marraskuuta 30, 2017

Ravintola Skøgul tarjoaa raikkaita skandinaavisia herkkuja Jätkäsaaressa


Aiemmin syksyllä sain mukavan kutsun tulla tutustumaan Ravintola Skøguliin Jätkäsaaressa illanvieton merkeissä. Pakko myöntää, että minun tietämykseni uuden Jätkäsaaren asuma-alueen osalta rajoittuu melkeinpä hotelli Clarioniin, Verkkokauppaan ja laivaterminaaliin. Totta kai muistan vielä elävästi Madonnan huikean konsertin 2009 kun Jätkäsaari oli vielä pelkkää satama-aluetta.

Mutta satamakonttien jälkeen kaikki on muuttunut ja taloja on noussut vieri viereen meren rannalle. Katselin ympärilleni kuin Liisa Ihmemaassa lähestyessäni Skøgulia Victoria-korttelissa. Aika mielenkiintoisia rakennuksia, uudenlaista arkkitehtuuria ja osa vielä rakennusvaiheessakin. Kvarteret Victoria on Jätkäsaaren kulttuurin ja taiteen keskusta, jonka keskiössä on Viirus-teatteri.


Saimme kuulla, että erikoinen ravintolan nimi Skøgul tulee Skandinaavisesta mytologiasta, jossa se on yhden Valhallan Valkyrian nimi. Skogulin tehtävä on ollut täyttää jumalten juomasarvia. Skøgul liittyy myös omistajiin, Teknologföreningeniin (TF), jonka osakuntatalo Urdsgjallar puolestaan on saanut nimensä jumalien juomasarvien mukaan. Jänniä nimiä! Pitäisi joskus perehtyä oikein ajan kanssa tuohon mytologiaa tarkemmin...

Spiked ice tea oli aperitiivina terästetty vodkalla. Jäätee itsessään on inkiväärin, lakritsijuuren, appelsiininkuoren, piparmintun ja mustapippurin maustamaa yrttiteetä.

Dark & Stormy on perinteinen Moscow Mule'n sukulainen. Tumma rommi (dark) kaadetaan kerroksittain inkiväärioluen päälle (stormy)

Teknologföreningen sai 2012 mahdollisuuden rakentaa opiskelija-asuntoja Jätkäsaareen ja samalla syntyi myös idea omasta ravintolasta. Ravintola Skøgul toimii aamusta iltaan ja myös catering-palvelua on mahdollista tilata. Ravintolan sisustus on hyvin pelkistelyn skandinaavinen. Mustaa, kuultomaalattua vaaleaa puuta, harmaita tehosteseiniä, kodikkaita riippuvalaisimia, harkitut
aterimet sekä astiat ja vähän viherkasvejakin. Less if more - toimii tässä valoisassa katutason tilassa loistavasti. Rauhallinen ja kutsuva miljöö! Sisustus on designer Mya Rydmanin käsialaa. Itse talon arkkitehtuurista vastaa Arkkitehtitoimisto Stefan Ahlman,

Skøgul GT sisältää espanjalaista Siderit London Dry Giniä, rosmariinia, mustikoita, mustikkalikööriä ja Indian tonicia.

French 75 on ranskalainen aperitiivi klassikko, joka sisältää giniä, sitruunanmehua 
sekä kuohuviiniä.


Ravintola Skøgulin nettisivuilla on hauska kiteytys ravintolan liikeideasta.
"Olemme avanneet ja valmiita valloittamaan maailman! Tai ainakin vatsasi!" 

Itse jumaloin hyvin laitettua ruokaa ja pidän itsekin kokkailusta. Kun minun illallispöytääni istuu ystäviä viettämään iltaa ja nauttimaan ruokaa toivon aina salaa mielessäni, että valloittaisin juuri heidän vatsansa. Että pystyisin luomaan sellaisen aterian, josta kaikki pitävät ja he voivat kotiin lähtiessään olla sekä kylläisiä ja onnellisia. 


