huhtikuuta 02, 2018

Pääsiäisen keltaisia porinoita ja hyvää ruokaa


Hyvää toista pääsiäispäivää eli pääsiäismaanantaita kaikille siellä ruudun toisella puolella!

Ulkona on sadellut lunta kovin talvisissa merkeissä ja naapurikin huikkasi aamulla menevänsä vielä hiihtelemään. Moni varmasti huokailee tuskissaan, että tuleekohan se kevät ollenkaan tänä vuonna? Löysin Suomen historia -Facebook sivulta hyvin lohduttavan "vanhankansan sanonnan" liittyen huhtikuun säähän.

"Vanha kansa ei toivonut lämmintä ja aurinkoista huhtikuuta, sillä jos hatutta päin huhtikuussa halkoja hakataan, niin turkit päällä toukoja tehdäänLämmin sää siis kostautuisi kylmyytenä myöhemmin. Markuksen päivänä (25.4.) tarkkailtiin erityisesti lämpötilaa. Jos Markun yönä oli pakkasta, kylmiä öitä jatkui vielä pitkään. Pahimmillaan Markuksen päivän kylmyys saattoi johtaa viileään kesään ja lisäksi marjasato oli  vaarassa. Leuto Markun aatto taas merkitsi lämmintä kesää, eikä hallaa tarvinnut pelätä." Muistan myös oman Vihdistä kotoisin olleen isoäitini sanoneen "Markun yö marjat syö."

Joten ei syytä huoleen. Sitä paitsi uusi lumi on vanhan surma ja yhtenäkään vuonna ei kevät ole jäänyt tulematta. Mustarastas on jo laulaa luikautellut useana iltana huilumaisen kauniita suloääniään ja päivä on pidentynyt hurjasti. Vaikka lumikelloja en ole vieläkään nähnyt niin kyllä ne sieltä esiin puskevat joku kaunis päivä kuin salaa ja huomaamatta! Ja sitten kevät on täällä ♥



Oma pääsiäiseni on mennyt hyvin leppoisasti ja perinteisissä merkeissä. Torstaina huikea Matteus-passio Johanneksen kirkossa. Pitkäperjantai poikkeuksellisesti ilman Via Crusis -kulkuetta, joka oli siirretty lankalauantaille. Tapahtuma oli taas jälleen kerran äärimmäisen vaikuttava mutta toivoisin, että se jatkossa olisi taas perjantaina. Lauantaina kävin ihan pikaisesti piipahtamassa Sellossa. Indiskassa olivat jo kaikki pääsiäiskoristeet puoleen hintaa ja minulle tarttui mukaan tuolla "kanaperhe" kuvan alareunassa näkyvä sinivalkoinen avattava posliinimuna. Kanaperheen löysin aikoinaan Fiskarsin antiikkimarkkinoilta. Ihana vihreä pikku kanaperhe!


Minun HUONEetRUM -lifestyleliikkeen pääsiäisaskartelu lauantaissa tekemäni virpomavitsa on pienillä, vaaleanvihreillä lehdillä varustettu. Laitoin oksan vanhaan viime kesänä Hämeenlinnan kirppikseltä löytämääni "ruskeaan isoon kaljapulloon" ja melkein heti siinä alkoi näkyä hiirenkorvia. Mietin jo eilen Minnien kanssa metsälenkillä pitäisikö jo kerätä kotiin mustikanvarpuja maljakkoon niin saisi nähdä lisää luonnonihmeitä ja esiintulevaa kevättä...


Mignon munat ja pääsiäinen kuuluvat ihan oleellisesti yhteen! Karl Fazer löysi idean näihin legendaarisiin Fasun pääsiäismuniin työmatkallaan Saksassa. Mignon munia on valmistettu jo vuodesta 1896 ja ne ovatkin Fazerin edelleen markkinoilla olevista makeisista toiseksi vanhimpia. Kettu-karkit kuten minä Pihlaja-karkkeja lapsena nimitin ovat vanhimpia. Nyt alkoi tehdä mieli Kettu-karkkeja... :D



Pääsiäisenä on syöty hyvin ja vietetty rauhassa aikaa yhdessä. Eilen valmistin norjalaista merilohta uunissa varhaisperunoiden ja mädillä sekä smetanalla koristeltujen kananmunien kanssa. Hyvää salaattia ja tummaa maalaislimppua oikean voin kera - omnomnom! Tänään uuniin sujahtaa kanaa ja alkuruoaksi syödään mätejä, smetanaa ja sipulisilppua. Pakko kehua, että nuo varhaisperunat maistuivat ihan kesälle... Onneksi ostin sen verran runsaasti, että niitä riittää vielä monelle päivälle.



Leivon eilen meidän suvun perinteisen rahkapiirakan mutta siitäpä ei ehditty edes valokuvaa ottaa kun ensimmäinen pala oli jo leikattu ja melkein koko piirakka jo syöty :) Rahkapiirakka tai piimäpiirakka kuten sitä minun lapsuudenkodissani nimitettiin on aina oltava ilman rusinoita. Rusinat mielestäni pilaavat rahkapiirakan maun. Mutta makuasioista on turha kiistellä ja tiedän monia, jotka rakastavat rahkapiirakkaa rusinoilla. Perinteinen piirakkapohja ei ole "se oikea pohja" rahkapiirakalle mutta pullapohjaa en ehtinyt (lue: viitsinyt) eilen illalla lähteä väsäilemään. Ja hyvää tämäkin oli koska katosi jo parempiin suihin!



Miten sinun pääsiäisesi on sujunut? 
Oletko kyläillyt vai ollut ihan kotosalla? 
Mitä traditioita tai tapoja sinun pääsiäisenviettoosi kuuluu?


