syyskuuta 19, 2017

Gösta tarjoaa erinomaista ruokaa ja taidetta Mäntässä


Vaikka kesä on jo hiljalleen ohitettu palataanpa hetkeksi vielä aurinkoisiin tunnelmiin Mäntässä. Marjon matka suuntautui kahteen eri otteeseen Mänttään. Ensimmäisen reissun tein kesäkuussa Lumo Lifestyle blogin Tuulin kanssa. Vietimme ikimuistoisen viikonlopun osallistuen Mäntän kuvataideviikkojen avajaisiin Pekilossa sekä vierailemalla Koivulahden Rapukartanossa ja Vuorenmajan Viinituvalla. Totta kai ohjelmistoomme kuuluivat myös Serlachius museot Gösta ja Gustaf sekä Ravintola Gösta.

Toinen Mänttä reissu tehtiin sitten heinäkuun loppupuolella kun vietin kesälomaani. Ja silloinkin totta kai piipahdettiin museoissa sekä vierailtiin myös Joenniemen kartanon puolelle ja vietettiin iltapäivä Vehkaniemen maatilalla. Ehdimme molemmilla reissuilla piipahtaa myös hurmaavassa Alexlifestyle putiikissa Mäntän keskustassa.

Kulttuurikaupunki Mänttä ei todellakaan hiljene vaikka syyskuu on jo alkanut vaan siellä toiminta jatkuu erinomaisen ruoan ja taiteen merkeissä ympäri vuoden. Elokuun loppupuolella Mäntässä vietettiin Food & Art, jossa tänä vuonna oli tarjolla keittiömestareiden Suomi100 taidonnäytteitä.



Ravintola Gösta sijaitsee Göstan paviljongissa, joka valmistui 2014. Tarkemmin rakennuksen arkkitehtuurista voit lukea tästä. Göstan makumaailmasta vastaavat keittiömestarit Henry Tikkanen ja Pekka Terävä, jotka molemmat ovat kokeneita ja arvostettuja alansa taitajia. He ovat saaneet Vuoden Kokki -tunnustuksen ja edustaneet myös Suomea kansainvälisillä areenoilla menestyksekkäästi.

Ravintola Gösta laadukkaat raaka-aineet makunautintoihin valitaan paikallisilta tuottajilta ja sesonkien mukaan. Totta kai vaikutteita herkkuihin haetaan myös maamme rajojen ulkopuolelta.

Göstan ravintolasali on todella korkea ja erittäin tyylikkäästi sisustettu. Arkkitehti Seppo Kohon Secto klassikkovalaisimet katossa pääsevät oikeuksiinsa tässä valoisassa ja ilmavassa salissa. Takaseinällä on valtavan värikäs taiteilija Heikki Marilan Mänttä -seinämaalaus. Teoksella on kokoa peräti 515x515cm. Akryylimaalaus on katseenvangitsija tilassa ja ikkunoista tulviva valo vielä lisää sen värikkyyttä.


Me nautimme vierailupäivänämme lanseeratun Göstan Kesäpäivä -menun. Ravintolasalissa kävi melkoinen kuhina ja päivä oli tarjoilijoiden mukaan selkeästi alkaneen kesäsesongin vilkkain. Muutama iso ryhmä oli ruokailemassa samaan aikaan kanssamme mutta tilan akustiikka toimi yllättävän hyvin vaikka oltiinkin todella korkeassa osittain lasiseinällä varustetussa ravintolassa. Plussaa akustiikasta, joka keskustellessa pöytäseuralaisensa kanssa on tärkeä juttu! Myös palvelu oli erittäin ystävällistä sekä nopeaa ja viinisuositukset menivät ihan nappiin.


Alkuun nautimme myöhemmin kesällä kovin trendikkääksi noussutta kukkakaalikeittoa, jonka pinnalla oli ilmakuivattua possua ja kuusenkerkkiä. Käyn itse aina keväällä napsimassa kuusenkerkkiä koristeeksi salaatteihin ja niitä voi napostella ihan sellaisenaankin. Omnomnom!

Kuva: Lumo Lifestyle

Pääruokana meille tarjoiltiin monien inhokkia mutta minun suurta suosikkiani tillilihaa, jota olen rakastanut ihan lapsesta saakka. Muistan kun muutin opiskeluaikoina pois lapsuudenkodistani ja halusin valmistaa tillilihaa omassa pikku keittokomerossani. Ystäväni katsoivat minua ihan ihmeissään "eihän sitä kukaan tervejärkinen voi syödä". Mutta minä voin ja söin ja tilliliha oli ihanaa! Göstan tilliliha suorastaan suli suussa ja taas tuli se kuuluisa ajatus "voi kunpa voisin nuolla tämän lautasen". Ihan taivaallinen annos kokonaisuus!


Jälkiruoaksi valitsin kahvin kanssa annoksen, jossa oli minttusuklaata, mansikoita ja oliiviöljyjäätelöä, jota pääsin maistelemaan ensimmäistä kertaa. Pidin! Tuulilla oli puolestaan lautasellaan lakritsiparfait, raparperia ja lakritsifinancier. Ihanan raikkaan kesäisiä makuja ja sopivan kokoiset annokset muun herkuttelun jälkeen. 
Ravintola Gösta tarjosi meille Kesäpäivän -menun




Seuraavaksi sitten siirryttiin Göstan paviljongin puolelle katsomaan taidetta. Riiko Sakkisen Rajat kiinni -näyttely puhutti. "Jos joku vaatii Euroopan rajojen sulkemista, hän ei seuraa aikaansa. Rajamme on jo suljettu repivällä concertina-piikkilangalla. Kylmän sodan rautaesirippu oli leikkikalu verrattuna Euroopan nykyisiin raja-aitoihin."

