joulukuuta 19, 2017

Jouluinen Tallinna tarjoaa kauniin joulutorin loppiaiseen saakka


Tallinnan vanhankaupungin Raatihuoneentorilla sijaitseva Euroopan kauneimpien joulutorien joukkoon valittu joulutori tuoksuu glögille ja piparkakuille. Piipahdin itse viime sunnuntaina päiväristeilyllä Tallinnaan aistimassa eurooppalaisten joulutorien tunnelmaa. Olen vuosia haaveillut reissusta Saksan joulutoreille mutta aina loppuvuoden ja joulun kiireet painavat päälle jättäen matkan vain suunnittelun asteelle. Lähin paikka päästä perinteisten eurooppalaisten joulutorin lämminhenkiseen tunnelmaan on suunnata juuri Suomenlahden toiselle puolelle. Matka TallinkSiljan aluksilla taittuu kahdessa tunnissa. Jos vielä matkaa uudella Megastarilla nousee risteily ihan uudelle tasolle. Laivalla on herkullisia ruokapaikkoja ja Itämeren suurin shoppailutaivas.



Tallinnan Raatihuoneentorilla ovat perinteisten käsitöiden ja herkkujen myyjät paikalla joka päivä tammikuun 6.päivään saakka. Meillä Helsingissähän Tuomaan markkinat sulkeutuvat jo jouluaaton alla mutta Mantan markkinat jatkavat vielä tammikuun 9. saakka. Tallinnan joulutori on avoinna 10-20 joten siellä pääsee myös fiilistelemään sitä iltahämärän sadunomaista kauneutta. Keskellä toria seisova joulukuusi on tuuhean korkea ja sen oksille ripustetut punaiset sydämet näyttävät melkein sykkivän tummassa talvi-illassa. "Oh kuusepuu, oh kuusepuu, kui haljad on su oksad!"




Alunperin joulutorit ovat lähtöisen Saksasta ja Itävallasta. Eestin tärkein lomakausi ajoittuu juuri joulun aikaan. Sen juuret ovat talvipäivän seisaukseen liittyvissä muinaisissa pakanallisissa juhlallisuuksissa. Historian saatossa ihmiset ovat kohdanneet juuri joulutoreilla vaihtamassa kuulumisia keskenään. Talvipäivänseisaus on vuoden lyhin päivä ja Pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei nouse silloin lainkaan. Talvipäivänseisaus ajoittuu aikavälille 21.-22.joulukuuta ja tämä ikuisuudelta tuntunut kaamosaika alkaa vähitellen väistymään. Vierailu joulutorilla on mielestäni myös oivallista "valohoitoa" ja mielialan nostattamista tässä pimeässä joulukuussa.



Raatihuoneentorin joulukojuista löytyy myös erinomaisia lahjoja pukinkonttiin. Neulotut villasukat on koristeltu pihlajanmarjoilla, punatulkuilla, ketuilla, joutsenilla, pupuilla, kissoilla, lumihiutaleilla ja mitä uskomattomimmilla hahmoilla. Varsinaista käsityötaituruutta ja sorminäppäryyttä! Myös lämpöisiä lapasia löytyy kauniilla kuviokirjailuilla varustettuina. Tallinnan katukuvassa ja myös joulutorilla näyttää selkeästi olevan tämän talven hitti kahdella tupsulla varustettu pipo. Marjon matkaan lähti peräti kaksi pipoa ja joten nyt sitten tupsut heiluvat myös Espoossa tänä talvena. Talven viimoissa on hyvä suojata päänsä niin ei tule muutenkaan vilu!


Eestiläisiä jouluherkkujakin torilta löytyy. Jouluvanukas, inkiväärileipä ja glögi ovat kaikki maistamisen arvoisia herkkuja. Glögimuki kädessään voi paljon vapaammin kävellä joulutorialueella toisin kuin meillä Suomessa, jossa varsinaiset anniskelualueet ovat erikseen aidattuja. Joulutoreilla tunnelma on silti leppoisan rauhallinen glögitarjoilusta huolimatta. Silmäni söivät myös paristakin myyntikojusta eestiläisiä joululeivonnaisia ja karamelleja.



