kesäkuuta 09, 2020

Sukunimeni ensimmäinen kirjain (A) - haaste

Monet bloggaajakollegat ovat tämän kevään aikana osallistuneet hauskaan haasteeseen. Haasteessa on tehtävänä käyttää oman sukunimensä ensimmäistä kirjainta vastaten annettuihin sanoihin. Kirjoitat siis vain yhden sanan, joka tulee mieleesi ihan ex tempore! Minä bongasin haasteen taas ahvenanmaalaisen Kristiina Kortelahteen blogista, josta olen napsinut ennenkin mielenkiintoisia haasteita. Samaan haasteeseen ovat vastanneet myös Outi's life ja Tiia Koivusalo.

Sukunimeni alkaa siis A-kirjaimella joten nyt sitten tykitään mitä minulle tuli mieleen. Kristiina kirjoitti kivasti omassa postauksessaan "ja perustelujakin saa esittää". Ehdottomasti minä haluan perustella vähän miksi juuri mikäkin asia/esine/juttu tuli mieleen sanasta.

Ota mukava asento ja lähde kurkistamaan mitä Marjon mieleen tuli!

VAATE - AAMUTAKKI


Minä rakastan aamutakkeja ja minulla niitä onkin aika monta. Lemppari aamutakkini on silti ehdottomasti tämä ihan uutena kirppikseltä ostettu kimonotyyppinen aamutakki. En ole enää ihan varma mistä kirpputorilta tämä lähti Marjon matkaan mutta sähkönsininen väri ja japanilainen kuviointi puhuttelivat. Uskoisin, että aamutakki olisi kuitenkin kotimaista tuotantoa koska Design Market tapahtumassa näin jakkuja tästä samasta kankaasta muutamia vuosia sitten. Alakuvassa ollaan aamutakissa ja Payotin kangasnaamio kasvoilla kauneusillan vietossa.


JUOMA  -  AAMUKAHVI


Aamuni ei käynnisty ilman aamukahvia! Yleensä juon ihan tavallista suodatinkahvia ja lisään siihen totta kai myös maitoa. Usein aamiaista kuvatessa on kivempi kaataa se maito sekaan vasta kuvanoton jälkeen koska muuten kahvistani tulee "ihan beigen väristä litkua". Käytän nimittäin paljon rasvatonta maitoa. Kotona yksi kuppi ja työpaikalla sitten toinen.

PAIKKA - AMSTERDAM


Amsterdamissa olen vieraillut työni puolestani usein ja menettänyt sille sydämeni. Kaupungissa on samanlaista "eksoottisuutta" kuin Venetsiassa kanavien takia. Minusta kanavaristeilyt ovat todella mielenkiintoisia ja samalla voi vaikka tutustua jokilaivoihin, vanhoihin taloihin kanavien varsilla ihmetellen miten ne ylipäätänsä ovat vielä pystyssä ja lepuuttaa jalkojaan kävelyn jälkeen.


Amsterdamissa on paljon taidetta ja Rijksmuseum on huikea paikka. Van Gogh museossa on aina vähän liikaa ihmisiä mutta Vincentin taulut ovat huikeita. Harmittavasti siellä ei saa valokuvata ollenkaan. Moco Museum ja Banksy ovat myös jättäneet lähtemättömän jälkensä minuun.


Amsterdam on keväisin ihan pullollaan tulppaaneja. Jos on aikaa voi piipahtaa pienessä Lissen kaupungissa lähellä Amsterdamia Keukenhofin kukkapuistossa, josta löytyy peräti 7 miljoonaa kukkasipulia. Joskus kun on taas turvallista matkustaa haluan toisenkin kerran tähän kukkaparatiisiin.

RUOKA - ANJOVISLEIPÄ KANANMUNALLA

Kuva Fazer

Muna-anjovisleipä on minun suurta herkkuani. Tämä on ruokaelämys, johon olen oppinut jo lapsuudenkodissani eli sekä isoäitini että oma äitini tekivät näitä tumman leivän päälle kasattuja voileipiä. Keitetty kananmuna viipaloidaan ja päälle anjovis-fileitä. Omnomnom! Herkku, jota itsekin teen kotosalla ja usein myös kahvilassa otan juuri tämän suosikkileipäni. Kuvan lainasin Fazerin sivuilta ja klikkaamalla kuvatekstiä löydät vinkkejä anjovisleipiin. 

