marraskuuta 16, 2017

Lakritsi- ja salmiakkifestivaaleilla sai suut makiaks


Jos minua pyydettäisiin nimeämään suosikkimakeiseni olisi vastaukseni salmiakki, lakritsi tai suklaa. Mihin karkkiin käteni tarttuisi kun makean nälkä iskee riippuisi niin paljon aina kulloisestakin fiiliksestä. Suklaan miellän selkeästi lohtumakeaksi. Suklaapatukkaan tai -levyyn turvaudun kun sydänsuru iskee, maailma murjoo ja tekee mieli turruttaa itsensä sokerihumalalla.


Lakritsi ja salmiakki ovat taas enemmän sellaisia hyvää oloa vielä lisää boostaavia makeisia. Jo pelkästään lakritsin musta lääkehiilestä peräisin oleva syvä väri saa sen näyttämään voimakkaalta. Salmiakkia popsin taas sen erikoisen hyvän maun takia. Salmiakin käsittämättömän makean ja suolaisen liitto hellii makunystyröitäni lisäten vielä "hyvin pyyhkii" tunnetta ja "pystyn mihin vain" asennetta. Salmiakkijauhosta puolestaan tulee mieleen lapsuus...


Viime viikonloppuna pistäydyin elämäni ensimmäistä kertaa Lakritsi- ja salmiakkifestivaaleilla, jotka järjestettiin nyt neljättä kertaa. En ymmärrä miten suurena "mustan makean herkuttelijana" en ole tähän tapahtumaan eksynyt aiemmin. Wanha Satama oli ihan pinkeänä väkeä lauantai iltapäivänä. Koko tapahtumassa vieraili kahden päivän aikana 9000 henkilöä kun vuosi sitten vastaava määrä oli 6000. Festivaali tuleekin muuttamaan uusiin tiloihin ensi vuonna. Aika ahtaasti siellä mentiin standilta toiselle joten varmasti tervetullutta olla väljemmässä paikassa jatkossa.


Lakrids by Johan Bulow joulukalenterista olisi joka päivä jouluaattoon saakka voinut napsia ihanaa mustaa herkkua heti aamutuimaan. En ostanut ainakaan vielä :) Myös joulun Bronze Classic oli suussa sulavaa: pehmeää lakritsia, karamellisoitua Dulce de Leche -suklaata ja karkeaa merisuolaa. Lakridsin tuotteissa yhdistyy suklaa ja lakritsi, jotka kyllä toimivat yhdessä mainiosti.



Näitä suomalaisia salmiakkiperunalastuja pääsin maistelemaan jo viime keväänä. Ihan älyttömän maistuva yhdistelmä suolaista ja makeaa yhdessä. Kun avaat pussin se on menoa...rousk rousk...


Äärimmäisen mielenkiintoinen tuote oli Huhtasrinteen Salmiakki & Hunaja. Askolan mehiläistarhalla tuotettu hunaja maustettuna salmiakilla maistuu varmasti taivaalliselta vaikka jäätelön tai luonnonjugurtin kanssa. Tuote on myös voittanut Artesaaniruoan avoimessa SM-kilpailussa kultamitalin.


Suonenjoen Laku Tonkkaan ihastuin myös ja löysinkin sitä jo festarin jälkeen omankin kauppani hyllyltä. Laktoositon maitojuoma, joka on toimii hyvänä välipalana. Ihan superhyvä juttu on se ettei tuote sisällä keinotekoisia makeutusaineita. Minun vatsani ei nimittäin niitä kestä! Jännä makuyhdistelmä joten miksi en ottaisi "huikkaa hinkistä" kuten slogan kehottaa :D



Karkkikauppa Sweetheartin  ja  Miksei Oy:n välinen yhteistyö on tuottanut todella hauskoja puisia lakuja. Tuotteet on nikkaroitu omalta pihalta ja kesämökiltä kaadetuista puista sekä sahatuista oksista. Mustaan lakuun on yhdistetty niitä perinteisiä englanninlakujen värejä. Myös osaston kalusteet oli tuunattu muistuttamaan lakritsia. Ei ihme, että tuo lakutuoli oli suosittu selfien ottopaikka festareilla.



Festareilla on hyvin esillä myös lisäaineettomia ja vegaanisia lakuja. Maistoin näitä eikä maku juurikaan poikennut normi lakritsista. Sen verran kiire minulla oli messuilla etten malttanut osallistua tähän kuppikakkujen koristeluun. Nyt jälkikäteen vähän harmittaa, että oli niin kiire maistella kaikkea ettei osallistunut kilpailuun, jossa oli hyvät palkinnot voittajille. Makean nälkä taisi viedä bloggaajaa!


