tammikuuta 21, 2016

Tammikuista tuumailua

Kuuntelin alkuviikosta ihan ihmeissäni kun Radio Suomipopin iltapäivä lähetyksessä juontajat puhuivat siitä, että 18.tammikuuta tai siis vuoden 3.maanantai on myös vuoden masentavin päivä brittitutkimuksen mukaan? Minulta jäi valitettavasti kuulematta miksi tämän viikon ensimmäisen päivän olisi pitänyt olla Blue Monday kun puhelimeni soi ja piti vastata. Pakkohan se oli sitten googletella ja katsoa minkä logiikan mukaan tämä viikko olisi pitänyt aloittaa olemalla ihan down?


"Arktiset sääolosuhteet, joulusta kerääntyneet luottokorttilaskut ja liian kaukana oleva palkkapäivä ovat syypäitä siihen, että monia masentaa ja olisi mukavampi jäädä kotiin kuin mennä töihin" tiesi ainakin Taloussanomat valistaa tietämätöntä bloggaajaa. Okay...mielenkiintoista!


Arktiset olosuhteet allekirjoitan itsekin sillä viikonloppuna huomasin, että autoni moottorin lämpötilamittari ei kohoa ajettaessa piiruakaan ylöspäin joten jotain oli vialla! Kilautin huoltoon mutta pääsen sinne vasta 1.helmikuuta juurikin näiden hyisten sääolosuhteisen takia. Koska moottori ei lämpene ei autossanikaan ole kovin lämmintä. Onneksi ystävällinen huoltohenkilö pyysi minua hakemaan hätäavuksi heiltä tuulisuojan (tai maskipeiton kuten hän asian ilmaisi), jonka avulla moottorikin nyt lämpenee ja voin luopua piposta auton sisällä ajaessani :) 


Koska jouluna en ostellut luottokortilla en myöskään odottele valtavaa luottokorttilaskua mikä on helpottava juttu! Muutenkin joululahjoja ostellaan meillä maltillisesti ja kummilasten kanssa sovittiin, että mennään yhdessä shoppailemaan vasta joulun jälkeen. Esiteineille ja teineille on paljon helpompi ostaa kun lahjansaaja antaa myös hyväksyntänsä vaatelahjoille. Tämä kummitäti on nimittäin aina ostanut kummilapsilleen vaatteita :) Palkkapäivä tosin voisi olla vaikka kaksi kertaa kuukaudessa mutta itse en nyt näiden mainittujen syiden takia kutsuisi mennyttä maanantaita mitenkään erityisen masentavaksi tai peitonallehautautumis-maanantaiksi.


Minusta joulun loppuminen on toki aina vähän haikeaa ja se tunne kun koti riisutaan ihanista joulukoristeista pakaten ne taas laatikkoon kirpaisee. Ai, miten niin joulufriikki taas fiilistelee ja laskee jo päiviä seuraavaan jouluun :) Pitkä juhlapyhien kausi vuodenvaihteessa saa toki tottumaan vapaapäiviin ja leppoisaan vuorokausirytmiin mutta aika nopeasti sitä saa kiinni kuitenkin arkirytmistä ja aamuherätyksistä. Ja päivähän on myös pidentynyt...oletteko huomanneet? Tänä aamuna havaisin ensimmäistä kertaa koiralenkillä, että linnutkin jo laulavat. 


Minähän en tunnetusti tee sen suurempia uudenvuoden lupauksia tai aseta itselleni vuoden vaihtuessa tavoitteita saavutettavaksi. Asetan kyllä määrämääriä ja tavoitteita pitkin vuotta mutta jotenkin olen vierastanut uuden vuoden aloittamista täysin uusin ohjein. Ehkä tapani "uudistua" tapahtuu pikkuriikkisin askelein eikä jättiläisloikin. Ja en myöskään halua uhoilla lupauksillani vaan olen ehkä sellainen puurtaja, joka tekee ja toteuttaa ne sitten hiljaisuudessa.


