joulukuuta 20, 2017

Mitä jos liekittäisit kinkun tänä jouluna tai tarjoaisit punajuurimoussea...


Kohta alkaa olla käsillä ne hetket kun kinkkuja paistaminen aloitetaan Suomen joka niemen, notkon ja saarelman kodeissa. Viime vuonna kehotin täällä blogissa laittamaan kinkun uuniin jäisenä. Perinteisen valmistusohjeen mukaan kinkkuhan pitäisi ensin sulattaa hitaasti jääkaapissa ja sen jälkeen vielä huoneenlämmössä ennen uuniin laittoa. Epäilijöitä tälle HKScanin ehdottomalle uudelle paistotavalle riitti mutta enemmän tuli kuitenkin kiitosta siitä kuinka paljon helpompaa ja vähemmän aikaa vievää kinkun paisto näin on. Myöskään lopputulokseltaan jäisenä uuniin laitettu kinkku ei eroa sulatetusta. Tästä pääset kurkistamaan ohjeet jäisen kinkun paistamiseen.


Kinkku on edelleen yleisin ja suosituin joulupöydän ruokaherkku. Kinkku tarjoillaan yli 90% kotitalouksista ja se on joka kolmannen suomalaisen suosikkijouluruoka. Meistä suomalaista 85% paistaa kinkun itse ennen jouluaatto. Joulukinkulla on siis edelleen vankka ja horjumaton asema suomalaisten joulupöydissä. Kinkkujen koko puolestaan on pienentynyt vuosi vuodelta.

Perinteistä joulukinkkua voisi vaikka tarjota tänä jouluna uudella twistillä vaihtelun vuoksi. Kinkun kuorrutteen voi nimittäin tehdä myös liekittämällä. Liekittäminen eli flambeeraus antaa kinkun pintaan kauniin värin ja aromin. Liekittämiseen tarvitaan vain tarpeeksi vahvaa alkoholia, jotta se syttyy palamaan. Seuraavia perusohjeita kannattaa kuitenkin noudattaa huolellisesti liekittäessään kinkun pintaa (Sami Lamminaho, HKScan tuotekehityskokki).

  • Poista lämpimästä kinkusta verkko/kamara/nahka ja sirottele kinkun päälle kuivasinappi-tomusokeriseos.
  • Laita kinkku paistinpannulle, aseta pannu liedelle ja lämmitä pannua miedolla lämmöllä hieman
  • Siirrä paistinpannu pois liedeltä ja liesituulettimien alta.
  • Varaa liekittämiseen noin desilitra vahvaa alkoholia, esim. Jaloviinaa.
  • Valuta puolet alkoholista kinkun päälle ja kaada puolet pannulle.
  • Sytytä alkoholi tulitikulla tai sytyttimellä, valele kinkkua varovasti palavalla alkoholiseoksella.
  • Kun liekki on sammunut, voit hetken aikaa antaa nesteen kiehua, jolloin alkoholi haihtuu kokonaan.
  • Älä lisää alkoholia pullosta liekityksen aikana, sillä pullo voi imaista liekin sisäänsä.
  • Jos et ole aikaisemmin liekittänyt niin voit kokeilla aluksi pienen tilkan alkoholia pannulla ja sytyttää sen, jolloin näet miten se käyttäytyy.
  • Valitse liekityspaikaksi avoin tila. Älä koskaan liekitä liesituulettimen alla. Tuulettimen hormin pöly ja rasva syttyvät herkästi palamaan. Muista varoa myös hiuksia, partaa ja vaatteita.

Joulukinkun voi toki myös korvata  porsaan sisäfileellä, jonka sisällä on herkkutatti-omenatäyte.

2 kpl Viljaporsaan sisäfilee, maustamaton
2 dl kuohukermaa
2 kpl herkkutatteja pieninä kuutioina
1 rkl voita
1 Granny Smith -omena kuorittuna ja pieninä kuutioina
1/2 dl sherryä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Poista fileistä kalvot ja fileiden päissä olevat "glunssilihat". Hienonna glunssit tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerman joukkoon vähitellen ja koneen pyöriessä.
Paista tattikuutiota pannulla voissa muutama minuutti. Lisää joukkoon omankuutiot ja sherry. Anna vielä kiehahtaa.
Anna tattiseoksen jäähtyä ja sekoita se hienonnetun lihan kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla
Muotoile massasta kaksi noin 2 cm paksuista ja fileiden pituista tankoa, rullaamalla ne kelmun sisään ja kiristämällä kelmun päädyt "karkkipaperiksi". Anna jähmettyä pakastimessa 1 h.
Tee fileiden sisälle läpi asti menevä reikä pitkällä ja kapeateräisellä veitsellä. Työnnä jäätyneet tangot fileiden sisään.
Ruskista fileet nopeasti kuumalla pannulla timjamilla maustetussa voissa. Mausta fileiden pinnat kevyesti suolalla.
Kypsennä 100-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 65 astetta.
Anna jäähtyä ja viipaloi.


Tänä jouluna kannattaa myös kokeilla erilaista ja hyvää puolukkasinappia.

1 dl puolukkasurvosta
1/2 dl sokeria
1 dl majoneesia
2 rkl Dijon-sinappia

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan. Tarjoile HK Maakarit Joulumakkaran tai joulukinkun kanssa.


Jos joulupöytäsi kaipaa jotain uutta ja eksoottista niin miksi et tarjoaisi "rosollia vähän erilaisella tavalla" eli valmistaisi punajuurimoussea.