Raja-aitojen ylittämiseen käytetyistä piikkikengistä ja käsikoukuista koottu Europe -seinäkirjoitus on tehty rajoilta löydetystä materiaalista. Myös kollaasityö, johon oli koottu merenrannoille hylättyjä lasten uimaleluja, jotka ovat pakolaisveneissä toimittaneet pelastusliivien virkaa oli puistattava... Näyttely herätti paljon ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia. Näyttelyyn on mahdollista tutustua vielä 7.1.2018 saakka. Suosittelen koska Riiko Sakkisen näyttely pohjautuu itse nähtyyn ja koettuun!





Toinen Göstan näyttely, johon vielä ehtii mukaan on Kesäpäiviä, Summerdays - avoinna 1.10.2017 asti.  Kauniin kesäisiä töitä, joita pohjoismaisilta nykytaiteilijoita, joita yhdistää värin ja valon ohella maisema joko suoraan tai viitteellisesti esitettynä.




Joenniemen vanha kartanorakennus on yhdistetty uuteen Gösta paviljonkiin lasikäytävällä. Kartano on aikoinaan ollut Gösta Serlachiuksen koti ja tarkempia tietoja siitä löytyy tästä. Kartanossa on esillä taiteen lisäksi myös upea Lennart Segerstrålen kattomaalaus. Tätä katsellessaan löytää siitä aina uusia ennen näkemättömiä yksityiskohtia. Vaikuttava!


Niittyjä ja erämaita -näyttely on avoinna 4.11.2018 saakka.  "Kultakauden maisemat koettiin kansaa yhdistäväksi tekijäksi, kun sata vuotta sitten luotiin itsenäisen Suomen isänmaankasvoja. Aikakaudet vaihtuivat, näkökulmat muuttuvat, mutta viime kädessä kyse on ihmisen ja luonnon suhteesta." 

Kotimaisen kultakauden mestareista mukana taidemaalarit Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Ferdinand von Wright, Fanny Churberg ja Ellen Thesleff sekä kuvanveistäjät Emil Wikström, Ville Vallgren ja Jussi Mäntynen. Vanhan taiteen edustajia mukana myös kattava kokoelma ja joukossa Claude Monet teoskin.

Akseli Gallen-Kallela, Kevät harjoitelma 1902-1903

Ferninand von Wright, Sepelkyyhkysiä puun latvassa 1850-1852

Nautinto -näyttely esittelee kolmen eturivin nykytaiteilijan: Jukka Korkeilan, Elina Merenmiehen ja Anna Retulaisen uusia maalauksia vuorovaikutuksessa Serlachiuksen kokoelmateosten kanssa. Jännästi uutta ja vanhaa sekaisin. Näyttely on avoinna 4.11.2018 asti. 

Jukka Korkeila, Pullervon kirous 2017

Anna Retulainen, Plein Air: Viimeinen päivä ennen pakkasta 2016

Kiitos Ravintola Göstalle herkullisista lounaasta ja taide-elämyksestä. 










11 kommenttia:

  1. Göstan ruoat olivat niin herkullisia - jopa ihmisen mielestä, jonka suosikkeihin eivät kukkakaali ja tilliliha kuulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että uskaltauduit pois omalta mukavuusalueelta ha uskaltauduit rohkeasti antamaan mahdollisuuden kukkakaalille ja tillilihalle☺ terkkuja Pariisiin!

      Poista
  2. Upean näköinen ravintola ja kaunista ruokaa.
    Taidenäyttelykin näyttää olevan oikeaan värien juhlaa.
    Mukavaa tiistaita Marjo ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taide ja hyvä ruoka virkistävät kummasti.
      Hauskaa tiistaita Outi❤

      Poista
  3. Waude ja ihan mielettömät nuo leivokset, nälkäinen nyt jäi tuijottamaan niitä Ihanaa viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia❤ ruokakuvat herättäjät minussakin aina näläntunteen heräämisen...omnomnom....
      Ihanaa viikkoa ☺

      Poista
  4. Pakko korkata vielä joskus toi ravintola, vaikka noiden annosten jälkeen mun on käytävä vielä jossain syömässä tai sitten pitää mennä jo valmiiksi puolillaan olevalla vatsalla syömään. :D Mä olin meinaten se joka jo pikkutyttönä söi 6-8 isoa perunaa ja kyljyskastiketta ja otin välillä lisääkin, ei oikein lähden noista aika piiperryksistä nälkä, vaikka annokset vähän fine diningia isompia ovatkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti menet käymään kun on vielä olet ex-mänttäläisiä. Vaikea uskoa, että sinä voisit syödä noin paljon kun olet niin hoikka. Hyvää viikonjatkoa Jonna☺

      Poista
  5. Ens kerralla mä änkeen väkisinkin mukaan, joten varaudu siihen. Ihania kuvia, herkullisia ruokia ja silmän ja hengen ravintoa taiteen muodossa. Aivan super mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hassumpi idea lainkaan Sari🙂 Mukaan vaan seuraavalle reissulle.

      Poista