toukokuuta 13, 2019

Designmuseon Secret Universe - Maailmojen salat on kiehtova näyttely



Designmuseon Secret Universe - Maailmojen salat on upea ja ehdottomasti kuluvan vuoden "must to see" -näyttely. Aamu Song ja Johan Olin (Company) ovat luoneet näyttelyn, joka on samaan aikaan sekä kiehtova, mielenkiintoinen, inhimillinen, värikäs että eloisa. Designmuseon näyttelysalit ovat täynnä lukemattomia pieniä yksityiskohtia. Vietinkin näyttelyssä lähes parituntisen tutkien Companyn tuotantoa vuosien varrelta. Aika kului kuin siivillä kiertäessäni saleja, joiden esillepanon taiteilijat ovat toteuttaneet yhdessä näyttelyarkkitehti Linda Bergrothin kanssa. Esillä on Songin ja Olinin tuotantoa laajasti yli kymmenen viime vuoden ajalta. Näyttely oli erittäin vaikuttava ja ehkä kaunein pitkään aikaan näkemistäni.


Papel picado -viirit, paperi 2019, suunnittelu Aamu Song & Johan Olin, 
valmistus Roberto Reynoso, Huitxolotha, Meksiko

Korealaistaustainen Aamu Song ja Johan Olin ovat muotoilijoita ja taiteilijoita mutta he työskentelevät kuin tutkimusmatkailijat. Kaksikko etsii perinteisiä käsityömenetelmiä ja valmistustaitoja eri puolilta maailmaa ja pohtii tapoja tuoda ne osaksi tämän päivän esinekulttuuria ja yhteiskunnallista keskustelua.

Kaikki alkoi jo vuonna 2007 kun Aamu ja Johan ryhtyivät selvittämään mitä esineitä meillä Suomessa yhä valmistetaan. He loivat yhdessä paikallisten käsityömestareiden kanssa sarjan esineitä, jotka nimettiin Suomen Saloiksi. Kiasmassa oli kesällä 2007 näyttely näistä esineistä ja myös "Salakauppa", josta esineitä oli mahdollista ostaa. Näyttely oli huikea! Yritin tätä postausta tehdessäni etsiä Kiasmasta ottamiani valokuvia niitä kuitenkaan löytämättä. Salakauppa on edelleen Postitalon nurkalla lasisessa pienessä kioskikuutiossa ja jos et ole siellä vielä piipahtanut niin suosittelen. Ihana paikka!



Song ja Olin jatkoivat Suomen Salat -näyttelyn jälkeen työskentelyä valmistussalaisuuksien parissa Koreassa, Belgiassa, Virossa, Venäjällä, Japanissa, Yhdysvalloissa ja Meksikossa. Designmuseon näyttelyyn on koottu yhteen kaikki heidän tutkimusmatkansa vuosilta 2007-2019. Muotoilijoiden työskentelyprosessi on hyvin poikkeuksellinen - yhdistelmä antropologiaa, folkloristiikkaa ja mystiikkaa. Ihailin näyttelyssä miten tarkasti kaikki on dokumentoitu paperille prosessissa. Designmuseosta löytyy myös mielenkiintoisia "laatikoita" eri maista tuotuja esineitä.


Näyttelysaleissa kulkiessaan tulee vääjäämättä ajatelleeksi miten saumatonta yhteistyötä Song ja Olin ovat tehneet kädentaidon mestarien kanssa ympäri maailmaa. Companyn vuosien varrella luoma kokoelma on myös äärimmäisen laaja. Se sisältää huonekaluja, vaatteita, asusteita ja taide-esineitä, jotka edustavat todella monipuolista taideosaamista ja valmistustapojen kirjoa.


Meksikon Salat, Elämänpuu eli Arboles de la Vida on koristeellinen kynttelikkö tai suitsukepidike. 

Yksi näyttelyn vaikuttavimmista tiloista on entisaikojen "Viinakauppaa" muistuttava tila, jossa kaikki tuotteet ovat tiskin takana nähtävillä mutta niihin ei voi siis itse koskea. Hyllyillä on esillä reilu 200 erilaista  esinettä. Ihania jo Suomen Salat -näyttelystä tuttuja sienijakkaroita. Näiden jakkaroiden muotoilusta tulee mieleen lapsuuden punavalkoiset kärpässienijakkarat. 

Perinteisiä värikkäitä puumaatuskoita seisoo useilla hyllyillä vieri vieressä. Venäläisistä sisäkkäisistä puunukeista on tehty myös erilainen sinivalas versio, joka kertoo hyvin merenalaisesta ravintoketjusta. Lähdetään liikkeelle isosta valaasta ja päädytään pienen pieneen planktonhippuseen. 

Suupielet nousevat pakostakin ylöspäin kun huomaa kahdella korolla varustetut korkokengät hyllyllä tai hieman erilaiset kengät, jotka on varustettu pyörillä imitoiden autoa! Hassuja huopikkaita veikeillä silmillä ja suulla on myös esillä. Nämä tuotteet ovat humoristisia ja saavat pakosta hymyilemään. Suunnittelun ei tarvitse aina on olla ryppyotsaista puuhaa! 