18 kommenttia:

  1. Ihanalta kuulostaa sinun pääsiäisen vietto. Ja tuo lohi nam!
    Me ollaan oltu kotosalla ja vieraita ollut pari päivää putkeen, ihanaa sekin <3
    Kivaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Souliina ♥ Lohi oli äärimmäisen hyvää vaikka itse kehunkin. Kanaa söimme tänää ja oli vähän kevyempää kuin rasvainen kala. Teidän pääsiäinen kuulostaa ihanan rennolta ja tästä on hyvä ponnistaa uuteen viikkoon.
      Aurinkoista viikkoa lumesta huolimatta!

      Poista
  2. Ihanan perinteinen pääsiäinen sinulla on takana. Rahkapiirakka ilman rusinoita maistuisi minullekin.
    Ihanaa maanantai-iltaa sinulle ja Minnielle myös <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ♥ Perinteinen on juuri oikea sana kuvaamaan pääsiäistäni.
      Tänään sain kyllä tehdä vähän lumitöitä mitä normaalisti ei pääsiäiseen ei kuulu... :D
      Kivaa pääsiäismaanantain iltaa ja aurinkoista uutta viikkoa Outi ♥

      Poista
  3. Ihanan värikkäitä kuvia!

    Itse olin töissä, mutta ehti siinä välissä poikien kanssa vähän munajahtiinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ida :)
      Munajahdissa on kivaa ja varmasti pojilla oli vielä hauskempaa... :D

      Poista
  4. Ihanat tarjoilut!

    Perjantaina juhlittiin synttäreitä ja pääsiäistä sukulaisten kesken, sitten pari päivää Tarmon luona. Tulimme lumimyräkän edeltä jo eilen kotiin, tänään päivä on mennyt kuvia käsitellen, lukien ja Netflixin parissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarmo ♥

      Varmaan oli ihan fiksua lähteä ennen lumimyräkkää ajelemaan. Auton päällä on nimittäin kun lähdin nyt illalla liikkeellä varmaan 20cm lunta. Melkein jouduin lumitöihin kun autoautokin oli käynyt jo auraamassa kivan kasan autoni taakse. Onneksi oli suojalunta.

      Poista
  5. Kivan kuuloinen pääsiäinen ja mitkä ruuat. Nam!

    Minä olen viettänyt pääsiäisen muuttamalla äiti väliaikaisesta hoitokodista pysyvään ja siirtänyt laumani lomalle Lappiin. Pikkasen meinasi veto loppua sunnuntaiaamuna, mutta tämä mieletön auringonpaiste pelasti tilanteen 🌞🌞🌞

    Mukavaa uutta viikkoa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen :)

      Teillä on ollut upeat ilmat siellä Lapissa ja aurinkoa joka päivä. Olette kyllä
      saaneet oikein superloman ja ilmat!

      Aurinkoa myös uuteen viikkoon :)

      Poista
  6. Pääsiäisesi kuullosti niin kivalta ja herkulliselta ♥ Minun appeni leipoo aina pääsiäisenä ison pellillisen rahkapiirakkaa ihan sillä perinteisellä pohjalla. Se on niin hyvää. Sinulla on kivoja pääsiäiskoristeita. Minun pääsiäiseni ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, kun sairastuin heti, kun vapaat alkoivat, mutta näin tällä kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kurja juttu, että sinä sairastuit pääsiäisenä. Nyt taitaa olla aika paljon pöpöjä liikkeellä. Toivottavasti vointisi on jo parempi ♥

      Kyllähän se pullataikinapohja on ainoa oikea mutta nyt oli pakko oikoa. Rahkapiirakka on NIIN hyvää, että se todella hävisi lähes heti.

      Aurinkoa viikkoosi ja parempaa vointia ♥

      Poista
  7. Oi oi mitä herkkuja teillä on ollut!! Pääsiäinen meni ulkoillen ja köllien :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu :) pääsiäisenä pitää aina vähän herkutella kun sitten vastapainoksi myös ulkoilee. Ja eilen jouduin melkein tekemään lumitöitä.

      Poista
  8. Ihanan lohduttava tuo vanhan kanssan sanonta! Kyllä tätä talvea vielä hetken jaksaa, jos on sitten oikeasti lämmintä tiedossa :) Teillä on ollut tosi kiva pääsiäinen! Me vietettiin pääsiäinen mun perheen luona Savossa. Oli mukava taas vaihtaa kuulumisia vanhempien ja siskon kanssa. Saatiin myös rahkapiirakkaa. Se hävisi melkein yhtä nopeasti kuin teilläkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa mukavalta sinunkin pääsiäisesi Jenni :) Kyllä vanha kansa tietää, sanoi aina minun isoäitini ja hän oli kuullut nuo jutut jo omalta isoäidiltään. Ennen osattiin elää paremmin luonnon merkkien mukaan ja ennustaa asioita erilaisista ilmiöistä luonnon. Nyt meillä luotetaan Forecaan ja Ilmatieteenlaitokseen sekä myös syytetään niitä jos sää ei suosi :D
      Rahkapiirakkaa ei vain voi vastustaa :D :D :D

      Poista
  9. Ihanalta kuulosti teidän pääsiäinen! ja rakastuin tuohon vihreään kanaperheeseen!

    Meidän pääsiäinen sujui rentoillen kotona, ja vähän mummoloiden :) meillä ei oikein ole mitään perinteitä pääsiäiseen liittyen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin kanaperhe oli niin ihana etten sitä Fiskarsiin aikoinaan voinut jättää vaan lähti Marjon matkaan :D

      Kuulostaa mukavan rennolta teidän pääsiäinen. Aurinkoista viikkoa :)

      Poista