Silloin kun paastosin 2-3 kertaa vuodessa mehupaastolla kaksi viikkoa en koskaan aloittanut vuotta nauttimalla vain nesteitä vaikka mässäilyjen jälkeen se olisikin ollut varmaan ihan hyvästä. Ensimmäisen paaston pidin vasta maaliskuussa. Olen valitettavasti joutunut luopumaan täysnestepaastosta migreenitaipumukseni takia mikä on harmi sillä paastolla on kyllä aika maaginen vaikutus sekä mieleen että kehoon. Jonkinlaisen detox-kuurin kyllä taas pidän jossain vaiheessa...
Tämä vuosi on ainakin aloitettu juomalla runsaasti erilaisia puristettuja mehuja ja syömällä C-vitamiinipitoisia hedelmiä flunssan torjumiseksi.


Kuluvana vuotena tulen käyttämään ahkerasti Museokorttia - se on varma ja lupaus :) Suosittelen muuten kaikille teille, jotka ette vielä ole hankkineet Museokorttia ostamaan sen. Koko ajan tulee lisää kohteita vierailla ja meitä korttilaisia on jo yli 45.000! Aika huikea määrä! Kortin hinta nousi nyt vuodenvaihteessa 54 eurosta 59 euroon mutta jo muutamalla käynnillä olet jo saanut kortin hinnan takaisin. 

Nyt on muuten ihan mieletön Avaruus LEGO maailmassa näyttely Helsingin Observatoriosssa ja sinnekin pääsee Museokortilla. En ole vielä itse ehtinyt käydä mutta must to visit -listallani ehdottomasti!


Tänään vietin erilaisen työpäivän lumisella Läntisellä Uudellamaalla: Tammisaari, Karjaa, Fiskars ja Billnäs alueella. Fiskarsin kylänraitti oli ihan autio ja vaikea kuvitella sitä vilinää mikä siellä kevät-kesäsesongin aikana on. Billnäsissä näin joutsenperheen uimassa ja kaksi saukkoa, jotka laskivat mäkeä. Luitte ihan oikein - ne saukot todella laskivat mäkeä ennen pulahtamistaan avoimeen jokiveteen. Olin siinä vaiheessa vielä autossa ja minua harmitti ihan suunnattomasti etten saanut niistä yhtään kuvaan. Ihan mielettömiä veijareita ja niillä näytti olevan todella hauskaa.

 Viikonloppuna voisin itsekin ottaa pulkan tai kelkan ja mennä laskemaan mäkeä saukkojen lailla vaikkei olekaan vielä laskiainen. Mukavaa perjantaita teille kaikille!

PS. Tuon ihanan käsimaalatun vesikarahvin ja lasin löysin toissa päivänä Myyrmäen Fidasta....kävin taas vähän penkomassa....tätäkin lupaan tehdä vielä paljon kuluvan vuoden aikana...


PSS. Marjon matkassa löytyy nykyään myös Instagramista ja Facebookista, jonne pääse tuolta sivupalkin kuvakkeiden kautta. Kun Facebookiin tulee vähän lisää lukijoita käynnistämme arvonnan...ollaan kuulolla :)
















10 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoinen postaus! Tuo Blue Monday oli minulle ihan uusi juttu. Mutta tuolla logiikalla kun asia esitettiin, niin lienee todellakin nimensä veroinen.
    Ja hienoja kuvia Fiskarsista. En ole siellä koskaan talvella käynyt, kesällä jonkusen kerran.
    Museokortti - se on hankittu. Kävinkin jo sillä Turussa Aboa Vetus & Ars Novassa katsomassa upeita nukkekoteja (tein blogipostauksenkin). Näyttely oli hyvä, se kertoi nukkekotien ja valokuvien kautta Ison-Britannian asumiskulttuurista ja yhteiskunnasta.
    Ja tuo mainitsemasi Avaruus LEGO-maailmassa alkoi myös kiinnostaa.
    Kunhan tästä Hkiin...
    Kivaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula :) Blue Monday taitaa enemmän olla sellaista pseudotiedettä eli aika vaikea tällaista tutkimusta on varmaa toteuttaa. Toisaalta allekirjoitan kyllä itse sen, että pitkän juhlakauden jälkeen arkeen siirtyminen varmaan useimmissä meissä herättää haikeuttaa ja sitä kautta ehkä voi masentaakin :)

      Fiskars/Billnäs ovat mahtavia paikkoja ihan kaikkina vuodenaikoina. Suosittelen sinulle. Kävin itse nyt syksyllä katsomassa siellä LUXHelsinki @Fiskars näyttelyn ja silloin kylänraitti näytti erilaiselta.

