marraskuuta 20, 2017

Säm Asian Bar & Kitchen ja Masu Asian Bistro illanvietto Espalla



Helsingin ihan ydinkeskustassa sijaitsee legendaarinen Bensowin talo. Tämän funkkistalon rakennutti aikoinaan rikas liikemies Wilhelm Bensow Hauen kortteliin. Talo valmistui 1940 Etelä-Espa 22:een ja siitä lähtien puiston puoleisessa kulmauksessa on aina ollut joku ruokaravintola kahdessa/kolmessa kerroksessa. Liiketilassa ovat toimineet mm. El Greco ja Vespa vuosien saatossa. Vespassa ehdin itsekin pistäytyä nauttimassa lounasta/illallista hyvän näköalan kera muutamia kertoja. Mutta nyt siellä puhaltavat aasialaiset tuulet ja pöytiin kannetaan aasialaisia ruokalajeja!


Heinäkuun lopussa Espalla avattiin Säm Asian Bar & Kitchen, joka yhdistelee korealaista, japanilaista, aasialaista ja tamperelaista keittiötä sulavasti keskenään. Kuukautta myöhemmin yläkerrassa starttasi Masu Asian Bistro, jonka menestynyt konsepti on toiminut Tampereella jo vuosia. Sämin ruokalistalta löytyy sushia, salaattia ja paljon kasvisruokia, ramenia, bunia ja phota. Vähän siis kaikkea Aasiasta. Masun ruokalista on puolestaan fuusio-aasialaista. Molempia ravintoloita operoi Restamax yhdessä Hans Välimäen kanssa.


Masun kellarikerroksesta löytyy myös pieni, intiimi tilausravintola, johon sain muutamia viikkoja sitten kutsun tulla nauttimaan Teppanyaki- ja Shabu Shabu-pöydistä. Pidän japanilaisesta ruoasta yli kaiken joten rohkeasti lähdin mukaan vaikka nuo em. pöydät antimineen olivat minulle ennakkoon täysin tuntemattomia. Pakko myöntää, että tietämättömän oli pakko hieman googlettaa mihin soppaan lusikkansa oli laittamassa. Ja tästä illasta tulikin ihan yliveto sekä hauska!

Kuva Aapo@skohan.fi

Shabu Shabu on hauska jo nimenä ja Suomen mittakaavassa harvinainen ravintolaelämys. Ehkä voisi kiteyttää sen olevan aasialainen fondue. Jokainen pöytä on varustettu keraamisella liedellä joten sitten vaan kattilaan porisemaan kuuma liemi. Vadeille oli kerätty erilaisia värikkäitä kasviksia sekä lihaa, kalaa ja äyriäisiä. Lihapöydässä kypsennettiin ohuiksi leikattuja Black angus-härän marmoriulkofile paloja kuumassa liemessä. Omnomnom!


Olin itse valinnut kalapöydän joten meillä oli tarjolla mustekalaa, kampasimpukoita, Pohjanmeren lohta, jättirapuja ja sinisimpukoita. Siinä sitten vain rohkeasti syömäpuikoilla kiinni valittuun herkkuun ja kypsentämään padassa. Kun pala on riittävän kypsä sitä voi dipata erilaisiin kastikkeisiin ja nauttia herkutellen.
'
Kuva Aapo@skohan.fi

Kaikki Shabut tarjoillaan ramenliemen ja kasvisten (siitakesieniä, paksoita, parsakaalia, kiinankaalia, sokerihernettä, sydänsalaattia, limeä, chiliä, kevätsipulia ja korianteria) sekä makuhermoja hivelevien dippien ja kastikkeiden kera. Shabu Shabu oli todella hauskaa puuhastelua! Pakko myöntää, että ainakin meidän pöydässä ruoan valmistaminen siinä liedellä ja tarjoilukulhojen kierrättäminen herätti paljon keskustelua ja kyllä siinä myös naurettiin melkoisesti. Shabu Shabu on iloista yhdessä puuhailua aterioinnin lomassa!

Kuva Aapo@skohan.fi

Shabu Shabu illanviettoihin kuuluukin leikkimielisyys. Jokainen fondueta syönyt tietää mitä tarkoittaa jos leipäpala putoaa juustoon. Shabu Shabussa ruokapalan tipauttaminen puikolta liemeen tarkoittaa sitä, että pudottaja joutuu ottamaan vahinkonsa kunniaksi ryypyn. Vaihtoehtoja ryypyn nauttimiseen on kaksi. Joko pudottaja nauttii koko pöytäseurueen ryypyt kerralla tai hän ostaa uuden kierroksen ja velvoittaa muut nauttimaan ryypyn kanssaan. Molempi parempi - joka tapauksessa Shabu Shabu on erilainen ja hauska tapa viettää yhteistä illallishetkeä ystävien kanssa. 


Ravintolan sisustus on muuten äärimmäisen tyylikäs kokonaisuus. Katutasossa on paljon skandinaavista puunväriä ja vihreyttä. Tilausravintola on  puolestaan "mustanpuhuva" ja vähän industriaalinen. Aasialaisuudesta tilassa muistuttavat vain Buddha patsaat. Ravintolan sisustuksen on tehnyt Visionary Design Partnersin Jaana Ekman. Pidin!

