helmikuuta 18, 2020

Hyppäys elokuiseen Taivassaloon


Jos sunnuntain myrskyisässä ja kamalassa koiranilmassa oli jotain hyvää ja hyödyllistä niin se sai minut järjestelemään valokuvia. Minähän valokuvaan aika paljon joten niitä kuvia myös on kertynyt melkoinen määrä. Aiemmin talletin valokuvia pilveen mutta luovuin siitä ja siirryin käyttämään ulkoista kovalevyä. Äärimmäisen kätevää ja yleensä minulla on kaikki siellä hyvässä järjestyksessä. Erillisiä kansioita, joiden nimessä on aina kuukausi ja vuosi joten todella helppoa selata kun etsii jotain tiettyä kuvaa.

Mutta kun selaisin kovalevyä tarkemmin huomasin mystisen kansion "Kamerasta kesä 2016" ja 3266 valokuvaa! Olin ihan ihmeissäni ja mietin miksi olen sullonut kuvia yhteen kansioon usealta kuukaudelta? En keksinyt mitään muuta selitystä kuin sen, että olen kiireessä tyhjännyt kameraa ja "ajatellut jotain ihan muuta".

Kesän 2016 monia kuvia on näkynyt täällä blogin puolella postauksissa koska silloin seikkailtiin paljon Saariston Rengastiellä. Nyt myös sitten vihdoin löytyivät Taivassalon reissun valokuvat elokuulta muutaman vuoden takaa. Koska ulkona jatkuu "ikuinen marraskuinen sää" ajattelin laittaa blogiin jotain kesäistä muistuttamaan, että ehkä kolmen kuukauden kuluttua maisematkin voivat olla jo näin kesäisiä.

Ota siis mukava asento ja hyppää Marjon matkaan Taivassaloon!

KAITAISTEN SILTA


Taivassalon kunnasta löytyy yksi Suomen pisimmistä silloista. Kaitaisten silta valmistui 1982 ja sen ylittäminen on elämyksellinen kokemus. Sillan pituus on lähes 500 metriä ja alikulkukorkeuskin on 13,5 metriä. Kaitaisten silta yhdistää Kaitaisten ja Lehtisten saaret. Sillalta avautuu muuten ihan huikeat näkymät molemmin puolin mutta niitä täytyy vain ihailla auton ikkunoiden läpi. Sillalle ei missään tapauksessa voi pysähtyä kuvailemaan merinäkymää enkä lähtisi sinne myös kävelemään. Jos jatkaa tietä eteenpäin päädytään mielenkiintoiseen Parattulaan, josta voit lukea lisää tästä. 


PYHÄN RISTIN KIRKKO


Taivassalon Pyhän Ristin kirkko on ehdottomasti "must to see" -kohde! Pyhän ristin kirkkokokonaisuus Kirkkosaaressa on rakennettu 1300-luvulla ja se on arkkitehtonisesti harvinainen kokonaisuus. Harmaa kivikirkko on säilynyt melko hyvin keskiaikaisessa asussaan. Keskiaikaisesta sisustuksesta on säilynyt alttarikaappi ja viisi puuveistosta, jotka on lahjoitettu Kansallismuseolle krusifiksia lukuunottamatta. Krusifiksin on arvioitu Liedon mestarin koulukunnan työksi tekotavan ja laadun perusteella. Kirkon seinä ovat kalkkimaalauksen peitossa, joista varhaisimmat ovat tehty kirkon valmistuttua.

Emme valitettavasti päässeet kurkistamaan kirkkoon sisälle koska oli lauantai ja häät. Kirkko on normaalisti avoinna kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin 12-16 mutta tarkemmat ajat kannattaa tarkistaa tulevan kesän osalta tästä.


Pyhän Ristin kirkon hautausmaan vanhin osa on välittömästi kirkon ympärillä. Koko hautausmaan ympäri kiertää suurista kivilohkareita tehty muuri. Etelässä ja lännessä on 1787 muuratut porttirakennukset. Kirkon kellotapulissa on harmaakivistä rakennettu alaosa, ja sen päältä nousee kellohuone. Alaosa on vuodelta 1799 ja yläosa 1890. Hautausmaalla on paljon todella vanhoja ristejä.


TAIVASSALON MUSEO 


Taivassalosta löytyy myös mielenkiintoinen museo, joka toimii Viiaisten kartanossa. Aatelismies Anders Garp sain 1370-luvulla haltuunsa Wiialan kylän maat. Tästä alkoi Viiasten kartanon historia. Garp-Karpelainen-Carpelan suvun hallussa kartano säilyi aina vuoteen 1796. Nykyinen museona toimivat kartanon keltainen päärakennus on rakennettu 1779. Tällöin kartanon omistajana oli Gustaf Malm, jonka vaimo oli omaa sukua Carpelan. Tässä kartanossa on yöpynyt itse kuningas Kustaa IV Adolf Suomessa vieraillessaan.


