joulukuuta 26, 2018

Joulupyhien tunnelmaa, ajatuksia, makuja, yhdessäoloa ja kiireettömyyttä



Hyvää tapaninpäivän iltaa kaikille siellä ruudun toisella puolella. Itse joulunpyhät - jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä - ovat nyt ohi mutta ei hätää sillä joulun aikahan jatkuu vielä loppiaiseen ellei peräti Nuutin päivään saakka. Joku ystäväni tuskaili jo Facebookissa "Nyt on joulu ohi ja juhlat myös" Jos välipäivinä ei pysty lomailemaan niin siinä mielessä "joulun juhlinta" kyllä keskeytyy pariksi päiväksi mutta sittenhän koittaa taas vuodenvaihteen juhlinnat. Itse jatkan joululomaani vielä ensi viikon maanantaihin saakka.


Joulu oli ihanasti valkoinen kun ennen jouluaattoa satoi myös pääkaupunkiseudulle lunta. Kun kävimme aattona hautausmaalla siellä näytti niin kauniilta. Satoja ellei tuhansia kynttilälyhtyjä valkoista hankea vasten. Pikku pakkasessa lumi narisi myös kenkien alla ja kuukin pilkotti taivaanrannassa. Kävimme sytyttämässä kynttilät jo poisnukkuneille ja tämä on tapa, joka kuuluu olennaisesti omaa jouluuni. Tämä oli nyt kolmas joulu ilman äitiä ♥


Tänä vuonna minun joulukalenterina oli oman seurakuntani postiluukusta pudottama ilmaiskalenteri. Monista sen luukuista löytyi erittäin osuvia tekstejä. Luukku 14 "Traditio se on palaneet piparkakutkin." Luukku 7 "Vähennä suunnitelmia: jouluna pieni on suurta." Luukku 2 "Joulusiivous: tee tilaa kynttilälle." Luukku 16 "Valo lisääntyy vähitellen, ettei häikäise."

Minniellä totta kai oma koirien joulukalenteri, jota kytättiin joka päivä silmä kovana. Vähän oli kyllä pettymys aikaisempiin vuosiin koska tässä kalenterissa oli vain kahdenlaisia herkkupaloja. Toiset russeliriiviölle mieluisia toiset vähemmän haluttavia makupaloja.


Jouluaattona paistoi vielä aurinkokin kun lähdimme ajamaan hautausmaalle Vihtiin. Olisi tehnyt mieli pysäyttää auto ja kuvata upeaa vaaleanpunaista iltapäivätaivasta mutta moottoritiellä se ei oikein onnistunut. Yritin miettiä pääni puhki milloin viimeksi on aattona ollut auringonpaiste...? Kotona pystyi ottamaan kuvia luonnonvalossakin mikä on näin vuodenvaihteessa aika harvinaista. Mutta onneksi ollaan jo ohitettu talvipäivänseisaus ja vuoden lyhin päiväkin on jo historiaa.


Jouluateria syötiin isäni luona, jonne saapui myös veljeni perheineen juhlistamaan joulua. Meillä oli aluksi runsas kalapöytä mäteineen, silleineen ja katkarapuineen. Kätevänä emäntänä heiluin keittiön ja ruokapöydän väliä joten kattauskuvat ovat vähän puutteellisia siinä kiireessä ja hopussa. Kuvasta puuttuvat mm. veljentytön (kummityttöni) tekemät sweet chili katkaravutkin. Onneksi saimme isäni asunnon asuttavaan kuntoon putkiremontin jälkeen ja pystyimme viettämään siellä yhteistä joulua.


Totta kai meidän joulupöytään kuuluivat myös perinteiset laatikot: porkkana-, imelletty peruna- ja lanttulaatikko. Joulupöydässä oli tarjolla kahta erilaista juhlakinkkua mutta molemmat olivat kooltaan todella pieniä. Rosolli on jo vuosia ollut Saarioisten äitien tekemää kun sitä menee loppujen lopuksi aika vähän. Keitetyt herneet, kananmunat, italiansalaatti, sienisalaatti, maksapatee ovat osa jouluateriaa. Vaikka söikin kaikkia herkkuja en ollut ähkyssä!