ELÄIN - ALPAKKA


Ensimmäisen kerran menetin sydämeni alpakoille jo vuosia sitten. Jumbon parkkihallin ylätasanteella järjestettiin kevättalvella alpakoiden agilitykisat. En ollut nähnyt tätä ennen alpakoita kuin eläintarhoissa joten lähdin katsomaan miten nämä pitkäsääret pärjäävät. Olivat muuten taitavia. Alpakoita on käyty kurkkimassa monessa paikassa kuten Mathildedalin ruukkimiljöössä ja Metsäkylän navetallakin. Jopa Saariston Rengastien varreltakin näitä "otsatukka kavereita" on bongattu. Elma- ja Eläinystäväni-messuilla sain silitelläkin paria kilttiä alpakkaa. Korona siirsi tämän kevään messut eteenpäin joten vuoden kuluttua sitten taas alpakoita rapsuttelemaan.



KUKKA - AMARYLLIS


Amaryllis on minun joulukukkani numero yksi! Joulu ilman amaryllistä on ankea joten yritän joka joulu hankkia oman valkoisen amaryllisekseni riittävän ajoissa. Myös vaaleanpunainen amaryllis toki käy ja "pitkin hampain" myös kirkaspunainen. Viime vuosina olen tykästynyt amaryllikseen myös leikkokukkana. Talvipuutarhassa näkee ennen joulua aina huikeita amarylliksia.


AMMATTI - ARKKITEHTI


Blogissani on arkkitehtuuria käsitteleviä postauksia 259! Olen kirjoittanut yhteensä blogiin postauksia 1307 eli noin 20% jutuistani sisältää siis arkkitehtuuria. Olen arkkitehtuuri fani "henkeen ja vereen" joten luontevasti ammattiksi tuli siis arkkitehti. Haluaisin lisätä tähän toisenkin ammatin eli sisustusarkkitehti, joka yhteistyössä arkkitehdin kanssa tekee upeita kokonaisuuksia. Pidän jugendista, funkiksesta, empirestä, modernismista, uusklassismista jne. joten lista on aika loppumaton. Jopa betonibrutalismi uppoo tietyissä kohteissa.





TYTÖN NIMI - ADA


Nuorimman kummityttöni nimi on Ada joten tämä oli helppo valinta! Olisin voinut valita haasteeseen myös vanhemmat kummityttöni koska toinen on Amanda ja toinen Annika. Onneksi kummipoikani etunimi sentään alkaa eri kirjaimella. Adan kanssa olemme tehneet paljon kivoja juttuja yhdessä. Olemme käyneet Linnanmäellä, Korkeasaaressa, teatterissa, oopperassa, museoissa, elokuvissa, shoppailemassa, leiponeet joulujuttuja jne. Kummityttöni harrastaa sambaa ja viimeinen kuva onkin Kallio kukkii -tapahtumasta, joka tänä vuonna jää väliin poikkeustilan takia.



POJAN NIMI - AKSELI

Ehdottomasti tuli mieleen Akseli ja taiteilija Akseli Gallen-Kallela. Olen jo lapsena päässyt vierailemaan Gallen-Kallelan erämaa-ateljee Kalelassa Ruovedellä. Harmi kun tähän huikeaan rakennukseen ei pääse enää kurkistamaan sisälle. Paikka oli yhtä vaikuttava kuin vaikkapa Tuusulanjärven Halosenniemi. Gallen-Kallelan taide on aina puhutellut minua. Lapsena pääsin myös vanhempieni kanssa Juseliuksen mausoleumiin Porissa ja mykistyin. Alkuperäiset Gallen-Kallelan freskot tuhoutuivat rakennusteknisten virheiden ja tulipalon takia. Onneksi Akselin poika Jorma Kallela maalasi ne uudelleen. Mausoleumiin voisikin taas mennä vierailemaan.


KUVAUS HENKILÖSTÄ - AITO


Olisin voinut valita tähän jonkun toisenkin a:lla alkavan kuvauksen henkilöstä: auttavainen, ahkera, aktiivinen, ainutkertainen, ajattelevainen, aistillinen, aloitekykyinen, ammattilainen, ahkera jne. Koska arvostan ihmisissä aitoutta valitsin sanan AITO. Jotenkin esitetyt roolit ja ylläpidettävät kulissit eivät ole minun juttuni ja pyrin itse olemaan myös aito ihminen. Aidon ihmisen myös tunnistaa hyvin nopeasti. Aidot ihmiset ottavat tilan haltuunsa astuessaan siihen. 

