tammikuuta 10, 2019

Josef Frank -näyttely Designmuseossa on täynnä väriä ja upeita muotoja


Designmuseon näyttely Josef Frank - Arkkitehti & muotoilija on täynnä väriä ja upeita muotoja! Loppusyksystä avattu näyttely jatkuu maaliskuun 17. saakka esitellen itävaltalaissyntyisen arkkitehti-muotoilija Josef Frankin (1885-1967) äärimmäisen laajaa tuotantoa. Frank oli ikoni, jonka monipuolinen työ määrittää edelleen meidän käsitystämme siitä, mitä pohjoismainen sotien jälkeinen muotoilu on.

Frank toimi sekä arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun, huonekalumuotoilun että tekstiilisuunnittelun aloilla. Hän aloitti uransa modernistina, mutta kääntyi myöhemmin painottamaan sattuman merkitystä, vaikutteita historiasta ja eri kulttuureista sekä sisustuksen mukautumista muuttuvaan elämään. Designmuseossa nähtävä näyttely on kaikkien aikojen laajin katsaus hänen tuotantoonsa ja ehdottomasti ihanan värikästä sekä mielenkiintoista katsottavaa.

Näyttelyn kuratoinut itävaltalainen arkkitehti Hermann Czech pressitilaisuudessa.

Designmuseon näyttelyn on tuottanut Itävallan taideteollisuusmuseo MAK ja sen ovat kuratoineet arkkitehti Hermann Czech ja amanuenssi Sebastian Hackenschmidt. Näyttely sisältää esineitä merkittävistä itävaltalaisista kokoelmista sekä runsaasti materiaalia ruotsalaisen Svenskt Tennin arkistosta. Näyttelyn kuratoinista Designmuseossa on vastannut amanuenssi Anna Vihma ja sen arkkitehtuurista sisustusarkkitehti Hanni Koroma.

Josef Frankin ensimmäinen työ sisustussuunnittelijana oli hänen sisarensa 
sekä tämän aviomiehen asunto. Koti Tedesko oli täynnä erilaisia tyylejä: 
italialainen renessanssi, uusklassismi, biedermeir, kansantaide ja wieniläinen modernismi.

Josef Frankin elämänvaiheet


Josef Frank syntyi 1885 juutalaisperheeseen Wienin lähellä Badenissa. Hän opiskeli arkkitehtuuria Wienin Teknillisessä korkeakoulussa. Väitöskirjassaan hän tutki italialaisen arkkitehdin Leon Battista Albertin kirkkoarkkitehtuuria. Valmistuttuaan korkeakoulusta Josef Frank työskenteli opettajana Wienin taideteollisessa korkeakoulussa sekä arkkitehtinä että sisustussuunnittelijana. Hän perusti arkkitehtikollegoidensa Oskar Wlachin ja Walther Sobotkan kanssa Haus & Gargen -sisustusyrityksen vuonna 1925.

Vuonna 1933 Frank pakeni Itävallassa noussutta antisemitismiä vaimonsa Anna Sebeniuksen synnyinmaahan Ruotsiin. Seuraavana vuonna Estrid Ericson palkkasi hänet sisustustalo Svenskt Tennin suunnittelijaksi. Tästä pääset kurkistamaan aiemmin tekemääni postaukseen "Svenskt Tenn - Estrid Ericson ja Josef Frank - Muotoilun uudistajat" Didrichsenin taidemuseossa.

Josef Frank teki Svenskt Tennille töitä yli 30 vuoden ajan luoden samalla sen sodanjälkeisen värikkään ja tunnistettavan tyylin, joka on edelleen tuotannossa kangasmalleina ja kalusteina. Tässä tyylissä yhdistyivät Frankin designajattelu ja ruotsalainen funktionalismi. Frank kuoli 1967 Tukholmassa. 



Näyttelyarkkitehtuuri on sisustusarkkitehti Hanni Koroman käsialaa. 