Tämä on ensimmäinen joulu jolloin en ehtinyt leipoa piparkakkuja. Aika ei vain yksinkertaisesti riittänyt joten Anna's Pepparkakor piparit löytyivät meidän kahvipöydästä. Ehdin kuitenkin aatonaattona paistaa pari kolme pellillistä lumihiutaletorttuja. On se näppärää kun voi katsoa videon netistä ja tehdä sitten perässä. Täytyy sanoa, että tässä torttumallissa saat luumuhilloa joka haukkauksella. Joulupäivänä tein omaa perinteistä jouluherkkuani rahkasta ja persikoista!



Totta kai jouluna on herkuteltu myös suklaalla. Wiener Nougat ja After Eight kuuluvat meidän jouluperinteisiin. Myös Fazerin vihreät kuulat ovat hyviä mutta tänä jouluna niitä ei saatu. Meinasi käydä myös hassusti Wiener Nougatin kanssa sillä Sellon Prismasta se oli totaalisen loppu. Onneksi Citymarketin puolelta löytyi pari laatikkoa. Ehkä oli ollut tuotantovaikeuksia tai sitten kysyntä oli yllättänyt tarjonnan Wiener Nougatin osalta. Joululahjaksi tuli niin valtava rasia suklaata, että huh huh! Tätä kun tässä napostelee niin ei tarvitse miettiä miksi iho saattaa kukkia parin päivän päästä.


Ostin amaryllikset ihan tästä paikallisesta K-marketista ja täytyy sanoa, että kukkivat kyllä todella komeasti. Yleensä minulla on aina ollut valkoinen amaryllis mutta itse asiassa punainen on ihan kiva vaihtoehto. Hyasintit olen kyllä joutunut jo vaihtamaan sillä ensimmäiset ehtivät jo kukkia ennen jouluaattoa. Huonekuusikin on vielä hengissä pianon päällä - hyvä minä!


Parasta näissä joulunpyhissä on ollut kiireettömyys! Viikko ennen jouluaattoa oli todella hektinen vaikka olin lomapäivillä joten nyt on otettu myös hyvin rauhallisesti. Aamuisin ei ole ollut mitään hoppua nousta ylös ja sännätä mihinkään vaan on saanut ihan rauhassa keitellä riisipuuroa ja juoda kahvia. Pidän myös joululimpusta maksamakkaran kanssa aamukahvini kanssa.

Miten teidän joulun juhlinta on sujunut? 
Tuliko syötyä kohtuullisesti vai iskikö ähky? 
Jatkuuko joulunvietto vielä vai joko joulukuusi lentää 
pihalle ja joulukoristeet laatikkoihin? 

Mukavia välipäiviä 


24 kommenttia:

  1. Meidän joulupöydässä oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa bataattilaatikkoa ja siitä tuli suosittu, joten sitä tulee jatkossakin olemaan joulupöydässämme. Ähkyä oloa ei tullut, mutta mielessä käy jatkuvasti ajatus siitä miten epäterveellisesti on tullut viime päivät syötyä. Olen siis eräänlainen joulunpilaaja, kun en voi hyvällä omallatunnolla nauttia muutaman päivän huonoista ruokailutavoista. Koristeet ja kuusi ovat vielä paikoillaan, mutta en menisi vannomaan ettei niitä jo kohta vietäisi varastoon. Mukavaa vuodenvaihdetta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että bataattilaatikosta pidettiin. Täytyy itsekin kokeilla tehdä sitä. Pidän bataatin mausta paljon.

      En tiedä onko se loppujen lopuksi niin epäterveellistä syödä joulun ja uudenvuoden tienoilla herkkuja ja normaalista ruokavaliostaan lipsuen jo sitten vuoden alusta taas palaa normaaliin terveelliseen elämään ja lopettaa mässäilyn. Älä ole liian ankara itselleni.

      Kivoja välipäiviä ja vuodenvaihdetta sinulle :)

      Poista
  2. Mukava joulutunnelma teillä. Meillä joulu sujui ihan kivasti, mutta Mikki puuttui. Ylensyöntiä, flunssa ja löhöily. Mukavia välipäiviä, Marjo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu ♥ halaus sinulle tätäkin kautta Mikin poismenon johdosta ♥

      Kurjaa jos flunssa on iskenyt. Nyt vain lepoa ja kuumaa juomaa niin olet kunnossa kun Mortti koiravauva tulee taloon. Nyt taitaa alkaa flunssa-aalto jo riehua ja pöpöt siirtyä kun kyläillään ja liikutaan.

