elokuuta 13, 2019

Nuutajärven lasikylä ja mielenkiintoinen WhyNot - Finnish American Art Glass -näyttely


Nuutajärven lasikylä oli ehdottomasti kesälomani yksi kohokohdista ja mielenkiintoinen päiväretki kohde. Itse muistan sinisen logon "Nuutajärvi 1793" jo vuosien takaa lasiastioista ja -esineistä, jotka oli valmistettu tässä perinteikkäässä lasikylässä. Kun aloitin nuorena tyttönä keräämään uudelleen tuotantoon otettua 1800-1900 lukujen vaihteessa valmistettua Apila-sarjaa oli kaikissa sarjan osissa juuri tuo "sininen kala" merkkinä Nuutajärvestä. Tuo logo oli silloin minusta merkki laadusta. Se kertoi myös suomalaisesta lasintekotaidosta jo vuosisatojen takaa.

Lasipuu valmistui 2013 Nuutajärven lasitehtaan 220-vuotisjuhlaan sekä Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutuksen 20-vuotisjuhlaan. Lasiartesaanien koulutus alkoi Wetterhoffilla 1993 professori Oiva Toikan aloitteesta. Lasipuussa on 1600 suupuhallettua värikästä palloa ja metallirungon korkeus 3,2 metriä.

Chiewitzin suunnittelema Paja on alunperin ollut tiilenvärinen mutta se rapattiin valkoiseksi 1920-luvulla. 

Nuutajärven lasikylä sijaitsee Urjalan kunnassa Pirkanmaan maakunnassa. Menomatkalla ajoimme Karkkila-Forssa reittiä mutta palasimme Hämeenlinnan kautta moottoritietä takaisin pääkaupunkiseudulle. Nuutajärvi on kunnan merkittävin matkailukohde, jonka Museovirasto on valinnut valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloonsa.

Nuutajärven lasitehdas syntyi tälle paikalle 1793 ympärillä kasvaneiden metsien ansioista. Lasiuunit tarvitsivat suunnattomia määriä polttopuita toimiakseen joten metsä puineen oli ihan perusedellytys tehtaalle. 1700-luvulla oli muodikasta perustaa lasitehdas ja mm. Somerolla, Sipoossa ja luovutetussa Karjalassakin valmistettiin myös lasia. Ainutlaatuista on se, että Nuutajärvi jatkoi keskeytyksettä lasinvalmistustaan aina vuoteen 2014, jolloin tuotanto siirtyi Iittalaan. Ennen tehdastoiminnan lopettamista Nuutajärvi oli Suomen vanhin toimiva lasitehdas.

Pajassa toimii Galleria Markku Salo

Nuutajärven ammattitaidosta kertoo myös se, että Iittalan lasitehtaan ja Humppilan lasitehtaankin perustajat ovat lähtöisin Nuutajärveltä.  Iittalan tehtaan perusti P.M. Abrahamsson jo 1881. Helanderin veljekset Olavi, Martti ja Jonni perustivat vuonna 1952 Humppilan. Nykyään kaikki kolme kuuluvat Iittala Group Oyj:hin. Jos Nuutajärven lasitehtaan historia kiinnostaa enemmän niin kurkkaa tästä lisää.

Lasikylän 1850-luvulla rakennetut talot ovat edelleenkin käytössä. Nämä Nuutajärven vanhimmat rakennukset ovat aikansa maineikkaimman arkkitehdin G. Th. Chiewitzin suunnittelemia. Chiewitz suunnitteli myös Ritarihuoneen, Loviisan keskustan ja Forssan tekstiilitehtaan ympäristön rakennuksineen.

Lasimakasiini

Nuutajärven lasikylän alueella alkoi uusi aika kun Nuutajärven kartano ja lasitehdas siirtyivät 1843 turkulaiselle Adolf Törngrenille. Uusi omistaja alkoi voimakkaasti modernisoida sekä tehtaan tuotantoa että tuotantolaitoksia.

Rapattu Prykäri (keskellä), Kivimuuri (sivuilla) pitää sisällään Kylähotelli Tyynen ja Red Brick Gallery tilat

Arkkitehti Chiewitz piirsi Julius Basilierin kanssa myös sveitsiläistyyliset tehdasrakennukset. Osittain kaksikerroksinen, puuleikkausin koristeltu konttorirakennus valmistui 1857. Samaan aikaan rakennettiin tiilinen, kolmikerroksinen kivirakennus prykäri (nykyinen lasimuseo), kolmikerroksinen hirsinen lasimakasiini, tiilinen rapattu prykäri, hiomo, lasaretti ja pakari. Yksi tehdasalueen vanhimmista rakennuksista on ns. kellopytinki vuodelta 1842.


