tammikuuta 27, 2018

Rijksmuseum Amsterdamissa on yksi maailman "must to see" museoita


Amsterdam on kaupunki, jossa nähtävää riittää enemmän kuin vuorokaudessa on tunteja. Kanavat kutsuvat risteilemään, keväinen tulppaanipeltojen väriloisto olisi nähtävä ja totta kai shoppailtava hyvän aterian jälkeen. Ehdottomasti kannattaa uhrata aikaansa myös hollantilaisen taiteen tutkimiselle sillä huippunimiä kuten Rembrandt, Van Gogh ja Vermeer on mahdollista nähdä juuri täällä. 

Lempimuseoni Amsterdamissa on ehdottomasti Rijksmuseum eli Hollannin kansallismuseo. Olen käynyt museossa kolmasti ja varmasti taas ensi reissullani poikkean jälleen. Pelkästään Rijksmuseumin komean rakennuksen näkeminen nostaa ihokarvat kananlihalle mahtavuudellaan. Museumplain, museoaukio on suosittu ja kaunis paikka, jossa voit kuvauttaa itsesi Amsterdam -kyltin edessä. Tai vain istua nurmikolla ja ihailla Rijksmuseumia ulkopäin.



Alun perin Rijksmuseum perustettiin 1798 Haagin kuninkaalliseen palatsiin Huis ten Boschiin. Museo avasi ovensa 1800 yleisölle ja siellä esiteltiin silloin hallinnon ylimpien virkamiesten eli käskynhaltijoiden taidekokoelmia. Museo toimi Nationale Kunst-Gallerij eli Kansallisen taidegallerian nimellä vielä tuolloin. Vuonna 1808 Amsterdamin kuningas Louis Napoleon siirsi museon Amsterdamiin ja kaupungin omistamat teokset kuten Rembrandtin Yövartio tulivat osaksi museon kokoelmia.

Vuodesta 1885 on museo seissyt nykyisellä paikallaan Museumplainilla. Upean gotiikan ja renessanssin elementtejä sisältävän rakennuksen suunnitteli hollantilainen arkkitehti Pierre Cuypers. Cuypersin rakennus on yksi maailman suurimmista museoista ja Alankomaiden ylpeys. Rakennus on niin suuri ettei sitä pysty ottamaan haltuunsa vaikka siellä viettäisi koko päivän.




Rijksmuseumin uudelleen avaaminen 13.4.2013 pitkään kestäneen remontin jälkeen oli kuningatar Beatrixin viimeinen virallinen edustustehtävä ennen vallan siirtymistä hänen pojalleen nykyiselle kuninkaalle Willem-Alexanderille. Museossa aloitettiin jo 2003 erittäin laajamittaiset peruskorjaukset ja restauroinnit, jotka lopulta venähtivät peräti 10 vuoden mittaisiksi.

Rijksmuseumin remontti oli Hollannin kaikkien aikojen suurin kulttuurialan hanke, jossa kaikki ei mennyt kuin Strömsössä. Remontti kohtasi ikäviä vastoinkäymisiä kerta toisensa jälkeen. Polkupyöräilijät osoittivat mieltään liikennejärjestelyjä vastaan. Remontin edetessä tuli esille yllättäviä rakenneongelmat, jotka saivat budjetin paisumaan räjähdysmäisesti. Museon johtajakin jätti tehtävänsä Rijksmuseumissa kesken hankkeen.

Kaikesta "tuulimyllyjä vastaan taistelusta" ja kaaoksesta huolimatta museo valmistui ja se nosti Amsterdamin takaisin taidekaupunkien joukkoon. Vuonna 2015 Trip Advisorin mukaan Rijksmuseum oli sijalla 8. museoiden TOP10 listalla. Pakko myöntää, että astuessaan museoon sisälle menee jo aikaa katsellessa museon upeasti restauroituja rakenteita, seiniä, ikkunoita ja itse tiloja. Kaikki on suurta, koristeltua ja erittäin hienosti entisöityä.