Niklas Kamila toimii Skøgulin kokkina, ravintolapäällikkönä ja toimitusjohtajana. Mukana illanvietossamme oli myös TF:n hallituksen jäsen Sebastian Sigfrids. Niklas ja Sebastian toivottivat meidän bloggaaja ryhmän tervetulleiksi Skøgulin herkutteluiltaan ja nautimme aperitiivit. Itse päädyin Spiked ice tea vaihtoehtoon. Olen nimittäin jostain kumman syystä tullut allergiseksi ginille. Saan siitä aina hirveän aivastuskohtauksen ja nuhan.

Tulisimme syömään lähes koko ravintola Skøgulin ruokalistan läpi maistelumenuna eli annokset olisivat pieniä. Onneksi minulla oli ylläni väljä vaaleanpunainen tunika niin ei tekisi tiukkaa herkutella :)

Niklas korosti, että Skøgulin listalta löytyy aina ruokaa joka sopii kasvissyöjälle, vegaaneille, gluteenittomalle ja maidottomille. Ruokaa voidaan myös aina soveltaa siten, että kaikille löytyy hyvää ruokaa. Skøgulissa on kunnia-asia käyttää tuoreita raaka-aineita ja sesonkituotteita.


Alkuun nautimme Skøgul-platterin - tomaattitartaria, pikkelöityjä sieniä ja graavattua porkkanaa sekä kroppkakku ja puolukoita. Makuhermoja kutkuttelevia komboja, jotka hyvin virittelivät makuaistia.


Maa-artisokkakeitto ravunpyrstöillä yllätti minut täysin. Kun keitto tuotiin pöytään kuvittelin lusikoivani kermaista keittoa mutta keiton upea täyteläisyys olikin saatu aikaa paahdetulla sipulilla!!!


Kana-tofusalaatti sisälsi paahdettua punajuurta, paahdettua kurpitsaa, kirsikkatomaatteja ja karpalovinegretteä. En ole kovin suuri tofun ystävä mutta tässä salaatissa tofu ei jostain kumman syystä maistunut ollenkaan "kumimaiselle". Paahdettua punajuurta olen itsekin tehnyt mutta kurpitsa kiva makuyllätys.


Sienirisotto sai minut ihan sekaisin! Suurena risoton ystävänä panin merkille, että tällä koostumuksella ja maulla oltiin melkein Italian taivaan alla nauttimassa herkkua. Mi piace!


Illan valkoviinit: 
Spanier Gillot, Kalkglimmer, Riesling
Vitis de Azul y Garanza, Viura, Garnacha Blanca
Illan punaviinit:
Domaine la Louvière, La Fontaine des Loups, Grenache Noir
San Cassiano, Valpolicella


Karitsan paahtopaistia, porkkanasosetta, papupaistoa ja karpalokastiketta. Suussa sulavaa lihaa ja tuo keltainen porkkanasose oli niin hyvää, että olisin halunnut taas nuolla lautasen.


Totta kai Skogul tarjoaa myös Skøgul-burgerin ja friteeratuilla juureksilla. Annos sisältää 150g naudan jauhelihapihvin tai vaihtoehtona papupihvin. pikkelöityä sipulia, salaattia, kirsikkatomaatteja ja totta kai coleshaw on mukana.


Päivän kalana oli lohta, kukkakaalisosetta, paahdettuja porkkanoita, lehtikaalichipsejä ja ruskistettua voita. Lehtikaalichipsit olivat jännän makuisia ja rouskuivat kivasti. Kala äärimmäisen tuoretta!


Hyvän ateriakokonaisuuden kruunaa aina herkullinen jälkiruoka. Ja kuten olen tuhat kertaa täällä blogissakin kirjoittanu meillä naisilla on oma "jälkiruokavatsa". Skøgulissa herkuteltiin kermaviilipannukakulla, uunipäärynän ja vaniljakastikkeen kera.

