helmikuuta 26, 2020

Designmuseon "Keräilijät ja kokoelmat" -näyttely on kurkistus yksityiskokoelmiin


Kuinka moni siellä ruudun toisella puolella tunnustaa olevansa "jonkun sortin" keräilijä kuten minäkin? Oma keräilyharrastukseni on "jo verenperintönä" ollut lasi ja posliini. Suurimman osan 50-luvun värilasistani ja Arabian posliinista olen saanut isoäidiltä perintönä. Omassa lapsuudenkodissani oli myös paljon suomalaista lasia ja posliinia ihan arkikäytössä.

Puhtaasti oma keräilyharrastukseni alkoi nuorena tyttönä Nuutajärven Apila-lasisarjan kartuttamisella.  Apila-sarja oli aikoinaan Nuutajärven tuotannossa 1800-luvun loppupuolelta 1900-alkupuolelle asti. Se otettiin uustuotantoon (1977-1985) ja Kerttu Nurminen suunnitteli siihen myös lisäosia. Täytyypä joskus tehdä postaus mistä kaikkialta olen Apilaa itselleni hankkinut vuosien saatossa.

Jonkin verran lasia ja posliinia tuli myös hankittua kun olin useita vuosia "ekstraamassa" Stockan lasi- ja posliiniosastolla. Jotain tarttuu silloin tällöin antiikkitapahtumista mukaan ja kirppiksiltäkin voi tehdä löytöjä kun on tarkkana. En tunnusta olevani mikään himokeräilijä mutta niitäkin löytyy ystäväpiiristäni.


Desingmuseossa on avoinna vielä 15.3.2020 asti mielenkiintoinen Keräilijät ja kokoelmat -näyttely. Näyttelyssä on mahdollista nähdä ensimmäistä kertaa yksityiskeräilijöiden designkokoelmia. Museosaleissa kokoelmien omistajat kertovat lyhyissä videokoosteissa omien kokoelmiensa syntytarinoita. Keräily on voinut lähteä liikkeelle vaikka saadusta lahjasta. Näyttelyssä on esillä sekä arvokkaita desingkokoelmia että myös paljon ihan tavallisia käyttöesineitä.


"Kokoelmien kautta näyttely etsii vastauksia kysymyksiin: millä tavoin muotoilua kerätään, miten keräilijöiden kokoelmat syntyvät ja miksi jostakin designesineestä tulee himoittu keräilykohde." Designmuseo


ARABIA


Virve ja Heikki Mattila ovat keränneet Arabian maitokannuja ja kermakoita vuodesta 2006. Kokoelma lähti liikkeellee anopilta saadusta Karjala-maitokannusta. Keräily alkoi maltillisesti muutaman kannun vuosivauhdilla mutta sitten se vei vain mukanaan. Kokoelmassa on tällä hetkellä 1200 kannua. Mattiloita kiehtoo kannuihin liittyvät tarinat, niiden muotokieli ja kauneus. Tunnistan nämä samat asiat itselleni myös tärkeiksi. Nuo tarinat vanhojen esineiden takana antavat minusta esineille "sielun ja syvyyttä".


Heikki Mattilan paras kirpputorilöytö on kukkakuvioitu luuposliininen salmiakinmuotoinen kaadin, jota on valmistettu 1889-1908 välillä. Tämä upea helmi löytyi Kuusankosken kirppikseltä!


Bongasin vitriinistä myös itselleni rakkaan suunnittelija Svea Granlundin Pirtti-sarjan kannun. Minulla on jonkin verran Pirtti astioita isoäidiltäni ja kaipailen kovasti ruokalautasia tähän vuosina 1951-1956 tehtyyn käsinmaalattuun astiastoon. Käytän näitä astioita usein pääsiäisen ja keväällä.

VÄRIKKÄÄT EMALIASTIAT


Tuula ja Veli Koski keräilevät puolestaan värikkäitä emaliastioita. Pariskunta on aloittanut keräilyn jo 1980-luvulla kahvipaketeista ja leluista. Sitten siirryttiin keräilemään myös emalisia kahvipannuja, joista keräily laajeni muihin emaliastioihin. Kokoelmassa on 500 esinettä ja pariskunta on pyrkinyt keräämään esineitä kokonaisina sarjoina ja eri väreissä. Itse olen vuosia etsinyt täydellistä Esteri Tomulan Vegeta-emalikattilaa keittiööni. Kattilasta tulee aina mieleen lapsuudet kesät ja uudet perunat.