      Mukavia välipäiviä ja vuodenvaihdetta Satu ♥

      Poista
  3. Mukavalta kuulostaa teidän joulu. Minä olen vapaalla tammikuun alkuun asti, mutta mies menee tänään töihin. Koululaiset palaavat vasta loppiaisen jälkeen kouluun. Hyvää on tehnyt tämä pysähtyminen joulun aikaan.
    Mukavia lomapäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna ♥ Kiva, että sinäkin lomailet niin saa ladattua akkuja tulevaan vuoteen. Joulua ennen tulee valvottua myöhään kun tekemistä riittää ja sitten on hyvä myös nukkua vähemmän enemmän kun lomailee.

      Mukava lomapäiviä ja vuodenvaihdetta ♥

      Poista
  4. Joulu on sujunut kaikenkaikkiaan ihan hyvin. Olemme tavanneet kaikkia läheisiämme ja syöneet hyvin. Meillä joulupäivänä maisteltiin ensimmäisen kerran tyttäreni tekemää punajuuri-vuohenjuustovuokaa ja jouluista kvinoasalaattia. Karjalanpaisti korvattiin tänä vuonna hirvikäristyksellä, joka on minun mielestäni parempaakin. Itse söin maltillisesti, mutta riittävästi jouluruokia. Suklaata ja muita herkkuja sitten jälkkäriksi.

    Teidän joulunne kuullosti ja näyttää oikein kivalta. Onneksi joulu ei kuitenkaan ole vielä ohi eli kuusi ei lennä meillä vielä nurkkaan eikä muitakaan joulukoristeita laiteta vielä laatiikkoon. Kiva, kun sinullakin jatkuu vielä loma ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että teillä oli tytöt läheisineen käymässä jouluaattona ♥ ja totta kai myös oma äiti mukana ♥ Maltilla syöminen jouluna on vaikeaa mutta hyvä, että sinäkin onnistuit siinä. Itse olen huomannut, että päivittäinen suklaan puputtaminen näkyy kyllä kohta jo ihossa... onneksi suklaat ovat ihan kohta loppu.

      Kiva, että teilläkin joulu vielä jatkuu. Toisaalta jos on aloittanut joulun koristamisen jo lokakuussa voi nyt tulla mielitekoa riisua jo joulu pois. Toisaalta eihän omia synttäreitä tai muitakaan juhlia aloiteta kovin aikaisin joten ehkä pitäisi jaksaa odottaa mutta toki jokainen juhlii itse parhaaksi katsomallaan tavalla. Minä olen tällainen perinteinen joulunviettäjä.

      Hyviä lomapäiviä myös sinulle ♥

      Poista
    2. Minä olen huomannut tänä jouluna, että perinteillä on entistä suurempi merkitys minulle. Siksi joulua jaksetaan viettää meilläkin ainakin sinne loppiaiseen.

      Poista
  5. Ihania jouluisia kuvia! :) Meillä joulu ei tosiaan ole vielä ohi. Se kun on vaan kerran vuodessa, niin siitä nautitaan nyt kunnolla sinne loppiaiseen asti :D. Itse saan tänä vuonna lomailla nämä välipäivät niin jouluinen olokin pysyy helpommin päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari ♥ ja ihana kuulla, että teilläkin joulu vielä jatkuu. Itse koen todella vieraaksi aloittaa joulun juhlistamisen jo lokakuun lopussa. Tokin ymmärrän, että juuri kaupallisuuden takia se aloitetaan niin aikaisin mutta itse en silloin vielä halua aloittaa. Kuten tuossa jo Kriselle kirjoitin en vietä synttäreitänikään kahta kuukautta aiemmin kuin virallinen synttäripäivä.

      Kivaa vuodenvaihdetta ♥

      Poista
  6. Kivalta näyttää teidän joulu :) Itse vietin sitä ensimmäistä kertaa omassa kodissani mieheni kanssa. Vältyimme tällä kertaa reissailustressiltä. Kivoja välipäiviä sinullekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa Jasu, että olet viettänyt kotijoulun ♥ Reissaaminen kyläpaikkojen välillä on myös hyvä stressinaiheuttaja muutenkin jo ehkä kireässä joulutunnelmassa. Toki ymmärrän, että monessa paikassa pitäisi jouluna ehtiä käydä mutta pelkkä autossa istuminen ja säntäily on sekin vähän ikävää.