Konttorirakennus

WhyNot - Finnish American Art Glass -näyttely

WhyNot näyttelyyn on kutsuttu suomalaisia taiteilijoita, muotoilijoita ja lasinpuhaltajia, jotka työskentelevät kuuman lasin parissa ja joilla on ollut uransa aikana jokin yhteys Nuutajärveen. Yhdysvaltalainen Fullbright -stipendiaatti, taiteilija Jonathan Capps vietti vuoden Nuutajärvellä. Capps on tehnyt tiivistä yhteistyötä suomalaisten lasintekijöiden kanssa minkä tuloksena syntyi tämän kesän lasinäyttely.

WhyNot näyttely on avoinna päivittäin 11-16 1.syyskuuta saakka. Mukana on lähes 30 taiteilijaa ja teoksia löytyy neljästä eri tilasta. Kannattaa ehdottomasti käydä myös kurkistamassa hiekkavarastoon ulkokautta vaikka sinne näkee myös Vannahallista. Näyttelyyn on vapaa pääsy. 

Näyttelyn lisäksi on mielenkiintoista päästä katselemaan myös työtilaa, jossa Jonathan Capps on tehnyt työtä kuluneen vuoden aikana. Varmasti melkoinen elämys olla Nuutajärvellä ja nähdä suomalaisen luonnon vaihtelut pitkin vuotta. Cappsin työhuoneen seinältä löytyi kaunis kollaasi valokuvia ja aitoa tuohtakin. 


Teemu Kylvö, Message in a bottle - vapaasti puhallettu lasi 2019

Jonathan Capps, Relefting on Supernovas I-IV - vapaasti puhallettu lasi, peilitys 2019

Jenni Sorsa, Supernovas - vapaasti puhallettu lasi, incalmo 2019

Kirsti Taiviola, 180 Days in Random Order - muottiinpuhallettu lasi 2018-2019

Markku Salo, Hikeä ja kyyneleitä 2019


Jonathan Capps - työhuone Nuutajärvellä

Aada Vainio, Enter The Color - hyttityö 2019

Johannes Rantasalo, Tuhma Oskar - sekatekniikka 2019

Alma Jantunen, Sugarcubes - uunisulatus, lasi, kivi 2019

Milla Vaahtera, Mobile No. 47 - lasi, metalli 2019

Gina Salaris; Empower - hyttityö, hionta, peilitys 2019

Prykäri museo - Designmuseo, Nuutajärvi


Nuutajärven lasikylästä löytyy myös lasimuseo Prykäri. Museo on professori Kaj Franckin suunnittelema kokonaistaideteos. Kaj Franck oli Nuutajärven lasitehtaan taiteellinen johtaja 1950-1973. Franck on suunnittelut Prykärin tila-arkkitehtuurin, vitriinit sekä valinnut myös esiteltävän esineistön. Prykäri avasi ovensa yleisölle 1977. Nykyään Prykäri on osa Designmuseota ja Museokortti kohde. 

Museossa voi kiertää itsekseen kuten me teimme mutta opastetulla kierroksella selviää miten Kaj Franck, Saara Hopea, Gunnel Nyman tai Stockmannin tavaratalo liittyvät Nuutajärveen. Opastuksen yhteydessä saa myös lyhyen oppimäärän lasin valmistuksen teoriasta. 



Museossa on esillä laajasti lasinvalmistuksessa käytettäviä välineitä ja työkaluja. Kävimme myös seuraamassa toisessa tilassa lasin puhaltamista ja hyvin samanlaisilla välineillä töitä tehdään edelleen. Tämän päivän lasinpuhaltajalla ja kuuman lasimassan kanssa työskentelevällä on aurinkolasit suojaamassa silmiä ja kopulit - menneen ajan puupohjaiset kengät - näyttivät olevan jo historiaa.




Prykärissä on esillä myös Nuutajärven lasituotannon historia kattavasti. Oli mielenkiintoista löytää lasivitriineistä omasta kaapista ja lapsuudenkodista tuttuja lasiesineitä. Lasimuotoilun elinkaaressa löytyy paljon erilaisia vaiheita ja muotivirtauksia myös. Mitä lähemmäs omaa aikaa tultiin sitä tutummiksi esineet vitriineissä muuttuivat. Oli myös mielenkiintoista nähdä millaisella muotilla Pioni-lasilautaset tehdään.






Kahvila+keittiö Sylvi tarjoaa juomaa ja ruokaa Nuutajärven lasikylässä. Tilasin pekonijuustopiirakka palasen ja se oli erittäin maukas sekä ihan järjettömän suuri. Viereisessä pöydässä herkuteltiin ihanalla salaatilla. Sylviä luotsaavat paikalliset yrittäjät muotoilija Anu Penttinen ja kauppias Mari Korpikaivo.