ARABIAN SING FO KUVIO


Jouni Tuomen ja Anna-Mari Äimälän Sing Fo -kuvioitujen astioiden kerääminen lähti liikkeelle yhdestä terriinistä. Tällä hetkellä heillä on sata erilaista Sing Fo -kuvioitua (valmistettiin 1893-1909) esinettä eikä kokoelmaan enää laajenneta kaikella tarjolla olevalla. Oli muuten kiva huomata, että monet keräilijät myös kertovat käyttävänsä esineitään esimerkiksi joulupöydässä. Omassa kodissani keräilyesineet ovat myös käyttöesineitä.

MUUMIT


Totta Desingmuseosta löytyy myös muumimuki kokoelma. Nina Ylönen aloitti 2014 keräämään mukeja kun aiemmin käyttöesineenä ollut muumimuki rikkoutui. Kokoelmassa on tällä hetkellä 97 mukia ja lisäksi Ylönen kerää muumimukien rinnakkaiskokoelmaa kahdelle pojalleen.

Designmuseon vitriinistä löytyy myös äärimmäisen mielenkiintoisia keraamisia Leo Tykkyläisen 1950-luvulla valmistamia muumifiguureita. Itseoppinut taidekeraamikko sai muumifiguureita myyntiin Stockmannille ja myös Tove Jansson ihastui hahmoihin. Ihania!

KAJ FRANCKIN JA SAARA HOPEAN VÄRILASI 1950-LUVULTA


Näiden lasivitriinien luona minä melkein sekosin! Designmuseon nuorin keräilijä 27-vuotias Iivari Viilomaa on herättänyt huomiota jo sosiaalisessa mediassa. Hän on onnistunut tekemään ihan huikeita kirpputorilöytöjä 1950-luvun suomalaisesta värilasista. Ja mikä upeinta hänen kokoelmistaan esitellään myös Nuutajärven myyntipakkauksia 1950-60 -luvuilta. Tästä voit kurkistaa Iivarin Instagramiin, jossa kokoelmaa on myös esillä. Viilomaan keräily on saanut alkunsa Saara Hopean liköörilaseista, jotka hän sai lahjaksi äidiltään. Kokoelmassa on todella upeita Kaj Franckin ja Saara Hopean värilaseja 50-luvulta.



Kaj Franckin (yllä) ja Saara Hopean (alla) mehuastiastot rottinkikoreissa ovat minun "haluaisin joskus omistaa" -listalla. Laseja ja kannuja kyllä löytyy antiikkitapahtumista mutta usein niistä puuttuvat nämä tarjottimet. Jatkan siis edelleen etsimistä...



KARHUN KENGÄT

Designmuseon lasivitriineissä on esillä Karhun ikonisia kenkiä! Ja miksi ei olisi sillä onhan Karhu ollut kulttuurihistoriallisesti aika legendaarinen urheilukenkien valmistaja Suomessa. Kolmiraitaisilla Karhun piikkareilla on urheiltu kovasti ennenkuin olympivuonna 1952 Karhu myi tuotemerkin käyttöoikeuden Adidakselle. Tästä voit lukea lisää minun vierailusta Karhun Lasipalatsin liikkeessä joulukuussa. 

Keräilijä Jukka Lehtinen aloitti Karhu -kenkäkokoelmansa kartuttamisen jo kouluiässä. Hän työskenteli myöhemmin Karhun markkinoinnissa ja lisää kenkiä löysi silloin tiensä hänen kokoelmaansa. Jännän erilainen keräilyaihe!


TUOLIT, RYIJYT JA KERAMIIKKA


Designmuseon näyttelyssä voi tutustua myös Juhani Lemmetin keräämään kokonaisuuteen sisustusarkkitehti ja muotoilija Yrjö Kukkapuron suunnittelemia tuoleja. Lemmetin kokoelmassa on sekä prototyyppejä että sarjavalmistettuja tuoleja.

Keräilijä Tuomas Sopanen on puolestaan tunnettu laajasta ryijykokoelmastaan. Hänellä on yli 550 erilaista ryijyä kansanomaisista malleista designryijyihin. Sopasen kokoelmasta on julkaistu myös kirja Ryijy elää, suomalaisia ryijyjä 1778-2008. Sopanen kerää myös Dora Jungin taide- ja käyttötekstiilejä sekä suomalaista keramiikkaa.