Istahdin hetkeksi festareiden hyvinvointipisteeseen ja nautin ihanan käsihieronnan, jossa käytettiin Elisabeth Johansson "Queen of liqorice" lakritsi-teepuu-balsamia. Pisteellä oli mukana Selis Kauneus & Spa tekemässä hierontoja niitä haluaville. Täytyy sanoa, että virkisti mukavasti kun kädet hierottiin oikein kunnolla. Tuo balsami ei tuoksunut yhtään liikaa lakritsille!


Arkkikaupan pikku pussukoissakin oli englanninlakuja somissa riveissä :) Englanninlakuista syön muuten aina ensimmäisenä nuo sinisillä tai punaisilla nonpareilla päällystetyt. Ruskealla massalla täytetyt englanninlakut jätän aina syömättä koska niiden maku ei vain puhuttele.


Kotimaista LIQ käsityönä ja pienissä erissä valmistettua erikoislakritsia maistelin ensimmäistä kertaa ja pidin sitä paljon. Hyvän lakritsin maun lisäksi olin äärimmäisen viehättynyt brändin äärimmäisen korkealuokkaisiin ja loppuun mietittyihin pakkauksiin. Huippuja!


On se vaan jännä juttu miten tuosta lakritsikasvin juuresta, sokerista, lääkehiilestä ja vehnäjauhoista voi saada aikaan niin äärimmäisen herkullista mustaa karamellia. Vaikka paljon maistoin messuilla lakritsia, salmiakkia ja lakritsilla maustettua jäätelöäkin ei minulla ollut suurta ähkyä kun kävelin autolle. Pakko myöntää, että ostoksia olin kyllä huolella tehtynyt joten nyt sitten vaan maltilla niin herkuttelemaan.


Onko sinun suosikkisi perinteinen lakritsi vai pidätkö enemmän erikoislakuista? Miten suklaan ja lakritsin yhdistäminen? Onko hitti vai huti? Vai oletko enemmän suolaisesta salmiakista pitävä? Olisi hauska myös kuulla mikä on suosikki lakusi tai salmiakkisi?


22 kommenttia:

  1. wautsi, mikä tapahtuma ja kiva postaus! Aika vähän erikoisuuksia on tullut maistelua, pitäisi ehkä perehtyäkkin paremmin ;) Kivaa viikonloppua Sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopas muuta ja jo neljättä kertaa enkä minä suuri mustan makean ystävä ole käynyt ennen! Ensi vuonna menen EHDOTTOMASTI uudelleen koska kiva tapahtuma ja löytyi kaikkia uusi juttuja kokeiltavaksi.
      Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  2. Siinä on lakua kerrakseen, onpa ollut maukas tapahtuma! Marvisin lakutahnalla olen pessyt hampaita ja Chipventuresin sipseistä tehnyt täytekakkuakin. Olin vuosia Halvan lakutehtaan vieressä töissä ja ilmassa leijailevasta tuoksusta saattoi aina päätellä milloin tehtaalla tehtiin lakua, milloin hedelmäkarkkeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En edes kehtaa sanoa kuinka paljon lakua ostin tuolta....
      Muistan hyvin tuon Halvan lakutehtaan Pitkusta kun itsekino olin siellä töissä. Se tuoksu oli taivaallisen hyvä ja siellä tuli kyllä piipahdettu melko usein. Halvan lakumatot ovat ihania...

      Poista
  3. Mietin ensin kaks kertaa uskallanko avata postaustasi ollenkaan.... yllä pitäisi lukea isolla HERKKUVAROITUS!... no onneksi olen lähdössä kauppaan, niin himonkin saan nopeasti talttumaan. Ihania uusia tuotteita, kertakaikkiaan. Noitahan pitää päästä maistelemaan, nam. Mukavaa viikonloppua sinulle Marjo <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskalsit kuitenkin Sari :) olet siis rohkelikko! Ole nyt varovainen siellä kaupassa ettei lakut/salmiakit hyppää ihan väkisin ostokärryysi. Mukavaa viikonloppua Sari ja pikaista toipumista sinulle <3

      Poista
  4. Tää olis kyllä niin mun juttu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi vuonna sitten suu makeaksi lakusta ja salmiakista😋 Tää on kyllä myös niin mun juttu.

