helmikuuta 12, 2020

Bistro Manuun ehtii vielä herkuttelemaan blineillä

Lehdistötilaisuus Raflaamo

Ei hätää jos et vielä ole ehtinyt herkutella alkutalveen perinteisesti kuuluvilla blineillä. Monissa eri ravintoloissa bliniviikot jatkuvat vielä. Ja eihän meillä pääkaupunkiseudulla ole edes talvikaan vielä alkanut :D Viime viikolla bongasin ensimmäiset pienet vihreät lehdet pihapensaassa ja mustarastas on onnistuneesti pesinyt jo Helsingissä. Itse uskon vahvasti, että talvi jää kokonaan tulematta. Tällä kertaa blogissa kurkataan Bistro Manun blini-iltaan, jota olin viettämässä jo tammikuun puolella. 

Kuva Aki Rask / Raflaamo


Bistro Manu löytyy hotelli Presidentin alakerrasta Kampin liikekeskuksen läheltä. Tästä voit kurkistaa miltä vuonna 1980 avattu Sokos Hotel Presidentti näyttää nykyään. Ivana Helsinki/Paola Suhonen ja KOKO3 sisustusarkkitehdit ovat yhdessä luoneet tyylikkäitä 2020-luvun tiloja. Myös hotellin ravintolat ovat kokeneet huikean kasvojenkohotuksen samalla. Bistro Manu avattiin 2017 ja moderniin kortteliravintolaan ovat tervetulleita lähikorttelien asukkaat, hotellivieraat ja Helsingin keskustassa liikkujat.

Kun olin nuori tyttö ja bussit lähtivät vielä vanhan linja-autoaseman takaa - siis nykyisen Kampin liikekeskuksen edestä - käytiin usein ennen kotiinmenoa juomassa kahvit ja limut Presidentin legendaarisessa kahviotilassa. Kahviossa oli kiva poiketa ystävien kanssa eikä tarvinnut värjötellä aukiolla tuulessa ja tuiskussa. Jos oikein muistan oli tämä Pressan kahvio myös auki todella myöhään yöllä eli sinne mentiin usein myös biletysillan jälkeen jos bussi ehti mennä nenän edestä. Mielestäni Bistro Manu on juuri tuon entisen kahvion tilalla. Oikaiskaa jos olen väärässä...



Bistro Manu ei kuitenkaan ole saanut nimeään edesmenneen presidentti Mauno Koiviston mukaan vaikka hän vihkikin rakennuksen yhdessä presidentti Urho Kekkosen kanssa. Koivisto toimi 1980 vielä pääministerinä. "Tulee kuin manulle illallinen" ei sekään liity presidentti Koivistoon vaikka häntä Manuksi usein tuttavallisesti kutsuttiinkin.

Hassu yhteensattuma, että juuri edellisessä postauksessa kirjoitin lattiamanusta Putouksen livelähetyksen yhteydessä. Menneinä aikoina "manu" on siis ollut nimitys mestarille ja oman alansa parhaalle ammattilaiselle. Suutarit, räätälit ja muut menneen maailman taitavat ammattilaiset kiersivät talosta taloon tarjoten palveluitaan ja osaamistaan. Palkaksi näille mestareille tai siis "manuille" tarjoiltiin parempi illallinen ja yösija tuvassa palkaksi.

Bistro Manussa ruoka ja juoma tarjoillaan nykyajan mestarillisella otteella. Manun mestareita ovat mm. keittiömestari Janne Tihtonen, keittiöhenkilökunta, tarjoilijat... Manussa voi nautti pienpanimoiden olutta tai mieleenpainuvia drinkkejä oman makunsa mukaan. Avokeittiössä valmistetaan purilaisia, salaatteja, keittoja, pihvejä, kala-annoksia, kasviruokaa ja myös blinejä. Ruoka tulee suomalaisilta tiloilta, jäätelö helsinkiläisestä jäätelötehtaasta ja kirnuvoi Peltolan Juustolasta. 