Kuva Aapo@skohan.fi

Saimme myös nauttia Teppanyaki-grillissä valmistettuja herkkuja. Hans Välimäki teki muiden kokkien kanssa silmiemme alla ruoka-annoksia. Ennakkoon voit tilata ateriakokonaisuuden tai vaihtoehtoisesti ottaa yllätysmenun, jossa käytetään kulloinkin parhaiten saatavilla olevia raaka-aineita. Tässä päästään ihan lähietäisyydestä tarkastelemaan kuinka ammattilaiset valmistavat ruokaa. Myös ruoan herkulliset tuoksut ovat nuuhkittavissa siinä samalla kun Teppanyaki-grilli on kuumana. 


Masun alakerrassa voi järjestää myös sushikursseja. Pakko myöntää tässä vaiheessa, että vaikka suuri sushin ystävä olenkin ja voisin syödä sitä vaikka joka päivä en koskaan ole itse tehnyt sushia. Masun keittiömestarit kertovat sushikursseilla sushien ja sashimien filosofiasta,  riisistä ja sen vaikutuksesta kokonaisuuteen. Tällainen sushin saloihin perehdyttävä kurssi olisi kyllä mielenkiintoinen joskus päästä kokemaan. Myös miso-keiton tekeminen on mahdollista oppia.



Lopuksi me kaadoimme vielä kalapöydässämme sinisimpukat ramenliemeen ja nautimme ne.
Täytyy todeta, että olo oli aika pinkeä tämän kaiken herkuttelun jälkeen. Kerrankin voin hyvällä omallatunnolla todeta ettei minun tehnyt mieli ottaa jälkiruokaa vaikka sitä oli tarjolla. Ja yleensä en kyllä jätä jälkkäriä koskaan syömättä :)



Aasialaisen ruoan kumppaniksi sopivat erinomaisesti esimerkiksi pienellä jäännössokerilla varustettu Alsacen alueen viini. Totta kai myös olut ja muutkin juomat sopivat kyytipojaksi Shabu Shabulle ja Teppanyakille sekä sushisuosikilleni silakkanigirille, joka on suussa sulavaa. Tällaisen kun oppisin itsekin tekemään joskus...


Erittäin onnistunut illanvietto ja uusia makuelämyksiä tuli koettua monia. Seuraavaksi ajattelin kokeilla Masun toisen kerroksen ikkunapöytää Esplanadi maisemalla ja fuusio-aasialaista keittiötä. Ravintolaillan päätteeksi selfie iloisesta ja todella kylläisestä aasialaisen makumatkan tehneestä bloggaajasta.


Herkullisen ravintolaillan tarjosi Säm Asian Bar & Kitchen ja Masu Asian Bistro.

20 kommenttia:

  1. Oli hauska nin herkulinen ilta! En yleensä ole suuremmin silakan ystävä,mutta silakkanigiri oli huippuhyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äärimmäisen hauska ja todella herkullinen😉 Itse pidän kyllä silakasta ja tämä silakkanigiri oli kyllä ihan käsittämättömän herkullinen. Kiitos ruokaseurasta ja nauruhetkestä😅

      Poista
  2. Oli todella hauska ja maistuva kokemus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi hyvästä seurasta😘 Jännä makujen kombo ja ihania yllätyksiä koko ruokailun läpi. Ja ne sinisimpukat....

      Poista
  3. Voi vitsit miten ihanalta näyttää ruoka ja ympäristö ja voi vitsit tuo sinun kuvasi <3 Super upee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Melissa :) Paikka ei ollut helppo kuvauksen kannalta. Valo ei ollut ihan riittävästi ja siinä syömisen tohinassa ei edes oikein ehtinyt kuvia ottaa. Koko ajan oli nimittäin syömäpuikot kädessä ja toisessa kädessä joku tarjoilukulho :D

      Poista
  4. Nyt kyllä alkoi nuo lihat houkuttamaan...nam! Jotenkin ihana tunnelma välittyy kuvista, tykkään tuosta tummasta sisustuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi :) Lihat ja myös kalat (sorry, että mainostan kala-allergiselle) olivat suuussa sulavia. Sisustus oli kiva mutta kuten tuolla aiemmin vastasin valokuvaamisen kannalta hieman haastava. Ja olihan siinä sitä syömiseen liittyvää "oheistoimintaa" joten kännykän ruutu oli aika lähmäinen kun tulin kotiin :D

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Ensi kerralla kun tulet Helsinkiin suosittelen kokeilemaan😉

      Poista
  6. Nam! Mitä herkutuksia onkaan ollut tarjolla :) Otankin kopin vinkistäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takaan ettet tule Satu pettymään :) Shabu shabu hyvää ja hauskaa - siinä naurettiin kyllä yhtä paljon kun syötiinkin.

      Poista
  7. Voi kun tuli vesi ihan kielelle! :) Varmasti oli hyvää kaikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sorry jos aiheutin sinullekin nälän :) No, kun ehdit vauva-arjelta niin ehdottomasti menet piipahtamaan. Tsemppiä vauvan kanssa!

      Poista
  8. Oi! Aasialainen ruoka on kyllä rakkaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täsmälleen samaa mieltä :) Sushia voisin syödä päivittäin mutta Shabu shabu oli myös herkullinen uusi kokemus! Suosittelen siis ;)

      Poista
  9. Upeita kuvia ja niin herkullisen näköistä! :)

    VastaaPoista
  10. Kauniita kuvia ja ai vitsi miten ihanan kuuloinen paikka! Ja tottakai herkulliset ruoat.
    Mukavaa viiknloppua Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitas Pauliina :) Suosittelen piipahtamaan. Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua <3

      Poista