syyskuuta 14, 2014

Design Market kurkistus

Syyskuun alku on joka vuosi melkoista vilinää ja vilskettä kun vietetään Helsinki Design Weekia ja kaupunki kuhisee erilaisia tapahtumia. Kotonani villakoirien armeija lisääntyy eksponentiaalisesti ja tekemättömien kotitöiden lista vain kasvaa päivittäin mutta silti olen päättänyt pyhittää 4.-14.9. välisen ajan juurikin designille! Onhan toki mukana paljon sellaisia tapahtumia, joissa jo oman työnikin takia on oltava läsnä. Kuluva vuosi on muuten 10.kerta kun Helsinki Desing Week -tapahtumaan vietetään joten ONNEA ja uusia tapahtumia odotellen.

Viime viikonloppuna oli yksi Helsinki Design Weekin ehkä odotetuin tapahtuma Design Market Kaapelitehtaalla. Tämä on sellainen kestosuosikki Helsinki Desing Weekin ohjelmassa, että sinne tosiaankin kannattaa mennä hyvissä ajoin jonottamaan sisälle, jotta pääse eturintamassa sisälle halleihin. Tänä vuonna Design Market oli vallannut myös Turbiinihallin joten tilaa oli hurjasti paljon enemmän mutta aamuryysiksessä sitä ei juurikaan huomannut. Pakko todeta tässä kohtaa (vaikka tällä kommentilla tulenkin saamaan lapsiperheiden vihat niskaani), että jos liikut lastenvaunujen kanssa niin pliis yritä olla törmäämättä edellä kulkevien nilkkoihin. Itselleni tuli pariin otteeseen kahdet eri lastenvaunut nilkoille ja toinen jalkani oli monta päivää tosi kipeä yliajosta ja ihan sininen. En siis todellakaan sano ettei lastenvaunujen tai lapsien kanssa saisi tulla tapahtumaan mutta enhän minä itsekään kävele ketään päin kun liikun. UGH!!!

Design Marketissa oli tarjolla laajalti paljon kiinnostavaa eri valmistajien showroomien kätköistä: huonekaluja, valaisimia, mattoja, vaatteita, kenkiä, laukkuja, koruja ja sisustustavaroita. Haluan nostaa seuraavat tuotteet/standit esille tämän vuoden Design Marketin tarjonnasta minua puhuttelevina ja kiinnostavina.

Paloni ja Särelän Minna olivat esillä melko isolla osastolla. Koko standi taas säteili Minnan hymyillessä ja Minnan läsnäolo on niin sanoinkuvaamattoman intensiivistä. Paloni oli viettänyt kuuman kesän Savonlinnassa popuppailemassa ja mukavaa oli ollut. Osastolla esillä vaikka mitä kivaa taas jälleen kerran.

VILMURI by Vilma Wallinmaan värikkäitä sukkahousuja ja legginsejä, joissa lenteli lintuja kolibreista kottaraisiin ja talitintteihin. Syksy tulee joten pakkohan ne sukkikset on jossain vaiheessa kaivaa taas esille. Tässä hyvä ja värikäs vaihtoehto!



Tamperelaisen Uhana Designin hauskoja pisara- ja timanttikorvakoruja. Taas harmittelin sitä ettei korvissani ole reikiä....



Palonin standilla kuolasin tätä Laura Pekosen Puola-riipusta pitkään. Kotimaiseen posliiniin oli käsinmaalattu sinivalkoisia kuvioita ja koru roikkui hopeoidussa ketjussa. Minulle tuli tästä mieleen Ulla Procopén sinivalkoiset käsimaalatut Valencia astiat, jotka on suunniteltu 60-luvun alussa. Itselläni on keittiölauta ja suolasalkkari ainakin tästä sarjasta. Äärimmäisen kaunis koru!


Katselin myös pitkään vaaterekissä roikkuvaa hauskaa "satiinimaista" pikkupusakkaa, joka oli tehty kotimaisesta kierrätyskankaasta. Mietin pääni puhki miten tässä on jotain äärimmäisen tuttua ja harmittelen kun pusakka oli niin pieni koolta ettei sopinut minulle. Kun tulin illalla kotiin huomasin, että minulla on täsmälleen samasta kankaasta ja kuosista tehty kimono, joka on tainnut lähteä Marjon matkaan Myyrmäki-hallin kirppikseltä. Ihmekös tämä ihastutti minut :)

Tällä Desing Market reissullani minä selkeästi keskityin katselemaan koruja koska seuraavaksi silmiini osuivat Uniqeco Design jännät perhoskorut. Uniqeco Design on tekstiilisuunnittelija Leena Tuomasen vuonna 2008 perustama yritys, joka valmistaa korut Helsingin keskustassa pienessä studiossa ekologisista osittain kierrätetyistä materiaaleista. Leenan korut ovat uniikkeja tai niitä on tehty vain pieniä sarjoja, joten näitä ei näe sitten ihan jokaisen vastaantulijan kaulalla tai korvissa roikkumassa. Itsehän olen ihan hullua perhosiin joten kaivelemaan jäi tuo jännä kaulakoru. Qniqecon standilla oli myös heijastavia koruja, joita kyllä nyt iltojen pimetessä tarvittaisiin vaikka takin kauluksessa. Yrityksen kotisivuilla näkyy myös huikea pitsikaulakoru! Tahtoo tällaisen!!!!!



Tohonon osastolla puolestaan oli käsittämättömän upeita poronnahasta valmistettuja koruja. Yritys on perustettu 2011 ja suunnittelijoita on kaksi Anna Talvi ja Nadia Kuu. Lisää tietoa yrityksestä löydätte heidän nettisivuiltaan. Huomasin vasta heidän sivuiltaan, että yritys valmistaa myös vaatteita ja käsilaukkuja. Standilla huomioni kiinnittyi vain näihin värikkäisiin nahkaisiin koruihin. 
OIH, miten pehmeää värjätty poronnahka olikaan käteen!