      Poista
  5. Herkullisen näköiset festarit. Minä olisin niin vetäissyt lakuöverit ja kärsinyt migreenistä seuraavana päivänä. Pahinta siinä olisi ollut se, että se migreeni olisi ollut kaiken väärti :)
    Ihanaa viikonloppua Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakuja ja salmiakkeja ei kannata muuten ihan hirveitä määriä popsia kun voivat nostaa verenpainetta ja niillä myös laksatiivisia vaikutuksia 😉 mutta silleen sopivat överit. Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua Outi❤

      Poista
  6. Noilla messuilla olisi kiva, joskus käydä. Nuo Lakrids by Johan Bulown lakupallot ovat taivaallisen hyviä. Suklaa ja lakritsi todellakin toimii yhdessä. Lakusipseistä en ole koskaan kuullutkaan, mutta tunnetusti suolainen ja makea pelaavat hyvin yhteen. Oma suosikkilakuni on tietenkin uunituore Kouvolan Lakritsi. Suosittelen maistamaan, jos et vielä koskaan ole sitä maistanut. Pidän kyllä englanninkin lakritseista ja tuo niiden kuvilla varustettu pussukka olisi tosi kiva. Hyvää viikonloppua, Marjo ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakridsin lakut pallojen kautta ymmärsin itse, että suklaan ja lakritsin liitto voi toimia ja maistua taivaalliselta yhdessä. Kouvolan lakua on tuttua ja myös heidän osastolla käytiin festareilla. Pitkät perinteet valmistaa lakuja jo vuodesta 1945.
      Hyvää viikonloppua Krisse❤

      Poista
  7. Kiva kun pääsin postauksesi kautta näille messuille! Mielenkiintoisen kuuloisia herkullisia juttuja! Kuulin näistä messuista alku syksystä mutta unohdin kokonaan. Ehkä ensivuonna pääsen paikalle. Mun ehdoton lemppari makuyhdistelmä on suklaa&laku yhdessä. Ja jännä juttu mutta mulla menee englanninlakuissa just tasan päinvastoin, viimiseksi jää ne siniset päällysteyt ympyrät ja ekana menee ruskeat täytelakut mutta niinhän sitä sanotaan että makuasioita... ;) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuasioista ei voi kyllä kiistellä😁 jos me ostaisimme yhdessä englanninlaku pussin niin ei tulisi riitaa kun molemmat söisivät ensin omat suosikkinsa. Ensi vuonna uudestaan festareille ja uudessa paikassa.
      Makeaa viikonloppua😉

      Poista
  8. Tosi kiva postaus! Niin olisin halunnut itsekin tuonne mutta en ole nyt Suomessa. Ihan kuin omia ajatuksia olisi lukenut, minä tykkään myös salmiakeista ja lakritseista ym. Suklaankin kanssa ne sopivat, mutta kaikilla valmistajilla ei ole niin hyvää yhdistelmää. Voi että nyt alkoi tehdä mieli jotain minttulakua tai mustaa toffeeta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin muuten ihan unohtanut minttulakun :D Musta toffee on myös hyvää ja sitäkin tuolla sai maistaa. Ehkä ensi vuonna sitten pääset sinäkin maistelemaan. Olen muuten kanssasi ihan samaa mieltä, että kaikki suklaan ja lakun liitot eivät vain toimi.

      Poista
  9. Lakritsin suurkuluttajana olen itsekin ihmeissäni etten ole ennen törmännyt tähän tapahtumaan ja nytkin kuulin siltä ystävältäni liian myöhään. Ensi vuonna sitten. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta onneksi Nina tapahtuma on taas ensi vuonna ja pääsemme sinne herkuttelemaan...
      Kauhea edes tunnustaa mutta olen kohta jo napsinut ostokseni loppuun :D

      Poista
  10. Vautsi, että tuollainen festivaali järjestetään vuosittain. Itse olen erityisesti lakritsijauheen suuri ystävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi vuonna sitten Noora mukaan :) Paikkakin tulee olemaan jokun toinen niin ei ole ruuhkaa. Laku ja salmiakki ei vain voi vastustaa...!

      Poista
  11. Tiedätkö tämä postauksesi sai miettimään, että se mutakakkunenkin olisi ollut aika ihana myös Turkinpippurihakkeella. :) Lakufestareilla olen käynyt pari kertaa ja syönyt siellä aina itseni kipeäksi, mutta on laku vaan niin hyvää. :)

    Kivaa uutta viikkoa Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi varmasti ollut ihan superhyvää turkinpippurihakkeella. Söin paljon mutta silti maltilla koska säästyin vatsanpuruilta. Kotiin tuli myös melko paljon herkkuja... :D
      Hauskaa viikkoa Tiia!

      Poista