huhtikuuta 10, 2017

Lasinen Chanel Boutique Amsterdamissa


Amsterdamin työmatkallani onnistuin vihdoin näkemään "crystal houses" talon "fashion and museum district" alueella. Jos piipahtaa Rijksmuseum tai Van Gogh museoissa on jo lähellä Pieter Cornelisz Hooftstraat katua. Numerosta 94 löytyy lasisella julkisivulla varustettu vanhaan "hieman mukailtuun" malliin rakennettu hollantilainen kaupunkitalo. Itse asiassa tämä talo on täysin uusi mutta se on tehty lähes samanlaiseksi kuin paikalla aiemmin ollut täystiilinen talo. Jos yhtään olet kiinnostunut WAU-arkkitehtuurista ja luxusmuodista siinä samalla ehdotan, että kävelet katsomaan tätä huikeaa taloa. Takaan, että kokemus on askeltesi arvoinen!


MVRDV on hollantilainen arkkitehtitoimisto, jonka suunnittelupöydältä tämä käsittämättömän kaunis ja ilmava talo on lähtenyt. MVRDV:n suunnitelmat ovat ihan huikeita. Rotterdamissa avattiin pari vuotta sitten kauppahalli, jota nimitettiin "ihan hulluksi" ideaksi. Kauppahalli yhdistää nimittäin kaksi täysin erilaista käyttötarkoitusta. Kaarevassa osassa, jonka sisäpinta on kirjavan värikäs sijaitsee asuntoja. Kaarevan osan alla käydään kauppaa myyntikojuissa ja liikkeissä. Kirjava katto on kuin markiisi kaiken yllä. Arvatkaa vain haluaisinko nähdä myös tämän ihan omin silmin...

Markthal, Rottedam, kuva lainattu netistä. 


Amsterdamin Pieter Cornelisz Hooftstraat kadun talossa on puolestaan yhdistetty Chanel Boutique Amsterdamin liiketilat 620m² ja asunnot 220m². Talo valmistui 2016 keväällä ja jo silloin tämä poltteli minua Hollannin reissullani mutta en vain ehtinyt poiketa. Mutta miten ihmeessä tämä on ollut mahdolllista edes rakentaa? Oheinen video kertoo nopeutetusti miten kaikki oikein tapahtui.


Vanha paikalla seisonut tiilitalo purettiin perustuksiaan myöten pois. Uusi talo on siis replika aiemmasta tontilla olleesta talosta. Omat haasteensa rakentamiseen tuo aina mukanaan kaupungin maaperä. Amsterdam kun sijaitsee monilta osin merenpinnan alapuolella ja talot on tuettu puisella paalutuksella. Puupaalut ovat aikojen saatossa vajonneet maaperässä ja siksi hollantaiset talot ovat vähän vinksin-vonksin ja näyttävät ihan "tanssivilta taloilta". Puupaalutus onkin vaihdettu betoniseen monissa taloissa ja pysäytetty vajoaminen. Tässä uudisrakennuksessa otettiin käyttöön myös maalämpö lämmityksessä.

Kuva lainattu netistä.


Julkisivun tiilistä suurinosa on lasisia. Nyt ei siis puhuta niistä perinteisistä lasitiilistä, jotka ovat sisältä onttoja vaan nämä lasiset tiilet ovat kokonaan lasimassaa. Tuossa videossa nähdään kuin näitä on valmistettu ja juuri erikoinen, aiemmin tuntematon materiaali toi omia haasteita itse rakentamiseen. Arkkitehtitoimiston omilla sivuilla kerrotaan tutkimustuloksista, jotka paljastavat lasisten tiilien olevan itse asiassa paljon vahvempia kuin aitojen tiilien. Käsittätämätöntä minusta mutta pakkohan tämä on uskoa kun testit näin kertovat.


Myös se tuntuu itsestäni käsittämättömältä, että koko julkisivun alaosa on lasia eli lasitiilien lisäksi myös ikkunat ja ikkunanpuitteet. Mitä ylemmäs mennään talossa alkavat tiilit vähitellen mennä limittäin aitojen tiilien kanssa ja lopulta seinä vaihtuu tuttuun ja turvalliseen punatiiliseinään. Ei voi muuta kuin ihailla kuinka taitavia arkkitehdit ja erilaiset työmiehet ovat olleet tätä rakennusta tehdessään.


Lasinen julkisivu saa rakennuksen myös ikäänkuin jatkumaan kadulle tai "olevan seinätön" kadulle päin. Aurinko siivilöityi kauniisti lasin läpi ja poiketessamme Chanelin Boutiquessa sisällä oli todella valoisaa. Tämä oli muuten elämäni ensimmäinen kerta kun piipahdin Chanelilla. Ovimies avasi meille kohteliaasti oven ja toivotti tervetulleiksi hieman väsähtäneet kaupungilla arkkitehtuuria ihailevat turistit. Uskon, että em. yksilöitä tässä liikkeessä kyllä riittää ihmettelemässä. Liikkeessä sai myös ottaa seinästä kuvia ja jopa yksittäisistä tuotteita. Yleisilmeen kuvaaminen oli toki kiellettyä.


Arkkitehdit ovat tätä taloa suunnitellessaan miettineet vanhan Amsterdamin kaupunkikuvan säilyttämistä ja kunnioittamista. Kuitenkin rakennukseen on pystytty tuomaan Chanelin Boutiquen ylellisyyden tunne yhdistämällä kirkas lasi julkisivuun. Koko talo melkein ylös saakka on yhtä suurta näyteikkunaa. Lasi antaa luonnonvaloa tilaan ja saa vaatteet sekä asusteet näyttämään entistä kauniimmilta. Fasadissa on koruttomin kirjaimin Chanel - kaikki mainokset ja plakaatit puuttuvat täysin. Liike näytti melkein joltain gallerialta tai museolta ulkoa katsottuna. Silti arkkitehdit ovat ajatelleet, että liikkeen julkisivun materiaali on jatkossa kierrätettävää ja sulatettavaa lasiainesta.



Kannattaa käydä kurkistamassa tai kävellä vain ohi jos Amsterdamissa vierailee. 
Ja boutiqueen voi rohkeasti mennä myös sisällä. En kehota koputelemaan seinään kuten yksi ohikulkija meidän visiittimme aikana teki. Ovimies loi hyvin murhaavan katseen koputtelijaan.

Tämä on WAU-arkkitehtuuria parhaimmillaan! 

6 kommenttia:

  1. No siis wau. On kyllä upea ba erikoinen rakennus. Tykkään ehkäpä tuosta osasta eniten, missä lasi ja tiili kohtaavat ja sekoittuvat.
    Ihanaa viikkoa Marjo ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasi ja tiili ovat niin erilaisia materiaaleja mutta toimivat hyvin yhdessä :) ja itse asiassa lasiset tiilet ovat kestävämpiä kuin oikeat tiilet.
      Ihanaa keskiviikkoa Outi ❤️

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Olen täysin samaa mieltä Rva Kepponen :)
      Mukavaa pääsiäisen odotusta.

      Poista
  3. Waude mitä kuvia. Rakastan Amsterdamia ja yhdessä kohdin piti matkata sinne monta kertaa putkeen. Siellä vaan on niin hyvä ja rento meininki. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia ❤️ Amsterdam näyttää joka kerta itsestään vähän erilaisia juttuja.
      Leppoisaa pääsiäisen odotusta sinulle :)

      Poista