elokuuta 20, 2018

Kumu esittelee Michel Sittowin ainutlaatuista renessanssitaidetta Tallinnassa

 Yhteistyössä Visit Tallinn ja Tallink


Kumussa on mahdollista nähdä 16.9. saakka todella ainutlaatuista renessanssitaidetta virolaiselta taidemaalarilta Michel Sittow. Omana aikanaan erittäin arvostettu Euroopan hovien taidemaalari suuruus nimittäin unohdettiin sadoiksi vuosiksi. Kiertävän elämäntyylinsä vuoksi taiteilijan maalauksetkin ovat hajallaan ympäri maailmaa. Vasta 1940-luvulla Sittow löydettiin historiallisena henkilönä uudelleen Tallinnan kaupunginarkiston asiakirjojen avulla. 

Nyt vietettävän Viron 100-vuotisjuhlan kunniaksi on järjestetty ensimmäinen yksityisnäyttely: "Michel Sittow. Virolainen taidemaalari renessanssiajan Euroopan hoveissa". Kumuun on koottu hänen töitään maailman museoista. Sittowin tuotanto on pieni käsittäen vain 20-25 maalausta mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Tänä vuonna tulee myös kuluneeksi 500 vuotta siitä kun Michel Sittow palasi vuonna 1518 takaisin kotikaupunkiinsa Tallinnaan lopullisesti. 

Hans Memling, Portrait of a Man with an Arrow n.1470-1475


Michel Sittow syntyi 1469 Tallinnassa. Hänen isänsä oli saksalainen ja äitinsä puolestaan suomenruotsalainen. Tuntui jännältä ajatella näyttelyssä, että Michelin äiti Margarethe Molder oli ollut kauppiaan tytär Suomesta. Isä Clawes van der Sittow oli arvostettu taidemaalari ja puunveistäjä. Perhe asui Tallinnan vanhassakaupungissa osoitteessa: Rataskaevu 22, jonne Michel myös muutti palattuaan takaisin Tallinnaan tai siis silloiseen Revaliin. 

 Michel Sittow, Mary Magdalene n.1515

Michel Sittow matkusti vain 15-vuotiaana 1484 Alankomaiden taidekeskukseen Bruggeen. Hän pääsi oppiin saksalaistaustaisen Hans Memlingin ateljeehen. Kumun näyttelyssä on esillä myös yksi  opettaja Memlingin työ. Michel Sittow oppi Alankomaiden koulukunnalle ominaisen illusionistisen tekniikan maalaamisessa. Michelin on kerrottu olleen "oppilaana nopeasti oppiva"

Michel Sittow, Portrait of Danish king Christian II


Michel Sittow aloitti 23-vuotiaana 1492 toimimaan muotokuvamaalarina Kastilian kuningattaren Isabella Katolilaisen palveluksessa ja jatkoi työtään aina vuoteen 1504. Sittow toimi myös muotokuvamaalarina Filip Komean, Margareeta Itävaltalaisen, Ferdinand Katolilaisen ja Tanskan kuninkaan Kristian II:n hoveissa. 

Kuninkaalliset saivat näihin aikoihin lisänimiä ominaisuuksiensa mukaan. Vaalean tukan ja siniharmaat kauniit silmät omistavan Filip Komean vaimo kärsi puolestaan mielenterveysongelmista joten häntä kutsuttiin Johanna Mielipuoleksi. Jos kuninkaallisia arvostellaan nykyään on sitä tehty ennenkin...  


Michel Sittow, Diego de Guevara - kuva lainattu netistä


Ensimmäisen kerran Michel Sittow palasi kotikaupunkiinsa Tallinnaan 1506 selvittämään perintöriitaa ja samalla hän liittyi myös paikalliseen taiteilijakiltaan. Pari vuotta myöhemmin 1514 hän lähti kuitenkin Tanskan kuninkaan kutsusta Kööpenhaminaan, josta matka jatkui Espanjaan ja edelleen Alankomaihin. Lopullisesti Sittow palasi Tallinnaan vuoden 1518 alussa eli 500 vuotta sitten. 

Michel Sittow, Portrait of a Woman, n.1500-luvun alku


Kumun Michel Sittow taidenäyttely on rakennettu jännästi kuin kaarevaan simpukan sisälle. Sittowin työt ovat äärimmäisen tarkkoja ja ne ovat myös melko pieniä. Töitä on pakko tarkastella hyvin läheltä. Maalaukset on äärimmäisen tarkasti tehtyjä ja muotokuvissa näkyvät melkein ihohuokosetkin ja turkiskauluksen karvat. Jännällä tavalla siis melkein valokuvamaisia maalauksia. Kasvojen ilmeet puhuttelevat ja saavat miettimään henkilöitä muotokuvien takana. 