Arkkitehti Josef Frank

Josef Frank kuluu ehdottomasti merkittävimpiin itävaltalaisiin arkkitehteihin 1900-luvulla. Designmuseossa on esillä lukuisia pienoismalleja ja valokuvia Frankin tärkeimmistä asuintaloista sekä hänen panoksestaan Wienin sosiaaliseen asuntotuotantoon. Josef Frankin rakennuksissa toistuvat niin omalaatuiset tilalliset ratkaisut ja monimutkaisuudet kuin ristiriidat ja jännitteet.

Frank painotti asumisen mukavuutta sekä kodin mukautumista  asukkaan muuttuvaan elämään. Hän vastusti omalle aikakaudelleen muodissa ollutta ajatusta nähdä talo "asumiskoneena". Nämä ihanteet ovat nähtävissä Frankin 1929-31 suunnittelemassa Villa Beerissä, joka on yksi merkittävimmistä wieniläisistä 1920-luvun yksityisistä asuintaloista.

Josef Frank toimii 1927 Wienin Werkbundsieblung -asuntonäyttelyn pääsuunnittelijana.


Itävallassa asuessaan Josef Frank keskittyi jo varhain sosiaaliseen asuntotuotantoon ja työväestölle suunnattujen kaupunginosien suunnitteluun. Hän kannatti puutarhakaupunki-ideologiaa ja olisi halunnut ratkaista Wienin asuntopulan matalilla rivitaloilla puutarhojen kera. Josef Frank päätyi kuitenkin suunnittelemaan kaupungille superkortteli-ajatukseen perustuvia massiivisia "kansanasuntopalatseja".


Ruotsissa asuessaan Josef Frank kuitenkaan ei enää juurikaan päässyt suunnittelemaan taloja oikeille asiakkaille. Näyttelyssä on yksi sali omistettu kuvitteellisille asiakkaille tehdyistä suunnitelmista "fantasiataloista", joita ei siis koskaan toteutettu. Huoneessa on äärimmäisen kauniita Frankin akvarelliluonnoksia näistä taloista sekä pienoismalleja.




"Olohuone, jossa voi elää ja ajatella vapaasti ei ole kaunis, 
harmoninen eikä valokuvauksellinen. Se on syntynyt sattumien kautta, 
pysyy keskeneräisenä ja tekee tilaa kaikelle, 
mitä asukkaan muuttuvat tarpeet vaativat." 
Josef  Frank

Muotoilija Josef Frank


Designmuseon näyttely esittelee laajasti Frankin työtä huonekalumuotoilun ja tekstiilisuunnittelun kautta. Minua kiinnostivat erityisesti hänen sekä Haus & Garten -yritykselle että myöhemmin Svenskt Tennille suunnittelemat kalusteet, joiden alkuperäisiä mallipiirroksia oli myös mielenkiintoista tutkia.



Yksi näyttelysaleista on täynnä Svenskt Tennille suunniteltuja upeita kankaita. Täällä olisin voinut viettää aikaa vain tutkien hänen kangasluonnoksiaan vaikka kuinka kauan. Muotoilijana Frank oli erittäin tuottelias. Hän ehti uransa aikana suunnitella pitkälti yli 1000 yksittäistä huonekalua ja noin 200 kangasmallia, joista yli 30 on edelleen Svenskt Tennin tuotannossa.




Josef Frank katsoi, että kodin sisustus ei ole koskaan valmis, vaan asukkaiden muuttuvat tarpeet ohjaavat sitä eteenpäin. Frankin huonekalut olivat kevyitä materiaaleiltaan ja siroja muodoiltaan, jotta niitä olisi myös helppo liikuttaa. Tekstiilit puolestaan olivat vapaita, orgaanisia kangasmalleja, jotka pitävät silmän liikkeessä ja luovat illuusion loputtomasti jatkuvasta kuosista.