OIVA TOIKAN LASITAIDE


Oiva Toikan lasitaide on Pirkko Paanasen keräilyn kohde. Toikan lasitaide on hyvin värikästä ja sadunomaista omasta mielestäni ja näitä töitä tuli tuijotettua kauan näyttelyssä.


ZABLUDOWICZ


Suomalaissyntyisen Chaim "Poju" Zabludowiczin ja vaimonsa Anitan designkokoelmista on ensimmäistä kertaa esillä Alvar Aallon suunnittelemia esineitä. Zabludowiczien kokoelmassa on edustettuna merkittävimpien suomalaisten muotoilijoiden esineistöä. Pääsin itse muutamia vuosia sitten vierailemaan Zabludowiczin Pernajan Sarvisalossa sijaitsevassa taidekeskuksessa. Upea paikka ja hienoa taidetta. Niin mielelläni olisin tehnyt reissusta silloin postauksen blogiin mutta valokuvia sai ottaa vain "omaan käyttöön".

KYÖSTI KAKKONEN


Tunnetuimpiin suomalaisiin keräilijöiden kuuluvan kauppaneuvos Kyösti Kakkosen designkokoelmasta esillä on mm. Gunnel Nymanin lasimuotoilua. Kakkosen designkokoelmassa on jo lähes 10 000 esinettä. Hänen keräilynsä tavoitteena on "hienoimpien suomalaisten muotoiluesineiden säilyttäminen Suomessa ja myös ulkomaille päätyneiden teosten saaminen takaisin Suomeen".

MATERIAALINA TEAK


Designmuseon vitriineistä löytyy myös teak- tai suomalaisittain tiikkiesineitä. Teak-puusta tehtyjen esineiden ja kalusteiden kulta-aika on 50-60 -luvuilla. Jonas Forthin kokoelmasta on näyttelyssä esillä sekä kulhoja, vateja ja myös huonekaluja. Parhaat tiikkikalusteiden valmistajat ovat muuten tulleet Pohjoismaista.

FENNIA KERAMIIKKA


Fennia vitriinin edessä minäkin sain uutta ja mielenkiintoista tietoa! "Ulkomailta näyttelyyn on tuotu suomalais-yhdysvaltalaisen pariskunnan Liisa ja John Herwegin 1900-luvun alun Arabian Fennia-sarjan kokoelma." Pariskunta on kerännyt tätä kokoelmaa jo yli 40 vuotta pääosin USA:sta.

Oletko sinä keräilijä? Keräätkö jotain tiettyjä sarjaa ja tuotetta itselleni? Metsästätkö aktiivisesti osia kokoelmaasi vai ostatko jos sattuu kohdalle?



16 kommenttia:

  1. Hups, tupsahti sattumalta näkyville niin samanlainen kuva kuin olin itsekin ottanut viikonloppuna, että piti tulla katsomaan kenen ottama se on :) Taisimme olla samoilla apajilla viime viikonloppuna! Hienoja kokoelmia - itselle kolahtivat parhaiten juuri nuo Frank ja Hopea - lasit sekä tiikkiset tuotteet. Pientä keräilijän vikaa niiden osalta, jos sopivasti osuu kohdalle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kurkkaamassa sinun postauksen ja hyvin samanlaisia kuvia olemme ottaneet - yhteneväiset kuvakulmat :D Kävin itse tässä näyttelyssä jo pari viikko sitten eli samana lauantaina emme sentään olleet Designmuseossa. Franck ja Hopea -kokoelma on huippu! Olisin halunnut tavata tämän keräilin ja jutella hänen kanssaan. Oli videoklipissä mielenkiintoinen tyyppi ja kun itselläni on sama ajanjakso rakas. Teak-tuotteet olivat myös kauniita ja niitä löytää kirppareiltakin. Itselläni on pari kulhoa ja tarjotinta hankittu juuri sieltä. Kiva kuulla "että pientä keräilijän vikaa sielläkin" - kivaa viikonloppua :) Ja kiva kun piipahdit blogissani.