Rijksmuseum esittelee Hollannin historian kannalta merkittäviä asioita kansallismuseossa kun ollaan. Saman katon alta löytyy upeita kultaisia astioita, puusepäntyön mestarinäytteitä intarsiatöiden muodossa, sinivalkoista Delftin posliinia, laivan pienoismalleja, siirtomaavallan aikaisia sotavälineitä, käsittämättömän koristeellisia nukkekoteja kalusteineen ja kaikkea muutakin mielenkiintoista. Sen sisältää löytyy myös kirjasto, jossa on varmaan monta kilometriä kirjoja siististi hyllyssä.


Vietin itse yhdellä vierailullani pitkään galleriassa, joka on täynnä maailmankuulua Delftin posliinia. Delftin käsimaalatut posliinit tulivat suosituksi 1600-luvun puolivälissä kun posliiniin alettiin maalata kiinalaistyyppisiä koristeita. Mitä kaikkea posliinista on oikein valmistettukaan sinivalkoisena aikoinaan.





Museon karttaa tarvitaan ehdottomasti liikkumista varten tässä kompleksissa. Voit myös ottaa mukaasi audio-oppaan kertomaan tärkeimmistä kohteista enemmän tietoa. Varmasti reittiä miten liikkuu Rijksmuseumissa kannattaa myös vähän suunnitella kun rakennus on niin valtava.

Museossa on kerroksia neljä ja ne on ehkä vähän hämärästi numeroitu nollasta kolmeen, Taidetta ei ole kuitenkaan sijoitettu täysin kronologisesti kerroksiin. Kellarikerroksesta löytyy varhaisin kuvataide (1000-1600-luku). Ensimmäisessä kerroksessa on 1700-1800 taide kun taas toiseen kerroksen on sijoitettu 1600-1650 väliset taideteokset eli Hollannin kultakauden tunnetuin taide.

Museoon kannattaa varata myös ehdottomasti hyvät kengät koska täällä kävellään paljon. Hissejä on mielestäni melko vähän rakennuksen kokoon suhteutettuna ja portaita pääsee myös nopeammin liikkumaan kerrosten välillä.

Cornells van der Voort, Laurens Reaelin muotokuva, n. 1620

Bartholomeus van der Helst, 1639

Adriaen van Utrecht, Juhla-ateria asetelma, 1644


Rijksmuseumin suojissa ihan omassa salissaan on ollut Rembrandtin Yövartio jo vuodesta 1906. Taulua kutsutaan myös nimellä Kapteeni Cocqin ja hänen seurueensa ryhmämuotokuva. Tässä salissa ihmisiä on aina paljon ja ihan varmasti Rijksmuseumissa tätä taulua valokuvataan varmasti eniten. Yövartion edessä otetaan myös selfieitä! Maalaus on valmistunut 1642 ja kooltaan se on peräti 363 x 437 cm. Vaikuttava maalaus vaikka suurimpia Rijksmuseumin tauluja se ei olekaan. Taulu sisältää paljon piilotettua symboliikkaa. 

Rembrandt, Yövartio 1642



Rijksmuseumista löytyy mukava kahvila/ravintola, jossa voi käydä virkistäytymässä kiertelyn lomassa. Museokauppa sisältää monipuolisesti korkealuokkaisia tuotteita taiteenmaailmasta. Rijksmuseumissa voi valokuvata vapaasti ilman salamaa toki. Lippu museoon kannattaa varata etukäteen niin välttyy paikan päällä jonottamasta ihmismassojen kanssa. Museossa on nimittäin aina taiteenystäviä ja jossain saleissa vähän liikaakin välillä. Vaatteet ja isommat kantamukset voi jättää naulakkoon sisääntulossa. Rijsmuseumin aulatilassa on myös toisinaan vaihtuvia näyttelyitä. Syksyllä 2016 siellä pääsi ihailemaan Frans Postin Brasilian eläimiä.


Frans Post, Animals in Brazil 2016

Rijksmuseum on ehdottomasti mielestäni yksi maailman "must to see" museo! 



