heinäkuuta 09, 2018

Hongkong + Michelin + Rypsiporsas® = hǎochī!


Kesän alussa pääsin maistelemaan hongkongilaisen Michelin-ravintola Celebrity Cuisine's keittiömestari chef Cheng Kam Fun valmistamaan Sweet and Sour Pork -annosta. Se oli suussasulavaa - OMNOMNOM!!! Olen erittäin suuri kiinalaisen hapanimelä ruoan ystävä. Pakko myös nyörästi tunnustaa etten koskaan ole vielä matkustanut Aasiaan. Mutta jos menisin tuohon maanosaan joskus reissaamaan ehdottomasti haluaisin myös Hongkongiin. Ja totta kai nauttimaan uudelleen tämän sympaattisen 63-vuotiaan mestarikokin rypsiporsaasta hänen omaan ravintolaansa.


Keittiomestari chef Cheng Kam Fu vieraili Suomessa keväällä tutustuen auralaisen Antikaisen Rypsiporsas® tilaan. Rypsiporsas® on ilman antibiootteja kasvatettua suomalaista porsaanlihaa. Aasian markkinoilla liha tunnetaan tosin nimellä Omega-3 Pork ja sitä tarjoillaan useissa Michelin-tähden ravintoloissa.

Ennen oman ravintolansa perustamista Cheng Kam Fu työskenteli 20 vuotta aasialaisen miljardöörin henkilökohtaisena kokkina. Celebrity Cuisine on yhden tähden Michelin-ravintola Hongkongissa. Tässä intiimissä 40-paikkaisessa ylellisessä ravintolassa ovat vierailleet sekä valtionpäämiehet että Aasian suurimmat julkkiset. Ehkä sinne uskaltaisi myös suomalainen hyvän ruoan ystävä kurkistaa...





Cheng Kam Fu on valinnut ravintolaansa suomalaisen porsaanlihan monistakin syistä. Hänen ruokafilosofiansa vaatii laadukkaita raaka-aineita. "Lihan on maistuttava lihalta ja kalan kalalta. Perinteisessä kantonilaisessa keittiössä vaalitaan raaka-aineiden aitoa makua", kertoi mestarikokki. Rypsiporsas on mureampaa kuin tavallinen porsaanliha. Se myös maistuu maukkaammalta ja mehevämmältä tuoden Cheng Kam Fulle mieleen muistoja lapsuuden mauista. Tärkeintä on kuitenkin se, että rypsiporsas on hyvää niin keholle kuin mielellekin.

Kun porsas saa ruokavalioonsa pehmeitä rasvoja suomalaisesta rypsistä, sen omakin rasvakoostumus muuttuu pehmeämmäksi. Porsas on sitä mitä se syö. Tervettä porsasta ei tarvitse myöskään lääkitä.  


Pääsimme nauttimaan lounasta Ravintola Oloon ja osan ruokatarjoiluista valmisti Olon huipputiimi Pekka Terävän johdolla. Aloitimme alkupalalla, jossa oli mureaa rypsiporsasta dashi-kastikkeen kera. Palkittu Ravintola Olo on tuttu itselleni ja kesän 2018 maistelumenu kutkuttelee. Jo pelkästään Olon hapanjuurileipä ja Olon oma voi on hyvä syy mennä sinne herkuttelemaan.



Pääsimme kurkistamaan myös Olon keittiöön kuinka chef Cheng Kam Fu valmistaa ruokaa. Oli ilo seurata miten ammattikokki tekee rypsiporsaan niskaa sweet & sour. Minulla herahti jo vesi kielelle kun seurasin hänen työskentelyään. Erittäin vaatimaton mutta äärettömän ammattitaitoinen mies!


Jos haluaa itse valmistaa tätä taivaallista rypsiporsaan niskaa sweet & sour 
á la chef Cheng Kam Fu niin tässä on sille resepti. 