Michel Sittow, The Virgin with Child and Apple n.1480


Michel Sittow sai eri hoveissa työskennellessään erilaisia lempinimiä riippuen aina kussakin maassa puhutusta kielestä. Hauska yksityiskohta näyttelyssä on hänen lempinimiensä kokoaminen yhteen.
Taiteilijalle on annettu kyllä monenlaisia eri nimiä.

Sittow kuului niihin suhteellisen harvoihin taiteilijoihin, joita arvostettiin jo heidän eläessään. Michel Sittow kuului mm. Saksan keisari Kaarle V:n lempitaiteilijoihin. Kun keisari aikoinaan luopui vallastaan ja vetäytyi luostariin otti hän mukaansa neljä Michelin maalausta. 

Michel Sittow, Saint James the Great and the Virgin and Child n.1520


Muotokuvien lisäksi Michel Sittow teki myös uskonnollista taidetta. Hän on tehnyt myös Tallinnan Pyhän Nikolauksen kirkon Pyhän Antoniuksen alttarin maalaukset. 

Näyttelyn sisäkehällä ("simpukan sisällä") on Michel Sittowin maalauksia ja ulkokehällä puolestaan seurataan mitä maailmassa tapahtui tähän elinaikaan ja sen jälkeenkin tähän päivää saakka. Mielenkiintoinen tapa esittää taiteilija ja myös se 500 vuotta jolloin "taiteilija oli ikäänkuin kadoksissa". Upeaa on myös se, että hänet löydettiin uudelleen!


Kuva: Viron taidemuseo Kumu

Michel Sittow, A Young Man with a Red Cap n.1490


Viron taidemuseon näyttely on järjestetty yhteistyössä Washingtonin kansallisgallerian kanssa, jossa Michel Sittow näyttely oli esillä 28.1. - 13.5.2018. Kumussa näyttely on esillä 16.9.2018 saakka. On upeaa nähdä taidemaalarin työt yhdessä sillä muuten ne ovat sijoitettu eri puolille maailmaa. Mm. Louvresta, Wienin taidehistoriallisesta museosta, Lontoon ja Washingtonin kansallisgallerioista töitä löytyy. 

Michel Sittow, Madonna and Child n.1515-1518


Kumussa on myös paljon oheisohjelmaa. Pääsylipun hinnalla (10€) voi 26.8. klo 15 osallistua myös englanniksi järjestettävälle Art Walk -kävelylle. Sunnuntaisin lapsille löytyy Kumun atriumin toimintanurkasta Sittow-aiheista puuhaa klo 13-15. Tästä klikkaamalla saat lisätietoa Kumun oheisohjelmasta. 

Kun itse katselin Michel Sittowin tekemiä upeita muotokuvia oli jotenkin vaikea käsittää sitä, että ne on todella maalattu yli 500 vuotta sitten. En voinut olla ajattelematta miten rohkea Sittow on ollut kun hän on lähtenyt 15-vuotiaana pojankoltiaisena toiseen maahan oppimaan taidemaalariksi. 

Erittäin lahjakas taidemaalari Michel Sittow kuoli ruttoon 1525. Hän vaipui unholaan sadoiksi vuosiksi mutta onneksi Michel Sittow löydettiin uudelleen. Tässä taidenäyttelyssä on mukana myös sopivasti "draaman ja thillerinkin aineksia". Ehdottomasti suosittelen käymään Kumussa!


Kumusta löytyy Reval Café, jossa voi näyttelyn jälkeen nauttia kupposen kuumaa ja vaikka Ekleer-leivoksen - omnomnom. Sieltä löytyy myös erittäin maukkaita lounasannoksia kuten vaikkapa ruokaisia salaatteja. Kahvilassa on myös oma terassi, jossa voi nautiskella ulkosalla päivänvarjojen alla juomiaan ja vaikkapa ruokailla.


Matkustin Kumuun päiväristeilylle TallinkSiljan Megastar aluksella, joka on ihan ehdoton suosikkini. Pääsin mukaan jo aluksen neitsytristeilylle tammikuussa 2017, josta voit lukea tarkemmin tästä. Toukokuinen balettimatka Tallinnaan taittui myös Megastarin kyydissä. Jos haluat seilata Tallinnaan ihan omassa rauhassa on Business Lounge hyvä vaihtoehto. Lisätietoja löydät tästä



Kiitos VisitTallinn ja Mall Oja mielenkiintoisesta päivästä!
Kiitos Tallink päiväristeilystä Megastarilla!

