräät sitten luonnonkukat nyt juhannuksen jälkeen. Lupiinit ovat kauniita ja viimeksi tänään kun seisoin ruuhkassa iltapäivällä mietin miten kaunis tienpiennar itse asiasa oli valkoisista, vaaleanpunaisista ja liloist lupiineista.
      Mukavaa alkanutta viikkoa sinne saaristoon ❤

      Poista