Huomasin myös mustan venäläisestä kukkatarjottimesta innoituksen saaneen käsilaukun. Itse olen haalinut näitä tarjottimia kirpputoreilta koska niissä on minusta jotain ihanan nostalgista. Hyllyillä on myös posliiniastioita, leluja, huonekaluja ja käsitteellisiä koriste-esineitä. Vietin ehkä eniten aikaa "Viinakaupassa" koska täällä oli vain niin paljon katsottavaa.



Vaikuttava näyttelytila on myös "Pyhä tehdas". Tähän tilaan on rakennettu vähän temppelimäinen pyhäkkö, jossa työskentelee erilaisia mestareita. Elämänpuumestari, Kokeshimestari, Lasimestari, Paperimassamestari, Puumestari ja Tinamestari. Huoneen keskiössä on Universaalinukke, jossa Song ja Olin ovat saattaneet yhteen  eri puolilla maailmaa työskenteleviä mestareita. Universaalinukessa on neljä osaa. Sisimmäinen puuosa on valmistettu Kuroishissa Japanissa, seuraava osa Semenovissa Venäjällä, metallinen osa puolestaan Xochimilcossa Meksikossa ja lasiosa Nuutajärvellä Suomessa. Nukessa näkyy mestarien kädenjälki ympäri maailmaa.



Basaari-tilassa pohditaan sitä tiedämmekö globalisaation myötä missä kaikki ostamamme tuotteet oli ylipäätänsä tehty tai kuka ne on tehnyt? Song ja Olin ovat matkoillaan löytäneet mitä hämmästyttävämpiä kojuja ja kioskeja, joiden pitäjät ovat itse tehneet persoonalliset luomuksensa. Näiden tuotteiden osalta matka valmistajalta myyjälle on todella lyhyt ja läpinäkyvä. Basaari-kujaa Designmuseossa koristavaa hauskan värikäs meksikolaisten paperiviirien kuja.


Aamu Song ja Johan Olin ovat vuosien varrella tavanneet lukuisia käsityöläisiä ympäri maailmaa ja kutsuvat heitä Käsityömestareiksi. Käsityöläisten taidot ja taidokkaat työt ovat inspiroineet muotoilijoita luomaan omia esineitä. Useat käsityöläiset ovat pienyrittäjiä, jotka siirtävät ammattitaitonsa ja yrityksensä seuraavalle sukupolvelle. Tässä salissa on esillä videoita muutamista Käsityömestareista.



Viimeisessä salissa voi ihailla Songin ja Olinin värikkäitä piirroksia ja maalauksia. Muotoilijakaksikko tekee tuotesuunnittelun ja -kehityksen ilman tietokonetta! Koska he ovat matkustaneet Venäjällä pitkien etäisyyksien päähän junalla on jäänyt myös aikaa piirtää ja maalata. Tässä tilassa oli monia luonnoksia, jotka olisin itse halunnut kehystää ja ripustaa omalle seinälleni tauluksi. Aamu ja Johan ovat äärimmäisen taitavia!


Designmuseon näyttely on avoinna 5.4. - 22.9. 2019. Tässä näyttelyssä tulee hyvä fiilis ja suupielet kääntyvät väkisinkin ylöspäin. Löytyy paljon sellaisia esineitä, jotka ovat etäisesti tuttuja mutta niistä on tehty vähän "uudempi versio" kuten sienijakkara. Itselle tuli mieleen myös hauskoja takaumia sekä Kiasman näyttelystä että Salakaupasta. Katsottavaa on paljon ja tänne kannattaa varata aikaa. Toisaalta näyttely saa myös ajattelemaan käsityön ja kädentaidonmerkitystä massatuotantoon verrattuna. Kannattaa poiketa itse katsomassa ja kokemassa Maailmojen Salat.



4 kommenttia:

  1. Aivan ihana näyttely. Olen tainut nähdä tämän kaksikon huonekaluja myös jossakin, ehkä jossain sisustuslehdessä :)
    Ihanaa tiistaita sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana ja inspiroiva näyttely! Ihan varmasti olet nähnyt sillä Aamun ja Johanin kalusteita on vilahdellut mm. sisustuslehdissä. Ne ovat aika veikeitä. Kivaa viikonjatkoa Outi <3

      Poista
  2. Enpä ollutkaan kuullut lainkaan tästä näyttelystä. Kiitos vinkistä! Laitan tämänkin kesälistalle. Nyt vaan pitäisi jostain irrottaa aikaa kaikille kivoille jutuille, joita on tällä hetkellä menossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos tästä oli sinulle apua! Aamu ja Johan ovat kyllä erittäin omintakeinen ja tuottelias pariskunta. Tuntuu, että juuri nyt tapahtuu niin paljon ja kaikkialla, että itsekin tässä välillä mietin mihin mahdan ehtiä. Kesällä on tapahtumia muutenkin enemmän kuin talviaikaan.

      Poista