20 kommenttia:

  1. Onpa upean näköinen rakennus, jo sen tutkimisessa menisi useampi tunti. Rakastan tuollaisia koristeellisia ikkunoita ja kattomaalauksia voisin tuijotella päivät pitkät.
    Ihanaa sunnuntaita Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä kyllä katsottavaa riittää😉 Taidettakin pystyy vastaanottamaan vain rajallisen määrän joten kerralla ei kannata ahnehtia liikaa.
      Mukavaa sunnuntaita Outi ❤

      Poista
  2. Taiteen ystävä kiittää postauksesta 😊 Kyllä mä vielä jonain päivänä menen Amsterdamiin takaisin (sieltähän tulin kotiin juuri onnettomuuttani edeltävänä iltana). Pari vuotta sitten tuli tv:stä dokumentti siitä museon restaurointi-urakasta ja se jo oli todella mielenkiintoinen. Hyvää äänestyspäivää Marjo😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä Etanaelli😘 En valitettavasti nähnyt tuota dokumenttia mutta varmasti olisi ollut mielenkiintoinen. Paljon haasteita tuli vastaan restauroinnin aikana mutta onneksi ke voitettiin. Hyvää äänestyspäivää!

      Poista
  3. Kiitos Marjo jälleen monipuolisesta postauksesta. Olen käynyt muutaman kerran Amsterdamissa mutta se minun aika on kyllä kulunut jossain muualla kuin museoissa.

    Täytyypä katsoa, jos seuraavalla ehtisi :)

    Kivaa viikkoa sinulle ja rapsuja Minnielle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulanneli :) Yritän itse aina löytää shoppailun ja muun kiertelyn lomassa aikaa museoille. On kiva pujahtaa viileään museoon ja nähdä myös historiaa sille missä on tai kokea upeita taide-elämyksiä.

      Hyvää alkavaa viikkoa ja rapsuja Hansille!

      Poista
  4. Itse en ole niinkään ulkomaa ihminen, mutta vau mitä kuvia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi :) Kuvia on tullut näpsittyä kun tuolla on kierretty jo kolmasti
      Kivaa päivää!

      Poista
  5. Kerran olen olut Rijksmuseumissa. Miltei koko päivän kiertelin, mutta vain osan näin. Suuret museot ovat ihania, mutta samalla myös aika uuvuttavia kun nähtävää on niin valtavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en koskaan jaksaisi kiertää ihan koko päivää :) Max 4 tuntia ja sitten en enää vastaanota mitä näen. Muistan kun Eremitaasissa olin pidempään sen jälkeen ihan loppu.
      Suurissa museoissa on kyllä oma viehätyksensä mutta pieninä annoksina kiitos :)

      Poista
  6. Amsterdam on sellainen paikka missä itsekin haluaisin vielä joku päivä käydä. Muutenkin olen todella vähän matkustellut ja maailmassa on niin paljon upeita paikkoj, joissa haluaisi käydä. Upeita kuvia taas, niinkuin aina sinulla. Rakennukset ovat niin upeita,että ei edes ymmärrä pieni mieli tuota upeutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mervi :) Maailmassa on todella paljon upeita paikkoja ja rakennuksia, jotka minullakin vielä näkemättä. Kyllä sinä varmasti vielä joku päivä pääset Amsterdamiin ja muuallekin. Hauskaa alkavaa viikkoa ja tsemppiä!

      Poista
  7. Tuo on kyllä hieno museo. Olen käynyt useamman kerran. Nykyisin tykkään valita pienempiä museoita, jotka on helppo ottaa haltuun kerralla eikä mene koko päivää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rijksmuseum on niin laaja että sieltä voi onneksi valita ne omat kiinnostuksen kohteet ja välttää näin "taideähkyn". Pienissä museoissa on myös oma viehätyksensä.

      Poista
  8. Oi vau miten mahtavia kuvaotoksia! :)

    http://www.jeannays.fi/?m=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Väentungoksessa oli välillä vähän vaikea kuvata.

      Poista
  9. Museossa olen käynyt ennen tätä restaurointia. Tekisi mieli nyt nähdä miltä näyttää uudistettuna. Hyviä kuvia olet ottanut! Siru

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siru kommentistasi :) Minä olen käynyt täällä vain restauroinnin jälkeen joten en osaa verrata siihen aiempaan. Erittäin hienosti restaurointi on kyllä tehty!

      Poista
  10. Mielenkiintoiselta kuulostaa! Amsterdamissa olisi ihana päästä käymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten vain Mari matkaa varaamaan :) Keväällä Amsterdam on parhaimmillaan.
      Museon lisäksi voit käydä katsastamassa Keukenhoffin tulppaanit.

      Poista