Museota ylläptää Taivassalo-Seura r.y. ja se löytyy osoitteesta Hakkenpääntie 290. Museon alueella on Viiasten kartanon päärakennus sekä siihen liittyvä työväenasunto. Näyttelyhallissa on yli 8500 erineen kokoelmat, jotka liittyvät rakennusten sisustukseen, perinteisiin elinkeinoihin sekä myös paikalliskulttuuriin ja -historiaan. Museo avattiin yleisölle jo vuonna 1970.



Taivassalon museon pihalla seisoi myös ihana punainen vanha tuulimylly.


Työläiskodissa tai siis Viialan kartanon tallimiehen asunnossa oli myös mielenkiintoista vierailla. Nurkassa kangaspuut, joilla on kudottu kangasta perheen vaatteisiin. Ensimmäist Singer -merkkiset ompelukoneet saapuivat Suomeen 1860-luvulla. Vielä 1920-1930 luvuilla ompelukone oli työläiskodissa todellinen arvoesine, joka oli yleensä hankittu osamaksulla. Työläisperheissä pyrittiin ompelemaan kaikki naisten ja lasten vaatteet kotona itse. Ompelukoneella perheenäiti saattoi myös tienata rahaa perheelle.





Alueelta löytyy myös jännä pajarakennus, jossa sijaitsee toimiva pajan entisajan sepän työkaluineen. Lämpimänä kesäpäivänä oli ihan hauska kuljeskella vähän hämärässä ja viileässä tilassa välillä. Kaluvajassa puolestaan oli vaikka minkälaisia työvälineitä ihmeteltäväksi.



Vajasta löytyy myös vaikka mitä mielenkiintoista kulkupeliä kuten hevoskärryjä, rattaita ja rekiä. Siellä oli myös Fordsonin traktori vuosimallia -23. Tällä 4-vaihteisella menopelillä on kovimmillaan päässyt 11,2 km/tunnissa ja tehnyt 2,4 hehtaaria maata/10 tunnissa. Traktori on peräisin Taivassalon Paltvuoren kylän Isotalosta. Tällaisia traktoreita on 20-luvulla ollut kaksi kappaletta Taivassalossa! Perässään Fordson on vetänyt Fergusonin auroja.


MUNTIN MUSEOSILTA


Ehdottomasti kannattaa käydä myös katsomassa Muntin siltaa, joka sijaitsee Turku-Taivassalo -tien varrella. Yksiaukkoinen kiviholvisilta rakennettiin 1850 yhdistämään Koiviston kylä Taivassalon Kirkkosaareen. Tätä ennen samalla paikalla oli puinen silta 1700-luvun lopulta.

Silti on erittäin hyvin säilynyt ja sillä on pituutta 23,6 metriä ja leveyttyä 4,2 metriä. Silta ei enää ole käytössä ja se sulautuu erinomaisesti ympäristöönsä. Mekin ajoimme jo kerran Muntin sillan ohi havaitsematta sitä joten U-käännössä ja takaisin.

GPS 60°34′10.9″N, 021°38′0.8″E


Jos haluat lukea muista Saariston Rengastiellä tekemistäni seikkailuista niin blogissa on vierailtu Kustavissa, Nauvossa, Korpoströmissä, Houtskärissä ja Seilissä. Taivassalon huikeassa kesäkeitaassa Pollin Pihassa on myös poikettu. Saa nähdä jatkuuko saaristoseikkailut tulevana kesänä...


Ihanaa kun löysin nämä valokuvat vihdoin ja sain myösulkoisen kovalevyni taas paremmin järjestykseen. Tätä  postausta tehdessä tuli ihan keväinen ellei peräti kesäinen fiilis. Ja mikä parasta ulkonakaan ei enää myrskyä ja sada :)




12 kommenttia:

  1. Ihana kesäinen löytö, kesäkuvia on seuraavaa kesää ja kevättä odotellessa mukava selailla.

    Olen opetellut siirtämään kuvat pilveen melko nopealla aikataululla poistettuani ensin liian samanlaiset ja epäonnistuneet ja mieluiten vielä editoituani kuvat valmiiksi. Itse pidän pilvessä säilömisestä koska voin millä tahansa laitteella hakea sieltä kuvia missä tahansa -ja aika useinte enkin niin. Ja kerran olen onnistunut hajottamaan ulkoisen muistin, jossa oli paljon tunnearvoltaan tärkeitä kuvia.