      Museokortti on verraton keksintö! Minulta on mennyt ohi tuo postauksesi mutta käy nyt lukemassa sen. Kiitos vinkkkauksesta.

      Mukavaa viikonloppua ja toivottavasti nähdään jossain yhteydessä :)

      Poista
  2. Henkeä salpaavan kauniita kuvia ♡
    Minäkin voisin luvata käydä enemmän kirppareilla, se kun on niin hauskaa puuhaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi! Kuvaaminen tuossa kylmyydessä ja kiireessä kun työmatkalla oltiin oli hieman haastavaa ja kylmää kyytiä :D :D :D

      Kirpparit on NIIN mun juttu ja tänäänkin yritän taas ehtiä pyörähtää.

      Aurinkoista viikonloppua Outi <3

      Poista
  3. Täälläkin museokortin tyytyväinen omistaja :) Seuraava kohteeni taitaa minullakin olla sama kuin kaimallani eli Turun Aboa Vetus helmikuussa. Minäkään en tunnista itsessäni Blue Mondayn oireita, kuten en yleensäkään minkään tietyn vuodenajan masennuksia tms. Sinun mehukannukuvissasi on selvästi kevättä ilmassa, joten toivottavasti autosikin alkaa pitämään sinut lämpimänä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin, että sullakin on Museokortti! Kyllähän me sen verran tiuhaan juostaan noissa museoissa, että kortista kyllä hyötyy. Minun piti viime kesänä mennä Turku-visiistilläni tuonne Aboa Vetus kohteeseen mutta aika ei vain yksinkertaisesti riittänyt. On nyt listalla seuraavalla Turku reisulla. Jään odottamaan sun bloggausta helmikuun reissusta!

      Auto lämpenee jo ilmahat ovat selkeästi nyt myös paremmat pakkasen suhteen. Luulen, että tuo kannu ja lasi ovat olleet vesikannu yöpöydällä mutta hyvin voi käyttää myös mehukannuna :)

      Brittitutkijat ovat myös todenneet, että 26.lokakuuta on vuoden tuottamattomin päivä johtuen normaaliaikaan siirtymisestä ja pimeistä illoista... :D

      Poista
  4. Hööh ennemmin tuo päivä olisi voinut olla marraskuussa, se pimeys oli kestämätöntä ja ainakin meikäläinen oli alhossa. Yleensä jonkinlainen masennus on aina iskenyt helmikuussa fiiliksellä kevättä kohden eikä jaksa enää tätä talvea. Nyt odotan jännityksellä auttoiko etukäteismasennus niin, että skippaa helmikuun yli.

    Tuo mehukannu ja lasit ovat ihanat. <3

    Enää ei muuten tarvitse tuota autoiluakaan niin jännittää, lähteekö auto käyntiin, koska aah pakkaset laskivat.

    Mukavaa viikonloppua Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään oikein usko tähän brittitutkimukseen ja uskon sen olevan sellaista pseudotiedettä mitä ei siis oikeasti pystytä edes mittaamaan :D Marraskuussa uskon itse monen olevan down koska on pimeää mutta toisaalta on jotain - joulu - mitä odottaa. Toivotaan, että sinä säästyt masikselta nyt helmikuussa.

      Kiitos - minusta vesikannu ja lasi oli ihana ja HYVÄ ostos!

      Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua Tiia <3

      Poista
  5. Fiskars ja Billnäs ovat kauniita lumipeitteessään.

    Tuon Billnäsin ruukkia vastapäätä olevan kivimakasiinin vieressä on kesäinen picnic-paikkani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieletön yhteensattuma, että olen ikuistanut teidän kesäisen picnic-paikan :) voi kun olisi jo kesä....

      Poista