Josef Frank Designillat

Designiltoja Josef Frankin hengessä vietetään 29.tammikuuta ja 26.helmikuuta klo 17-20. Iltojen ohjelmassa syvennytään tarkemmin näyttelyn kiehtoviin teemoihin. Tulevien designiltojen aiheita ovat koti ja sisustaminen. Designmuseon talvikaudella joka kuun viimeinen tiistai järjestetään ilmaisilta museoon klo 17-20 mikäli et vielä ole hankkinut omaa Museokorttia. 

Josef Frankin näyttely virkistää kivasti värikkyydellään ja herättää aistit jo tulevaan kevääseen! Marjon matkassa suosittelee!


14 kommenttia:

  1. Ihanaa kun sun blogin kautta pääsee vilkuilemaan sellaisia näyttelyitä, joihin itsellä ei ole mahdollisuutta päästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Mira, että pidit postauksesta.
      Täällä pääkaupunkiseudulle on melkein vaikeuksia joskus päättää mihin
      kaikkiin näyttelyihin menisi tai siis riittää aikaa osallistua.
      Tarjontaa on valtavasti. Toisaalta myös minua harmittaa joskus joku
      näyttely muualla Suomessa johon en ehdi millään osallistua.
      Suomi on aika iso maa kuitenkin...

      Poista
  2. Mielenkiintoinen näyttely, kiitos esittelystä Marjo❤Mikä ihana värimaailma-ja muoto noissa Frankin teoksissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael ♥ Josef Frank on ollut äärimmäisen monialainen lahjakkuus aikanaan.
      Tämä värimaailma ja valtava värien kirjo on aivan ihanaa.
      Ihastuin myös Frankin akvarelleihin, joita oli esillä jo Didrichsenilla syksyllä.

      Poista
  3. Tosi inspiroiva ja ihanasti kuvitettu juttu, toivon pääseväni näyttelyyn jo ensi viikolla. Kiitos Marjo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mall :)

      Tervetuloa Helsinkiin ja Designmuseon näyttelyyn. Et tule pettymään.
      Aurinkoista viikkoa!

      Poista
  4. Ihanan värikäs näyttely. Upeita kankaita...heti alkoi tehdä mieli entisöidä nojatuoli :)
    Kivaa viikkistä Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ♥

      Josef Frankin kankaat ovat NIIN värikkäitä ja runsaita. Ei siis ihme, että
      sinulle tuli mieleen nojatuolin entisöinti. Ehkä tartut toimeen ;)

      Kivaa alkanutta viikkoa ♥

      Poista
  5. Olet koonnut hienon postauksen Josef Frankin maailmasta. Frank on ollut monipuolinen arkkitehti-muotoilija.
    Nuo Josef Frankin Svenskt Tennille suunnittelemat kangasmallit ovat upeita ja ihanan värikylläisiä. Muistuttavat jotenkin Marimekon kuoseja.
    Kiitos hienosta katsauksesta! Tästä onkin helppo kutsua sinut kulttuurihaasteeseen, jonka löydät blogistani.
    Valoisaa tammikuuta, Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula ♥

      Josef Frank on ikoni ja äärimmäisen lahjakas arkkitehti-muotoilija.
      Toisaalta ehkä vähän myös sääli ettei hän Ruotsissa asuessaan enää
      saanut suunnitella taloja oikeille asiakkaille vaan työt ovat
      vain "fantasia-asiakkaille tehtyjä". Ääretön luovuus ja monipuolisuus!

      Aurinkoista viikkoa Tuula ♥

      Poista
  6. Oli todella mielenkiintoista lukea tästä näyttelystä! Kankaista tuli kevyet Marimekko -vibat vaikka tuntuu, että Marimekko on linjoiltaan hiukan selkeämpää. Jatka samaan malliin näistä kirjoittamista!

    hanna
    http://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna ihanuus ♥

      Muistan joskus lukeneeni, että Frank olisi ollut Armi Ratian esikuvana
      kun Marimekkoa lähdettiin perustamaan.

      Poista