    Koska kuvia pilvessä on n. 320 gigaa eli arviolta varmaan lähemmäksi 100000 kuvaa, on kansiointi tärkeää. Kansiot kansioita löytyy esim. matkoille, ruokakuville, Sammatti-kuville jne. ja näille tietysti alikansiot. On siellä kyllä yksi "muistikortin kuvat 2018", jossa on sekalaista ei niin tärkeää enkä ole jaksanut sitä ruveta perkaamaan ja kansioimana uudestaan. Aika homma yleensä karsia ja editoida, mutta kun kuvat ovat kansioissa, ne löytyvät helposti. Muistikortit kun alustaa kuvien kansioihin siirtämisen jälkeen, kortteja voi sitten käyttää uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli todella iloinen kun löysin nämä kuvat :) Joskus siis sadepäivästä voi olla myös hyötyä. Itse siirrän yleensä todella nopeasti kuvat ulkoiselle kovalevylle mutta jostain syystä tuona kesänä "on ollut jotain kiirellisempää". En jostain syystä halua kuvien olevan pilvessä.

      Itse karsin myös huonoimmat otokset pois mutta editoin niitä vasta siinä vaiheessa kun käytän niitä kuvia vaikka blogissa. Ja pakko myöntää, että kuvia tulee digiaikakautena kyllä räpsitty aika paljon mutta onhan sitten mistä valita.

      Poista
  2. Hei Marjo, Kaitaisten ja Lehtisten saaren yhdistävän sillan nimi on myös Kaitaistensilta, eikä Kataistensilta. Terv. Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Eija, ja kiitos kun huomautit täysin asiasta. En tiedä miten ikävä "painovirhe paholainen" on tullut noin moneen kohtaan postauksen. Kiitos sinun olen nyt korjannut sen. Mukavaa viikonjatkoa sinulle :)

      Poista
  3. Ihanan kesäisiä kuvia! Olen jo luovuttanut toivoni talven suhteen ja aloittanut haaveilun kesästä. Tämä neljän kuukauden sade ja harmaus käy jo vähän hermoihin.

    Minulla on saariston rengastie aivan kokonaan kokematta. Joskus pitäisi ehtiä sinnekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen! Itselläni on sellainen kutina, että ehkä jossain vaihessa voi vielä tulla lunta mutta jää nähtäväksi osunko oikeaan. Korkeasaaren karhutkin heräsivät jo eilen talviuniltaan.

      Suosittelen kyllä Saariston rengastietä. Jos on meren, saariston ja kauniiden maisemien ystävä niin kaikkia näitä löytyy tuolta.

      Poista
  4. Olipas kiva löytö. Ihan mahtavia kuvia kauniista paikasta, jossa en muuten olekaan vieraillut.
    Upea tuo kirkko!
    Mukavaa tiistai-iltaa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen NIIN iloinen Outi, että löysin nämä kuvat. Joskus siis on ihan hyvä, että tarttuu johonkin puuhaa mitä muuten "ei ole muka aikaa tehdä". Kirkko on kaunis ja täytyy päästä katsomaan erikseen joskus vielä sisältä.
      Kivaa viikon jatkoa Outi <3

      Poista
  5. Niin tuttuja maisemia ja täällä tulee vietettyä aina koko kesäloma. Isovanhempani ja heidän vanhempansa on haudattu tuonne ja mökki löytyy myös tuolta. Tule ensi kerralla kaffelle, kun käyt tuolla päin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ehdottomasti tulen jos sinä satut olemaan mökilläsi samaan aikaan. Aivan ihania maisemia ja kaunis tuo kirkko. Harmi kun ei päästy sisälle reissulla.

      Poista
  6. Ihania kesäkuvia! Äitini suku on lähtöisin Vehmaalta, Taivassalon naapurista, mutta Taivassalo on jäänyt tutkimatta. Silloin tällöin on läpi ajettu. Nyt nämä kuvat kertomuksineen olivat paikallaan. Kuvien järjestely, saati niiden tallettaminen pilvipalveluun ovat minulle ihan liian monimutkaisia juttuja, sillä joskus olen luullut tallentaneeni kuvan pilveen, mutta en sitä sitten enää koskaan löydä.
    Mukavaa viikon jatkoa sinulle Marjo<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina <3 Vehmaalla en ole käynyt mutta tienviitan nähnyt. Taivassalossa on paljon kauniita paikkoja. Nyt kun tulee kuvattu vielä paljon enemmän kuin aikoinaan on kyllä tärkeää, että kuvissa säilyy joku järjestys. Tai muuten ei löydä juuri niitä etsimiään valokuvia kun niitä tarvitsee. Suosittelen ulkoista kovalevyä niin et tarvitse pilveä murehtia.
      Kivaa viikon jatkoa Kristiina <3

      Poista