120 g HK Rypsiporsas® niskaa paloiteltuna
40 g punaista paprikaa
40 g vihreää paprikaa
40 g sipulia lohkoina
40 g tuoretta ananasta paloiteltuna
10 g valkosipulia
10 g inkivääriä
10 g kevätsipulia

Marinadi:
ripaus suolaa
1/2 kananmuna

Panerointi:
30 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta 
n. 1 dl vettä (niin että taikina on sopivan löysää)
1 tl tapioka tärkkelystä
         
Kastike:
240 g sokeria
240 g palmusokeria
200 ml valkoviinietikkaa
80 g ketsuppia
80 g O.K. fruity sauce, tai muuta kiinalaista hedelmäistä kastiketta
12 ml Worchestrershire kastiketta
144 g tomaattia
2 varsisellerin vartta viipaloituna
½ pnt persiljaa hienonnettuna
1/2 punainen paprika pilkottuna
1/2 vihreä paprika pilkottuna
1/3 linnunsilmächiliä

Laita kaikki kastikkeen ainekset kattilaan, kiehauta ja anna porista hiljalleen noin tunti, kunnes kasvikset ovet pehmeitä. Lisää tarvittaessa vähän vettä. Siivilöi kastike.

Laita marinadin ainekset porsaan joukkoon ja sekoita hyvin. Anna tekeytyä 1,5 tuntia.
Ryöppää sipulit ja paprikat. Jätä kuivumaan hetkeksi.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa ja lisää vettä niin että syntyy sileä "taikina". Laita sekaan possun palat ja lisää joukkoon tapiokatärkkelys ja sekoita kunnes possun palat ovat kauttaaltaan taikinassa.

Lämmitä öljy wokkipannussa tai kattilassa. Syväpaista possun paloja non kolme minuuttia 180 asteisessa öljyssä kunnes possun palat ovat kauttaaltaan kullan ruskeita ja possu on läpikypsää. Aseta sivuun.

Laita siivilöity kastike pannulle ja kuumenna. Suurusta tarvittaessa tapiokatärkkelyksellä. Lisää possun palat ja wokkaa kunnes possu on kauttaltaan kastikkeessa. Lisää lopuksi ryöpätyt sipulit ja paprikat. Sekoita ja tarjoa heti.


Kun kerran oltiin suomalaisessa ravintolassa niin lautasella oli koristeena meidän ihania keväänvihreitä kuusenkerkkiä ja kukkia. Hyvin sopivat aasialaisen ruoan kaveriksi. Suomi ♥ 


Taru Antikainen kertoi rypsiporsaiden kasvatuksesta vielä tarkemmin sikatilallisen näkökulmasta. Chef Cheng Kam Fu oli käynyt vierailulla Antikaisten tilalla Aurassa ja ihastunut siellä raparperiin. Hän oli myös ensimmäistä kertaa matkalla Euroopassa ja nähnyt metsäretkellä mm. mustikoita. Keittiömestari olikin vitsaillut, että hän palaa Suomeen kun mustikat ovat kypsiä tekemään niistä jotain hyvää Tarun kanssa keittiössä...Suomen puhdas luonto kyllä osaa lumota ulkomaalaisen!


Kuinkas ollakaan nautimme Olon valmistaman jälkiruoan raparperista. Oli aika kiittää HKScania tilaisuudesta ja ottaa valokuva meille lounaan tarjoilleesta ammattilaisten joukosta. Cheese! Mukana myös tulkki.

Itse aion nyt kesälomallani valmistaa omassa keittiössäni chef Cheng Kam Fun reseptin mukaan rypsiporsasta. Saa nähdä saanko maut kohdalleen ja pääsenkö lähellekään Michelin-kokin tasoa..


4 kommenttia:

  1. Oli kyllä maukasta! Hongkongin reissuilla olen kulkenut hotellin ohi, jossa chef Chengin ravintola on, mutta siellä en ole syönyt. Kuvan sentään otin julkisivuun maalatusta riikinkukosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äärimmisen maukasta ja kiitos lounasseurastasi :)

      Ehkä ensi kerralla kun olet Hongkongissa menet sisällekin maistelemaan chef Cheng Kam Fun herkuista. Minä vasta haaveilen matkasta Aasiaan. Teillä alkaa kohta Japanin reissujen joten ruokakuvia varmasti myös tiedossa.

      Poista
  2. Mainoksesta tuttu mies. Lumolle kirjoitinkin, että muistelen nähneeni tämän kokin myös Anthony Bourdain ohjelmassa vieraana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet seurannut Outi tarkkaan mainoksia :)

      Muistankin sinun kirjoittaneen, että olisit nähnyt chef Cheng Kam Fun tässä
      Anthony Bourdain ohjelmassa. Itse en ole seurannut ohjelmaa mutta luotan sinuun.

      Poista