 Omstart - Second hand made standiin juutuin vähän pidemmäksi ajaksi juttelemaan Salla Seppälän kanssa. Osasto oli ihanan sympaattisesti somistettu vanhoilla matkalaukuilla ja muulla rekvisiitalla.
Lainaan tähän suoraan Omstartin kotisivuilta tekstiä " Kaikki tuotteet ovat uniikkeja, koska materiaalit ovat käytettyjä ja tuotteet tehdään käsin. Ajan patina ei ole vika vaan ominaisuus." Joten jos näet jonkun korvissa roikkumassa vasemmassa hopealusikan pesän ja oikeassa lusikan varren ovat korvikset Sallan tekemiä. Mahtava ajatus käyttää vaikkapa sähköjohtoa, lamppuja tai pullonkorkkeja uudestaan korvakoruina.





Suunnittelija Sallalla kaulassaan vanhasta kammasta tehty kaulakoru. Kiva uusi tuttavuus tämä Omstart - Second Hand Made :)


Välillä pistäydyttiin huikopalalla ulkona ja syötiin tuhdit hampurilaiset - vaihtoehtoina lammas tai haloumi - ei tarvitse kahta kertaa miettiä, että itse päädyin halloumiin. Hyvää oli! Ja sitten taas kiertelemään.



Minna Parikan standin ympärillä kuhisi ihan koko ajan ja naiset hoippuivat yhdellä jalalla sovittelemassa kenkiä jalkoihinsa. Pakkohan minunkin oli vähän käydä hipelöimässä kenkiä vaikka olin edellisellä viikolla käynyt Aleksin myymälässä juurikin samoissa puuhissa. Pantteri ei tunnu pääsevän pilkuistaan eikä Marjo kenkähulluudestaan. En ostanut silti yhtään ihanuutta.

Nämä kengät Forfex Capocchia piikkikengät My o Myn osastolla näyttivät jopa pelottavan mielenkiintoisilta mutta taisivat onneksi olla miesten kengät.


Olihan Design Marketissa paljon muutakin kivaa ja mielenkiintoista, jota tuli katseltua ja hypisteltyä. Paljon tuttuja taas jälleen kerran ja jossain vaiheessa ehkä myös vähän liian paljon ihmisiä sisällä. Vaikka Kaapelitehtaalla on kuutioita ja hyvä ilmanvaihto tuntui, että lattiatilassa ei vaan yksinkertaisesti pystynyt liikkumaan joten päätimme ottaa vielä Mokossa kaffet ja porkkanakakut ennen kotiinlähtöä ja lepuuttaa jalkojamme kävelystä.


Marjon matkaan lähti Palonin osastolta Jatta Lavin keraaminen "kermakko" sekä kierrätysveitsi tekstillä Spread love. Ei hullumpia ostoksia ollenkaan ja molemmat tarpeeseen :)

Ensi syksyä ja uutta Design Market -tapahtumaan odotellen. Nyt otan itse suunnaksi MyIittala vintage kirpputorin Suvilahden Kattilahallissa. ARRIVEDERCI!














4 kommenttia:

  1. Designviikko on hankalaan aikaan minulle. Töissä on kova kiire ja Pariisin messutkin osuvat päälle. En tälläkään kertaa ehtinyt yhteenkään tapahtumaan. En edes Habitareen, johon oli jo liputkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Habitareen en itsekään ehtinyt tänä vuonna mutta melko moni tuttu piti messuja vähän pliisuina. Ehkä koko Habitare messukonseptia pitäisi muokata tai uudistaa jotenkin.....?
      Olisin halunnut nämä Trash-näyttelyn työt mutta kaikkeen ei vain ehdi.

      Poista
  2. Hei. Pakko kommentoida, että esim. kolibreja EI lentele noissa sukkiksissani, sillä kaikki niissä lentelevät linnut ovat täällä kotisuomessa lenteleviä tyyppejä :) Pilkunviilausta ehkä, mutta mä olen tosi tarkka tässä lintuasiassa, kun olen harrastanut aihetta ja perheeni harrastaa vielä enempi tosissaan. Eipä löydy kyllä talitinttiä tai kottaraistakaan ;), Tosin tälle kommentilleni ei varmaan voi muuta kun nauraa :D Kiva kun kirjoitit näistä <3!
    Tervesin, Vilma / VILMURI by Vilma Wallinmaa
    (vilmuri.com, www.facebook.com/vilmuribyvilmawallinmaa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Vilma!
      Kiva kun luit blogiteksti ja anteeksi tuosta lintukommentista. Sanonta "lintuja kolibreista kottaraisiin ja talitintteihin" on sellainen lapsuudestani jäänyt "sisäpiirin ilmaus", jota minun ei olisi todellakaan pitänyt käyttää tässä yhteydessä. Omaa ajattelemattomuutta ja ymmärrän ettei se aukea sellaiselle, joka ei tiedä sen alkuperäistä merkitystä "kaikenlaisia lintuja".
      Hienoa, että olet lintuharrastaja ja perheesi myös. Linnut ovat äärimmäisen kiinnostavia ja olen kiitollinen ystävälleni, jonka mukana pääsin pöllöretkelle Pohjanmaalle ja sain jopa pitää kädessäni hiiripöllöä.
      Lintujen syysmuutot ovat alkaneet mutta onneksi sinun tekstiileissä ne edelleen lentevät.
      Itse onnistuin eilen Suomenlinnassa näkemään pääskysiä mutta kohta nekin ovat jo matkalla Afrikkaan.
      Hyvää syksyä, Marjo

      Poista