Ennen bliniherkuttelua saimme mielenkiintoisen oppitunnin villikalaspesialisti Klaus Berglundilta. Berglund toimi Inkoon ulkosaaristossa ammattikalastajana 35 vuoden ajan joten tämä mies tietää merestä ja kaloista ihan kaiken. Hän on ennen kalastajaksi ryhtymistään myös opiskellut meribiologiaa yliopistossa. Pari viimeistä vuotta Klaus Berglund on ollut Arvo Kokkonen Oy:n palveluksessa vastuullaan myyntityö, jalostus ja tuotekehitys sekä mätihankinnat.


Oli äärimmäisen mielenkiintoista kuulla kun Klaus Berglund kertoi eri mätilaaduista. Omassa keittiössä ja ruokapöydässä kun on käytetty vain siian-, kirjolohen- ja muikunmäti. Pääsin nyt ensimmäistä kertaa maistamaan hauenmätiä, joka oli äärimmäisen herkullista. Berglund kertoi myös seikkaperäisesti kuinka tarkasti ja käsityönä hauenmätiä tulee käsitellä. Sitä huuhdotaan kuin kultaa seitsemän eri kertaa. Maistoin myös silakanmäti, joka sekin yllätti positiivisti ja mikä parasta tämä mäti on edullista. Vesien rumiluksen simpunkin vihreää mätiä tuli kokeiltua. Pakko myöntää, että sen maku oli melko voimakasta mutta ei ollenkaan hassumpaa silti. Vaatii ehkä vähän totuttelua. Arvo Kokkosen valikoimissa on myös Cavi-Art merileväjalostetta, jota myös vegaanit voit nauttia bliniensä kanssa.



Bistro Manun alkupalana tarjoiltiin kermaista maa-artisokkakeittoa. Olin jättänyt tarkoituksella lounaan väliin koska tiesin, että töiden jälkeen herkutellaan. Ihanan paksua ja pakko myöntää, että olisi taas tehnyt mieli nuolla lautaselta viimeisetkin kermaisen keiton rippeet.

Maa-artisokkakeittio (G, L), 10€ (9€ S-etukortilla)


Bistro Manun bliniresepti on alunperin Kappelista mutta keittömestari Janne Tihtonen paistaa omat blininsä kullankeltaisiksi. Blinit olivat hyvin mehukkaita! Bliniannokseen kuuluu yksi iso blini - joka minulle riitti ihan mainiosti - ja sen lisukkeena punasipulia, suolakurkkua, tilliä ja metsähunajaa. Gluteenitonta vaihtoehtoa kannattaa tiedustella henkilökunnalta.

Blini (L) 7€ (6€ S-etukortilla)


Blinin lisukkeita voi valita omien makumieltymysten mukaan seuraavista vaihtoehdoista:

Siianmätiä ja smetanaa (G, L)  7€
Lohitartar ja smetanaa (G, L) 6€
Katkarapuskagen (G, L) 6€
Savuporomousse (G, L) 6€
Metsäsienisalaatti (G, L) 4€

Jos tuntuu, että haluaisi vielä lisää blinejä niitä voi tilata neljällä eurolla niin paljon kuin vain jaksaa tai haluaa syödä. Pakko myöntää, että blinitaikina on sen verran täyttävää, että oma maksimini on ehdottomasti kaksi bliniä. Toki voi herkutella vähän juhlavamminkin ja ottaa blinien seuraksi vaikka kaviaaria ja aitoa shampanjaa.


Bistro Manuun oli katettu yksi "kuvauspöytä", johon oli hankittu iki-ihania neuvostovallan aikaisia lakka-astioita sekä maatuska-nukkeja. Minä olen ainakin kerran kirjoittanut täällä blogissa, että ole itse myös bongaillut näitä "USSR" -merkinnöillä varustettuna puisia astioita kirppareilta. Värikkäitä, puisia, lakattuja astioita saivat länsimaiset turistit aikoinaan ostaa Neuvostoliiton matkoiltaan.

"Näitä tuotteita ovat suomalaiset aikoinaan tuoneet itärajan taakse suuntautuneilta reissuiltaan Leningradiin (nykyään Pietari), Viipuriin ja Moskovaan. Tuotteita myyntiin berjozka -kaupoissa, jotka oli suunnattu vain turisteilla tai niille, joilla oli oikeus pitää ulkomaan valuuttaa hallussaan. Berjozkat loppuivat samaan aikaan kuin Neuvostoliittokin hajosi. Tämä oli sitä aika kun suomalaiset vaihtoivat sukkahousuja ja farkkuja rupliin tai votkaan itärajan takana." kirjoittelin blogiin 2017 marraskuussa kun olin tehnyt taas löytöjä.