Raatihuoneentorin joulutorilla on myös iso esiintymislava, jossa joulupukki on paikalla päivittäin 12-18. Tämä trendikäs joulupukki on varustettu hopeisilla puukengillä ja hänellä on myös melko menevä kulkupeli - pikkubussi, jossa valot vilkkuvat ja musiikki raikaa joulupukin ajaessa vanhankaupungin katuja ellei hän ole lavalla. Joulupukki hypähti ajokistaan ketterästi tervehtimään kauppiaita ja otatti itsestään selfieitä japanilaisten turistien kanssa. Vanhemman turistirouvan joulupukki vei kepeästi puukengät kopisten tanssin pyörteisiin nupukivikadulla. Valloittava persoona!


Itse löysin joulutorilta huovutustuotteita myyvän kojun, johon ihastuin ihan sydämeni pohjasta. iLata Desing valmistaa todella värikästä käsityönä tehtyjä huovutustöitä. Mikä parasta nämä tuotteet valmistetaan Eestissä. Ensimmäisenä iskin silmäni tuohon turkoosin väriseen huopalaukkuun, jonka sivutaskuista kurkistelivat hauskat eläinhahmot. Itse asiassa nuo eläimet olivat pieniä sorminukkeja. Tämä on oivallinen joululahja kummitytölleni mietin ja nappasin laukun ensimmäisenä ostoksena.

Myyntipöydällä oli myös hurmaavia pieniä vauvojen töppösiä varustettuna huopapalloilla. iLata Design valmistaa huopatöppösiä vastasyntyneiden lisäksi myös vähän isommille jaloille koossa 32-45.  Huovasta tehtyjä leikkikaluja, avaimenperiä, kynänpidikkeitä jne. ja mikä parasta mitä upeimmissa väreissä. Lisäksi kojua pitävä nuori nainen oli äärimmäisen ystävällinen ja tehtyäni ostokset halasimme lämpimästi ja toivottelimme hyvää joulua puolin ja toisin.

iLata Designin liike löytyy Nautica keskuksesta, Lootsi 7 ja huopatöitä myös myynnissä joulutorilta.




Raatihuoneentorin (Raekoja plats) jouluperinne ulottuu muuten aina vuoteen 1441, jolloin Mustapäiden veljeskunta asetti sinne ensimmäisen joulukuusen. Mustapäiden veljeskunta (Bruderschaft der Schwarzhäupter) oli Liivinmaalla 1300-luvulta lähtien toiminut naimattomien kauppiaiden muodostama veljeskunta. Sen vaakunassa on maurilainen Pyhä Mauritius. Mustapäät olivat ainutlaatuinen kauppaseuran ja puolustusliiton yhdistelmä. Legendan mukaan veljeskunta sai alkunsa ryhmästä ulkomaisia kauppiaita, jotka osallistuivat Tallinnan eli Räävelin puolustamiseen yrjönyön kapinan aikana. Myös Riiasta löytyy Mustapäiden talo.



Tunnelmalliset Tallinnan joulumarkkinat kannattaa kokea ainakin kerran elämässään. Jos tänä vuonna et ehdi niin sitten vaikka ensin vuonna! Tallinnan joulutori hurmaa kaikki aistit ♥ 


18 kommenttia:

  1. Sinä se ehdit joka viikonloppu (tai jopa jokaisen viikonlopun jokaisena päivänä) johonkin!
    Talvimatkailuintoamme vähän vähentää visio siitä, että sitten on kuitenkin kylmää ja sateista, mutta Sinulla näyttää sääkin olleen kohtuullisesti ainakin kohdallaan.
    Tuskin nyt tänä vuonna ehdimme tuonne vaikka olisikin loppuaiseen asti auki, mutta mielenkiintoinen tieto sinänsä, että sesonki jatkuu ylikin joulun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vähän sellainen vierivä kivi🤸🏻viikolla ei juuri mitään muuta ehdikään kuin työntekoa. Sää Tallinnassa oli kohtuullisen hyvä. Vähän ripsi vettä loppu iltapäivästä mutta muuten kuiva tosin pilvinen sää.

      Poista
  2. Kauniita maisemia, tosi moni onkin käynyt tänävuonna jo Tallinnassa joulutorilla. Pitäisi ehkä vielä koittaa itse ehtiä käymään välipäivinä siellä, muutenkin on alennusmyynnit ja Tallinan Pinkomossa kuulemma hyviä tarjouksia.. :)

    finnlandsnorsk.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna päätin, että menen vaikka vain päiväristeilylle. Pinkomoon enää aika valitettavasti riittänyt. Toissa jouluna kävin välipäivinä ja silloinkin vielä niin jouluista. Tallinnassa oli muuten monissa paikoissa jo alemyynnit.