      Poista
  2. Miten upeita esineitä tuolta löytyykään! Kaikki ovat omassa sarjassaan hienoja ja kauniita. Mutta mihin saa mahtumaan 1200 maitokannua? :))
    Itse olen huono keräilijä. Lopetan keräilyn usein siihen kun minulle on kertynyt kerättävää esinettä tarpeeksi suuri määrä. Eikä minulla muutenkaan olisi tilaa suurille keräilykohteille. Voisi kai sanoa että nyt kerään Muumimukeja. Niitä taitaa nyt olla hiukan toistakymmentä ja muutamia aion vielä ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulenpa Kristiina, että tässä vaiheessa keräilyesineille on jo ihan oma tila/kaapisto/huone jne. Ihan pieneen tilaan ei nimittäin saa 1200 kannua mahtumaan :D
      Keräilyä on niin monenlaista. Itsekään en ainakaan vielä ole mitään suuri kokoelmia/ryhmiä kerännyt. Apila-sarjaa, Iittalan vanhaa lasia, Franckin Sointu-sarjaa muutamia mainitakseni.
      Muumimukeja minulla taitaa olla vajaa kymmenen. En ole kerännyt sitä koskaan. Sain Talvimukin lahjaksi aikoinaan ja muutamia olen ostanut itse kun ovat olleet tarjouksessa jossain.
      Kivaa keräilyä sinulle vielä niiihin muutamaan Muumimukiin ja aurinkoista viikonloppua <3

      Poista
  3. Mietin tuossa tekstejä lukiessa ja kuvia katsellessa, että olikohan hyvä idea lukea tätä postausta? Nyt siis haluan nimittäin lisää Iittalaa, Arabian kannuja ja muutenkin kaikkea sini- ja vihreä sävyistä astiaa ja lasia :D
    Ihanaa keskiviikkoa sinulle Marjo ja kiitos kivasta postauksesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arabian vanhat kannut voivat Outi viedä mukanaan :D Luin muuten juuri tänään jomman kumman iltapäivälehden sivuilta, että espoolaisnainen oli löytänyt Mankkaalta kirpparilta Helene Schjerfbeckin tussityön 20 eurolla ja sen arvo on n. 4000 euroa! Tosin ostaessaan hän ei tiennyt mitään Schjerfbeckistä ja työn arvosta - se selvisi sitten paljon myöhemmin. Vain mukana kuva-aihe taulussa puhuttteli silloin. Koskaan ei siis voi tietää jos "löytääkin todellisen helmen" ihan tuikitavalliselta kirpparilta.
      Kivaa viikonvaihdessa Outi <3

      Poista
  4. Jostain kumman syystä oma katseeni kiinnittyi kuvista Muumeihin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muumit puhuttelevat monia :D joten en yhtään ihmettele.
      Hyvää viikonloppua Mira :D

      Poista
  5. Aikoinani on tullut kerättyä kaikenlaista kinder leluhahmoista servetteihin :D. Nykyään ei juurikaan muuta kuin tietyssä mielessä kosmetiikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun otit Kinder-hahmot puheeksi muistan minäkin vaikka mitä hassua mitä on kerätty. Jossain vaiheessa itse keräsin myös serviettejä tai ainakin ostin niitä ihan tolkuttaman paljon joten nyt on mitä käyttää :D

      Poista
  6. Ihania nuo värikkäät emaliastijat!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä! Ne ovat toella pirteitä ja kesäisiä.

      Poista
  7. Noita aarteita ja keräilyesineitä pitäisi ehtiä käydä katsomassa Design -museossa. Juuri eilen olin Hgissä, mutta päivä oli täynnä ohjelmaa. Olen aina sanonut, että en ole keräilijätyyppi, mutta onhan noita joitakin kertynyt.
    Katsella kyllä tykkään! Mielenkiintoinen kattaus, Marjo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni muuten sanoo samoin "en ole keräilijätyyppi" ja kun he tarkemmin miettivät niin kyllä sitä jotain on kerätty :D Toivottavasti ehdit katsomaan sillä tämä oli kyllä mielenkiintoinen näyttely. Minunkin oli tarkoitus jo mennä ennen vuodenvaihdetta mutta en vain ehtinyt.
      Kiva kun pidit Tuula - ja mukavaa viikonloppua :)

      Poista
  8. Värikkäistä emaliastioista puuttui kukkakuviollinen laatikko, kuuluukohan muitakin? Kiinnostavia kokelmia. Pitäisi kait käydä katselemassa näyttelyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen jos vielä keräilet itsekin emaliastioita. Varmasti voi olla myös yhteydessä tuohon keräilijäpariskuntaa vaikka sähköpostilla ja tiedustella heiltä mitä kaikkea heillä on kokoelmassa. Designmuseossa oli vain yhdessä vitriinissä muutamia esineitä kokoelmasta esillä.
      Kiva kun piipahdit blogissa ja mukavaa viikonloppua sinulle :)

      Poista