      Hyvää vuodenvaihdetta ♥

      Poista
  7. Ihania tunnelmia ja ah niin paljon punaista. Tuo brittilippumopsi on mieletön ja rakastan tuota sinivalkoista tyynyä, jossa on punaiset reunukset, se on mieletön.

    Sydämellistä torstaita Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia ihanuus ♥

      Brittimopsi on itse asiassa ovistoppari ja löysin sen Lauttasaaresta yhden maahantuojan ystävämyynnistä 10 eurolla ennen joulua. En tarvitse todellakaan ovistopparia mutta mopsi ja sen väritys miellytti joten siksi lähti Marjon matkaaan. Minnie on luullut sitä leikkikaveriksi ja yrittänyt jo vähän repiäkin :D

      Tyyny löytyi Indiskan kesäalesta ihan sattumalta. Joskus kun ei etsi niin tekee löytöjä ja vielä hyviä sellaisia.

      Hyviä välipäiviä ja viikonloppua Tiia ♥

      Poista
  8. Teillä on ollut ihanan joulunpunainen joulu herkkuineen kaikkineen. Meillä myös joulun perinteisiin kuuluu hautausmailla käynti. Tänä jouluna kävimme neljällä hautausmaalla, isovanhempeni, mieheni isovanhempien ja vanhempien haudoilla. Oman isäni haudalla kävin ennen joulua ja äiti vei hänelle kynttilän puolestani.
    Meillä joulu "riisutaan" jo melkein heti joulun jälkeen pois, jo nyt laitoin osan koristeista takaisin laatikkoon.
    Nyt voikin sitten alkaa suunnitella uuden vuoden kattauksia.
    Hyvää loppuvuotta sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marita ♥ Punainen on jo pitkään ollut minun jouluni väri. Olen myös joskus aiemmin viettänyt hopeisia jouluja mutta nyt jo useamman vuoden punainen ollut pääväri.

      Haudoilla käyminen on minusta kaunis perinne ja siitä en halua luopua. Minusta voi hyvin käydä myös vaikka aatonaattona koska joskus vain aikataulut ovat niin kireät ettei aattona ehdi. Meillä hautausmaa Vihdissä joten sinne ajaa Espoosta puolessa tunnissa. Usein vain jonot ovat melkoiset ihan siellä perillä ja parkkipaikkaa saa etsiskellä.

      Odotan mielenkiinnolla sinun uudenvuoden kattauskuvia Instassa ja blogissa.
      Mukavaa vuodenvaihdetta Marita ♥

      Poista
  9. Ei tullut ähkyä, silleen sopivasti tuli syötyä. Kyllä vaan on ollut ihanaa olla koko perhe yhdessä, ilman kiireitä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Outi ♥ ähky ei nimittäin ole yhtään kiva olotila. Kiva kuulla, että joulusi on sujui perheen parissa ja kiireettä. Nyt taidat olla jo Karkkilassa jatkamassa välipäivien viettoa ystävän luona. Kivaa viikonloppua ja yhdessäoloa ♥

      Poista
  10. Näyttääpä Minnie suloiselta joulunutussaan! Minäkin ihailin tuota brittikoiraa, ihana ovistoppari!

    Ihanalta ja herkulliselta kuulostaa joulupöydän antimet. Äläkä mieti sitä suklaata, minulle on ihan ihotautilääkäri kertonut, että ei se suklaa ja vaikka juusto oikeasti ihoon vaikuta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minnie kiittää kauniista kommentista. Tuo joulutakki on jo vanha ja aina jouluna puemme sen päälle. Brittikoira löytyi joulukuussa kun Lauttasaaressa oli maahantuojien ystävämyyntejä 10 eurolla.

      Jos ihan totta puhutaan en ole koskaan kärsinyt huonosta ihosta tai finneistä. Syön juustoa aika paljon eikä sekään tuota paukamia ihoon. Ihan oikein on ihotautilääkäri sinulle kertonut. Toki myös puhdistan ihoni aina hyvin iltaisin ja rasvaan sitä. Totta kai geeneillä on vaikutusta asiaan ja muilla elämäntavoilla

      Hyvää vuodenvaihdetta sinulle!

      Poista
  11. Kuvista välittyy kyllä aivan ihana tunnelma! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mira - tunnelma oli kyllä niin jouluisen ihana <3

      Poista