Skøgulin alkupalojen hinnat 5 - 11€, pääruoat 14 - 23€, jälkiruoat 4 - 8€. Palvelu mutkattoman ystävällistä ja ripeää. Menu oli monipuolinen ja sieltä löytyi kivoja yllätyksiä. Skandinaavisuus ja puhtaat maut olivat mukana ja totta kai kauden sesonki vihannekset sekä marjat. Myös Skøgulin palvelualttius tehdä annokset sopiviksi myös kasvisyöjille, vegaaneille, gluteenittomille ja maidottomille on suuri plussa! Erittäin onnistunut ilta ja vatsa pinkeänä lähdin tyytyväisenä kotiin.

Mukana bloggaajaillassa kanssani olivat:

Kiitos ravintola Skøgul upeasta ja maistuvasta illasta.
Te todella valloititte vatsani!   







16 kommenttia:

  1. Postaus mun makuun ;) Tykkään todella paljon ravintola arvosteluista ja tämä paikka vaikuttaa mielenkiintoiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä Melissa :) Ravintoloissa on kiva käydä ja löytää uusia paikkoja.
      Jätkäsaari oli minulle niin tuntematon aiemmin mutta nyt voin mennä toistekin
      kun ruoka ihan taivaallista.

      Poista
  2. Tämä oli kyllä mukava ja onnistunut ilta kaikin puolin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kutsusta ja erittäin mukavasta seurasta :) Täytyy käydä vielä testaamassa
      lounastarjoilu joku päivä.

      Poista
  3. Oi, näyttääpä hyvältä. Harmi, etten ehtinyt osallistua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli erittäin herkullinen ilta 😉 Ruoka suussa sulavaa ja toimivia makuyhdistelmiä.

      Poista
  4. Hienoa että ravintolan nimi tulee skandinaavisesta mytologiasta. Olen aina ollut innostunut etenkin antiikin ajan mytologiasta. Ihania drinkkejä ja hyvää ruokaa. Tuli herkuttelunälkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja ja kiva kuulla, että mytologia kiinnostaa sinuakin. Olen itse myös joskus lukenut tuosta antiikin mytologista mutta skandinaavinen on minulle vähän vieraampi. Onneksi nyt on perjantai ja saa ihan luvan kanssa herkutella. Kivaa viikonloppua!

      Poista
  5. Oi miten tuli nälkä ja JANO! Ihanan näköisiä ruokia ja drinksuja! Mytologia on minulle tuttu ja jopa viikonpäivät englanniksi ja ruotsiksi kumpuavat tuolta viikinkijumalista. Hyvä muuten on aloittaa lukemalla niistä sarjakuvina. Kivan oloinen ravintola. Ihana, että olette saaneet nauttia! 💖

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Teresa hyvistä mytologia vinkeistä :) Nyt muuten kun sanoit niin tottahan se on, että viikonpäivien nimet tulevat sieltä. Stupid me - tai huonomuistinen :D Sarjakuvat on muuten hyvä tapa opiskella kaikkea uutta. Erittäin mukava ravintola ja ihana henkilökunta. Kivaa viikonloppua!

      Poista
  6. Aijai mitä herkkuja ja tuo maa-artisokkakeitto maistuisi täällä kolean räntäsateen jälkeen oikein maistuvasti. <3

    Mukavaa joulukuun ensimmäistä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään kävin herkuttelemassa Relovessa ystävän kanssa salaattia vaikka todella lämmin keitto olisi tähän lumiseen päivään ehkä sopinut paremmin.

      Mukavaa alkanutta joulukuuta Tiia!

      Poista
  7. Tämän viikon herkullisin postaus. Täytyy kyllä sanoa, että vaikuttaa todella hyvältä ja mielestäni kohtuu hintaiselta paikalta.
    Ihanaa viikonloppua Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ihanuus :) Mukavaa viikonloppua sinullekin ja ensi sunnuntaitai odotellen...wink wink wink... :D

      Poista
  8. On ollut tästä ravintolasta kuullutkaan, mutta upean näköisiä annoksia ovat loihtineet! Näyttää tosi hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sitten rohkeasti syömään Skoguliin. Et tule pettymään 😉

      Poista