      Poista
  3. Tallinna on niin tunnelmallinen. Eilen olin taas siellä, mutta valitettavasti en työnteolta ehtinyt torille tai muuallekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallinna on tunnelmaa täynnä ja varsinkin vanhakaupunki. Sääli kun työreissuilla ei oikein ehdi nähdä kuin laivan ja kokoustilat.

      Poista
  4. Näyttääpä kauniilta. En ole koskaan ollut Tallinnassa talvella. Mietin aina laivamatkaa ja laivan keinumista. Tulen helposti pahoinvoivaksi jos keinuu. Kaikki tämä olisi kyllä hienoa varmasti siellä paikan päällä. Kiitos valokuvista. Täytyy vielä tuumailla. Ja kysyä mitä mieltä mies on.
    Mökinakka maalta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntaina ei tuullut joten laiva ei myöskään keinut. Ymmärrän tuskasi merenkäyntiä ajatellen koska merisairaus on ihan hirveää. Olen kokenut itse Välimerellä ja Itämerellä sellaiset myrskyt ja merisairaudet, että pitkään aikaan en voinut edes ajatella laivamatkaa. Olen ehkä päässyt pahimmasta merisairaudesta eroon.

      Hyvää matkaa sinulle ja miehellesi jos menette Tallinnaan. Ja oikein hyvää joulun odotusta!

      Poista
  5. Onpas hienoa siellä. Meillä on ollut suunnitteilla mennä käymään Tallinnan joulumarkkinoilla, toki myös Krakovankin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krakovassa en ole koskaan ollut. Sinun postaukset sieltä ovat tehneet kyllä paikasta erittäin kiinnostavan ja haluaisin mennä. Myös Saksan joulumarkkinat ja Riika olisi kiva kokea. Voi kun joulukuu olisi kahden kuukauden mittainen... :D

      Poista
  6. Minulla on joka vuosi suunnitelmissa lähteä käymään Tallinnan joulutorilla mutta aina se jää muiden kiireiden jalkoihin. Toivottavasti ensi vuonna!

    Näiden kuvien perusteella haluan ehdottamasti päästä käymään siellä. Ihana joulutunnelma välittyy kuvista.

    Kivaa joulunodotusta sinulle ihanuus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Tuulanneli - joku vuosi mennään kuule yhdessä! Tehdään sellainen tyttöjen matka :D
      Joulutunnelma on ihana ja onneksi myös sää oli suosiollinen.
      Kivaa joulun odotusta myös sinulle ihanuus ja rapsuja Hans synttäripojalle ♥

      Poista
  7. Käytiin viime vuonna avopuolison kanssa Tallinnan markkinoilla ja oltiin hotellissa yötä. Se jos mikä oli mukava reissu ja harmittaa niin paljon että Tallinnaan on täältä Jyväskylästä todella huono päiväreissua tehdä. Rakastaisin nimittäin käydä siellä useamminkin.

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin haaveilin, että tänä vuonna olisin yöpynyt Tallinnassa markkinoiden aikaan mutta ei vaan sopinut aikataulun. Ymmärrän, että lähtö Jyväskylästä Helsinkiin vie jo aikaa joten ihan samalla tavalla ei tulee piipahdettya kuin täältä pääkaupunkiseudulta.
      Hyvää joulun odotusta Hanna ❤️

      Poista
  8. Sinähän olet nyt käynyt jo useammalla joulutorilla. Ihania tosiaa nuo huovutetut jutut <3
    Mukavaa tiistaita Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan koukussa joulutoreihin :D Tiedäthän sä mut! Huovutetut tuotteet olivat todella söpöjä ja täytyy sanoa, että arvostan tällaista käsityötä.
      Kivaa iltaa Outi ❤️

      Poista
  9. Tämä postaus osui sopivasti silmiin, kun ollaan menossa Tallinnaan jouluksi. Joulutori onkin yhtenä kohteena, mutta kiva saada alkupaloja tulevasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun poikkesit lukemaan😊 Oikein mukavaa reissua ja nauttikaa Tallinnan joulusta! Hyvää joulun odotusta🎄

      Poista