400 g punajuuria
200 g ranskankermaa
2 liivatelehteä
1/5 tl mustapippuria jauhettuna
1 tl suolaa
1 tl sokeria

1 suolakurkku
1 dl suolakurkkujen lientä
1 liivatelehti
170 g HK American pekonia

Paahda punajuuri uunissa kuorineen 190 asteessa noin tunnin ajan, kunnes sisus tuntuu pehmeältä hammastikulla kokeiltaessa.
Laita kaksi liivatelehteä likoamaan.
Kuori punajuuret kuumina ja soseuta sauvasekottimella.
Sekoita kuuman punajuurisoseen joukkoon n. 10 minuutta lionneet ja puristetut liivatteet sekä ranskankerma.
Mausta suolalla, mustapippurilla ja sokerilla. Jaa seos annosvuokiin ja jätä hyytymään jääkaappiin pariksi tunniksi.

Laita yksi liivatelehti likoamaan kylmään veteen 10 minuutin ajaksi. Kuumenna kurkkuliemi kattilassa ja sekoita liemeen puristettu liivate. Anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja jaa annosvuokiin jähmettyneen moussen päälle.
Paista pekot rapeiksi, jäähdytä ja rouhi veitsellä.
Leikkaa suolakurkku hyvin pieniksi kuutioiksi (pehmeän siemenosan voi halutessaan poistaa).
Ripottele annosten päälle suolakurkkukuutioita ja pekonirouhetta ennen tarjoilua.

Punajuurimoussen voi valmistaa myös isompaan kulhoon ja antaa hyytyä yli yön.

Ja sitten herkuttelemaan!

Syödäänkö teillä perinteisiä jouluruokia kuten kinkkua ja laatikoita? Vai korvataanko joulukinkku kalkkunalla tai joulukalalla? Kuuluuko omiin joulupöytäsi herkkuihin jotain vanhaa perinneruokaa, jonka resepti on perinne vaikka omilta isovanhemmilta? Mitä on sinun joulupöytäsi ehdoton "must to have" -ruoka?


Kaikki postauksen reseptit HKScan: 
Tero Honkaniemi, ruokasisällön tuottaja, kokki ja Sami Lamminaho, tuotekehityskokki
Lisää joulureseptejä löytyy tästä. 

14 kommenttia:

  1. Ohhoh tulee varmaan älyttömän hyvää tuosta liekitetystä kinkusta. Täällä mennään vastoin aiempia perinteitä ja kokeillaan Maatiaskanasen blogista, tuleeko kinkusta mehukkaampi paistopussissa. Ainakin tulee vähemmän sotkua. Ihme että mies uskaltaa muuttaa vakiintunutta kinkunpaistoperinnettään.

    Tuo punajuurihommeli myös kuulostaa ihanan herkulliselta.

    Mukavaa keskiviikkoa Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan meillä kinkku paistetaan ihan perinteisesti mutta liekittämistä olisi kuha kokeilla. Olen paistanut myös paistopussissa ja on todella se siistein vaihtoehto. Hyvä sun mies kun suistui🙂
      Mukavaa päivää ja rapsutuksia kuvausassareille❤

      Poista
  2. En syö juurikaan perinteisiä jouluruokia, uunilohta tykkään syödä jouluna. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunilohi on omaakin herkkuani. Hyvää joulun odotusta🎄

      Poista
  3. Tänä vuonna ollaan jouluaatto oman perheen kanssa. Ainakin pieni kinkku paistetaan. Muuten menu on vähemmän perinteinen. Kaloja, salaattia, lapsille lihapullia. Uunijuureksia, saaristolaisleipää. Menu saattaa vielä muuttua ennen joulua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihanalta joulumenulta. Saaristolaisleipä ❤ olen jo Loviisasta ostamani leivän syönyt. Hyvää joulun odotusta 🎄

      Poista
  4. Mahtaisikohan toimia kalkkunalla? Me kun ei syödä sianlihaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kai toimii kalkkunalla - siitä vaan liekittämään :)

      Poista
  5. Me yleensä tehdään kanaa ja uunivihanneksia, kalkkuna tietty käy myös. Taatelikakkua pitää olla ja torttuja. Lisäksi ostan valmiina porkkana- ja perunalaatikot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kana ja kalkkuna ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja jouluun! Sinä se oletkin mestari leipomaan taatelikakkua ja torttuja. Ostan itse myös valmiit porkkana-, peruna- ja lanttulaatikot. Ennen tein mutta aika ei vain riitä.

      Poista
  6. Nams, ihanan kuuloisia tuoreita ideoita! Meillä joulupöytä on kallistunut vuosi vuodelta enemmän kylmien ruokien painotukselle; kalkkunaa, kaloja, mätiä, salaatteja, juustoja, tapaksia jne. Mummon luona syödään sitten perinteiset jouluruuat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko myöntää, että itse syön aina ihan ähkyksi itse juuri mädistä, katkaravuista, silleistä ja muista kaloista. Kinkkuun olen vain heikkona ja myös laatikkoruokiin. Tuo punajuurimousse oli kyllä aika jännän makuista.
      Mukavaa joulun odotusta 🎄

      Poista
  7. Hain kinkun sulamaan tänään, paistan sen joulupäivän pöytään anoppilassa. Joulupäivänä syömme kinkun lämpimänä, kuten lapsuudessani. Syön yleensä vain muutaman pienen palan, alkuruoat ovat se tärkein osa joulupöytää minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kinkku sujahtaa uuniin kohta....kinkkua on aina pakko saada jouluna vaikka kalapöytä taitaa taas tehdä ähkyn😊

      Poista