Kahvila+keittiö Sylvi on kohtaamispaikka, joka on tehty entisen Nuutajärven lasitehtaan ruokalaan keväällä 2017. Sylvin keittiömestari Ilari Ojala ja kokki Mikael Lundeqvist valmistavat huolella suunniteltua ja mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotetuista raaka-aineista.



NuGO Shop on Nuutajärven Gallerian osuuskunnan myymälä, jossa kannattaa myös ehdottomasti piipahtaa ennen kotiinlähtöä. Täällä on nimittäin esillä uusinta suomalaista ja ennen kaikkea nuutajärveläistä taidelasia ja piensarjatuotteita. Osuuskuntaan kuuluu Nuutajärvellä toimivia lasinpuhaltajia, muotoilijoita ja taiteilijoita: Alma Jantunen, Marika Kinnunen, Anu Penttinen, Johannes Rantasalo, Markku Salo, Gina Salaris, Jenni Sorsa, Lea Swantz ja Heikki Viinikainen.

Heikki Viinikainen, RockDiiva shampanjalasi

Marika Kinnunen, Kuumailmapallo

Vinkkinä vielä tähän loppuun Nuutajärvellä vietetään 24.elokuuta Lasivitriini -tapahtumaa klo 10-16. Tapahtumassa voi tutustua lasin tarjontaan, kartuttaa lasikokoelmiaan ja tehdä löytöjä niin uutta kuin vanhaa lasia myyvien ammattilaisten ja yksityisten keräilijöiden kokoelmista. Tästä voit lukea lisää tapahtumasta. 

Nuutajärven pienessä kylässä tapahtuu koko ajan isoja asioita!


12 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä! Lasipuu näyttää varmasti upealta talvella kun lunta. Lasi on kyllä aika huikea materiaali

      Poista
  2. Tuo lasipuu on kyllä upea! Kuinkahan kauan on mahtanut mennä sen tekemiseen. Nuiden pallojen puhaltaminen ei ole ollut mikään pikkujuttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasipuuta on varmasti ollut tekemässä useita lasinpuhaltajia mutta varmasti ollut pitkä prosessi kokonaisuutena.

      Poista
  3. Aivan ihana tuo lasipuu ja silmään pisti myös upeat kuumailmapallot <3 Äitillä on Nuutajärven lasin lasipallo, jonka sisällä on eri värejä sekaisin. Pienenä pidin palloa ennustajan pallona ja leikimme siskoni kanssa, että sieltä näki tulevia tapahtumia :)
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa teillä ollut hauska "ennustuspallo". Minäkin kurkkasin mielelläni tuohon pallon. Nuutajärven pitkän historian aikana on tehty vaikka mitä juttuja.
      Ihanaa Karkkila viikonloppua!

      Poista
  4. Upean näköistä! Täytyy pistää tämä korvan taakse mahdollisia tulevia reissusuunnitelmia ajatellen!

    hanna
    https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuutajärvi on pieni kylä mutta sieltä löytyy kaikkea todella paljon katsottavaa ja koettavaa. Elämyksellinen ja erilainen minusta. Upeaa käsityötä ja taide-elämyksiä!

      Poista
  5. Vitsi, miten kaunista! En ole tiennytkään tästä paikasta! Ehdottomasti otettava vierailukohteeksi! Harmi, että tuo WhyNot päättyy jo 1.9. sillä se olisi ollut mukava nähdä.

    Ja nyt kun sanoit, niin minäkin muistan tuon sinisen logon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kalalogo on monelle tuttu muttei sitä välttämättä osaa yhdistää Nuutajärveen jos ei itse ole lasinkeräilijä tai -harrastaja. WhyNot on kesänäyttely ja siksi päättyy 1.9. Itse lasikylä on avoinna ympäri vuoden lukuunottamatta juhlapyhiä.

      7.9. on Kellopytinkiblues eli silloin ja klo 15 Marja-Leena Salo esittelee Kellopytingin sisätiloja ja kertoo pytingin menneistä ja tulevista ajoista.

      Klo 17 alkaen lavalle nousevat Rusty Train (Lempäälä), Humbles (Forssa), Amalia (Raisio), The Holiday sekä nuutajärveläisistä koostuva jamikokoonpano. Klo 18-20 on mahdollista ruokailla buffetpöydän antimiä Sylvissä.

      Tilaisuus on maksuton noutopöytää lukuunottamatta :)

      Poista
  6. Upea artikkeli. Laitoin sen Nuutajärvi ennen ja jälkeen-ryhmään FB. 27,5 on Nuutajärvi-päivä siellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne-Maria! Ellei tälle lauantaille olisi ollut jo sovittu menoa olisin ehdottomasti tullut piipahtamaan Nuutajärvi-päivässä. Teillä oli varmasti siellä paljon väkeä ja kuhinaa. Hyvää alkavaa kesää!

      Poista