12 kommenttia:

  1. Kiitos postauksessa, loppuviikosta on tarkoitus mennä Sittowia ihailemaan ja vähän ihmettelinkin, kun en mistään blogista löytänyt kommentteja näyttelystä. Sittowista on Jaan Kross muuten kirjassaan Kleion silmien alla kirjoittanut tosi kivan novellin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Esikko! Pidin todella paljon Sittow näyttelystä ja sen ripustuksesta erityisesti. Työt ovat pieniä mutta ne oli ripustettu mielenkiintoisesti "sisäsimpukkaan". Kiitos kun vinkkasit tuosta Jaan Krossin kirjasta :)

      Hyvää näyttelyä sinulle ja uskon, että viihdyt!

      Jos aikaa jää pistäydy ihmeessä myös katsomassa Kadriorg 300-juhlavuoden näyttelyä.
      https://styleheaven-marjorie.blogspot.com/2018/07/kadriorgin-palatsi-ja-puisto-juhlivat.html

      Poista
  2. Mall on ihana tyyppi. Olipa jotenkin arvokkaan oloinen näyttely. Tykkään taiteesta, josta näen heti mitä se esittää ja muotokuvat kuuluu niihin myös.
    Kivaa uutta viikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muotokuvat esittävät kuninkaallisia ehkä siitä "arvokkuus". Toki osa töistä oli uskonnollista taidetta, jossa myös maalauksen kohteita on kuvattu arvokkaasti.

      Minua viehättivät yksityiskohdat ja se ääretön tarkkuus, joka töissä oli. Henkilönä Michel Sittow on myös kiinnostava kosmopoliitti, joka sukkuloi eri hovien välissä. Epätyypillinen ihminen omana aikanaan.

      Mukaavaa alkanutta viikkoa ❤

      Poista
  3. Menneinä vuosina matkustimme usein Tallinnaan, mutta silti Kumussa en ole käynyt koskaan! Nyt ihmettelen miksu ihmeessä on näin. Seuraavalla reissulla tämä asia pitää korjata. Nyt aikuisiällä kiinnostaa muutenkin eri asiat kuin paljon nuorempana. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikuisiällä sitä kiinnotuksen kohteet muuttuvat :) Shoppailu ainakin itselläni reissuilla jää kakkoseksi jos on paljon nähtävää. Jos kiinnostaa löytyy blogistani muitakin taide/kulttuuri vinkkejä Tallinasta.

      Poista
  4. Alkoi nälkä kurnia kummasta vatsassa noita viimeisiä kuvia katsellessa xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta Mira :D Kun tein tätä postausta kävin ainakin kahdesti jääkaapilla.

      Poista
  5. Viimeksi Viroon mentäessä, otettiin se halvempi lounge, ja olihan se ihan kiva, kun oli istumapaikka, mutta mitään tekemistä siellä ei kyllä ollut. Tuo Businesslounge olisi siinä mielessä parempi, että voisi syödä siellä. Ens kerralla pitääkin kokeilla sitä. Tosin se tais olla aika hintava verrattuna buffaan.

    Kumussa oon kerran käynyt aikaisemmin, pitää ottaa se useammin Tallinna-visiittien vierailukohteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse viihdyn hyvin molemmissa. Minulla on usein jotain menossa tietokoneella joten matkalla ehtii hyvin uppoutua vaikka oikolukemaan tekstejä. Business Loungelle tulee toki lisähinta mutta silloin siihen kuuluvat kyllä ruoat ja juomat.

      Kumu on paljon mielenkiintoisia näyttelyitä ja teen usein reissuja Tallinnaan vain katsomaan taidetta. Neljä tuntia maissa on silloin riittävä aika.

      Poista
  6. Tallinnassa on kyllä vaikka mitä kivaa! Viime kesänä kävin neljästi joista kaksi oli blogireissuja, tänä kesänä en kertaakaan. Joskus taasen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta Katja :) Tallinassa olen itse parhaimmillaan käynyt varmaan 5-8 kertaa vuodessa :)
      Tallinasta löytyy koko ajan uutta ja erilaista. Ehkä sinäkin taas piipahdat!

      Poista