Maatuskat ovat myös todella hauskoja ja niitä olen hankkinut mm. kirppareilta. Viime vuoden täällä blogissakin ilmestyneessä joulukalenterissa seikkailijat "maatuska hahmot". Venäläisen posliini on myös keräilylistallani ja löysin ennen joulua muutamia upeita teekuppeja, joita ei blogissa ole ehditty edes vielä esitellä.


Hyvän aterian kruunaa ehdottomasti myös makoisa jälkiruoka. Keittiömestari Janne Tihtonen oli kehitellyt mustikkatiramisun, joka oli ihan suussasulava päätös herkkuhetkelle.

Mustikkatiramisu, kaurakeksiä ja tuorejuustovaahtoa (L) 10€ (9€ S-etukortilla)


Bistro Manu tarjoilee blinejä 7.huhtikuuta saakka joten vielä ehtii siis hyvin herkuttelemaan. Blinin voi hyvin nauttia vaikka alkupalaksi tai sitten herkutella blineillä koko illan. En ole itse paistanut blinejä kuin kerran vaikka minulla on isoäidin perintönä valurautaiset blinipannut. Täytyy ehkä terästäytyä tässä vielä lähikuukausien aikana ja tehdä ihan omat blinit kotona.

Kiitos Bisto Manu ja Raflaamo herkullisesta hetkestä. 

12 kommenttia:

  1. Ai että mitä kuvia herkullisista sapuskoista <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silmäilin Bistro Manun listaa ja siellä näytti blinien lisäksi olevan paljon muutakin herkullista tarjolla. Blinit vaan ovat niin hyviä!

      Poista
  2. Voihan blinit. Tosi kiva muuten, että muutamalla eurolla saa lisää blinejä :)
    Voikohan niitä syödä liikaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka blinit hyviä ovatkin niin kyllä niitä voi syödä liikaakin. Olen joskus vuosia sitten yrittänyt syödä kolme bliniä lisukkeineen Lasipalatsissa ja meinasin kyllä tehdä tiukkaa. Blinit ovat erittäin täyttäviä ja rasvaisiakin joten kyllä se kaksi kerralla on ihan ehdoton maksimi. Siis ainakin minulle. Tosin Lasipalatsissa on joku "normaalivartaloinen mieshenkilö" nauttinut kerran 13 bliniä samalla aterialla! KäÄK!

      Poista
  3. Hyvältä näyttää. Harmi, etten ehtinyt blinikesteille. Kerran olen tänä talvena nauttinut blinejä, saa nähdä ehdinkö enää toista kertaa vaikka Manussa onkin blinikausi pitkälle kevääseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi kun et ehtinyt mukaan! Bistro Manun yllätti kyllä minutkin erittäin positiivisesti blineillään kun ne aiemmin ole niitä siellä syönyt. Onneksi ehditte Siipan kanssa vielä kun jatkavat blinikautta vielä. Omnomnom!

      Poista
  4. Hyvältä näyttää! Harmi etten ole blinien ystävä mutta näiden kuvien myötä tekisi mieli vielä joskus antaa blineille mahdollisuus.

    Mukavaa tulevaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näytti hyvältä ja ennen kaikkea myös maistui hyvälle. Ehkä voisit antaa blineille vielä joskus uuden mahdollisuuden... Itse opin syömään niitä jo alle parikymppisenä ja jäin heti koukkuun. Olen muutenkin suuri mätien ystävä joten tässä yhdistyy kaksi herkkuja.

      Hyvää viikonloppua talvimyrskystä huolimatta :)

      Poista
  5. Oli aivan ihana ilta ja blinit hyviä ja täyttäviä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli todella kiva alkuilta blinien parissa. Harmi kun ehdittiin vain pikaisesti jutella ♥
      Kivaa sunnuntaita!

      Poista
  6. Kyllä on niin herkullisen näköisiä kuvia. Tuo mustikkatiramisu oli varmasti aivan ihanaa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjut ♥ Mustikkatiramisu oli herkullinen päätös hyvälle bliniaterialle.

      Poista