JOKA KODISSA - AVAIN



Tämä haaste on hyvä päättää avaimeen! Päästäkseen omaan turvalliseen kotiinsa sisälle me kaikki tarvitsemme avaimen. Avaimella suljemme lukon ja olemme turvassa. "Avainta" tarvitaan myös elämässä moniin muihin asioihin. Vaikeaan dilemmaan yritetään löytää ratkaisevaa avainta, jonka avulla palaset lohsahtaisivat paikoilleen. Ihmissuhteissa myös avaimella on suuri merkitys. Joskus kun ihmisten väliset avaimet hukkuvat voi vaikka hyvä ystävyys karahtaa kiville. Luottamuksen avain on tärkeä kaikista ja joten sitä ei pidä hukata vaan pitää kuin kukkaa kämmenellä.

Jokainen joka haluaa voi napata tästä hauskan haasteen itselleen. Kiitos Kristiina 

16 kommenttia:

  1. Olet kyllä taas tehnyt niin hienon ja kattavan postauksen! Ihan ahmimalla luin tämän. Kiitos siitä ja siitä että mainitsit minun blogini<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina ♥ Tämä oli minusta ihan äärimmäisen hauska haaste.
      Mietin juuri, että kuinkahan monta haastetta olet jo sinulta napannut?
      Näitä on kiva tehdä. Mukavaa päivää Ahvenanmaalle ja aurinkoa ♥

      Poista
  2. Aika monta K postausta onkin tullut luettua, kiva tällainen A välillä :)
    Aivan ihana tuo sinun aamutakki <3 Kaunista iltaa Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on muuten ihan totta! K postauksia olen itsekin lukenut ainakin teidän kolmen osalta.
      Kun oma sukunimi alkaa A:lla siitä seurasi se, että koulussa oli aina ensimmäinen.
      Minua ei haitannut ollenkaan mutta aina sain aloittaa kaiken :D
      Aamutakki oli aikoinaan tosi hyvä löytö ja suosikkini. Tosin minulla taitaa olla 3-4
      muutakin aamutakkia. Kivaa päivää Outi ♥

      Poista
  3. Alpakat ovat niin söpöjä. Aamutakkia käytän paljon, oma suosikkini on japanista ostamani punainen yakata. Nyt vähän harmittaa, etten samantien ostanut pariakin, kauniita kuoseja oli vaikka kuinka paljon. Onneksi ostin sentään yhden toiselta matkalta, jo ensimmäisellä matkalla katselin niitä ostamatta ja kotiin päästyä harmitti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alpakat ovat ♥ ja tuo niiden otsatukka!

      Sinun japanilainen yakata on todella kaunista. Itse olen etsinyt punaista kimonoa mutta vielä ei ole osunut riittävän kaunista eteen. Kimonot ovat minusta äärimmäisen kauniita ja punainen olisi siinä minun värini. Olen muuten joskus miettinyt, että kun tämä aamutakkia on melko paksua ja napakkaa kangasta ettei kukaan huomaisi jos menisin se yllä johonkin tilaisuuteen.

      Poista
  4. Olipas hauska postaus. Pitääkin haastaa itsensä seuraavaksi tällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehotan tarttumaan Pekka :) Tätä haastetta oli hauska tehdä ja sormet lensivät
      näppiksellä. Jään odottamaan sinun vastaavaa!

      Poista
  5. Huikea postaus ja tuo sininen sopii sulle kyllä jäätävän hyvin. Oi Amsterdam, ihan lemppari kaupunkeja täälläkin.

    Aurinkoista viikonloppua Marjo. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia ♥ Itse pidän sinisestä ja sähkönsininen on myös lempparini.
      Amsterdamista on työn kautta oppinut paljon muutakin mieltä sieltä turistina
      saisi irti. Monista kaupungeista pidän mutta kyllä tämä menee TOP10-listalle.
      Mukavaa viikonlopun jatkoa ♥

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Upea juttu Mira, että tartut haasteeseen. Jään mielenkiinnolla odottamaan
      mitä "sinun kirjaimesi" antaa eri kohtiin...

      Poista
  7. En olekaan hetkeen osallistunut mihinkään haasteeseen. Tämä olisi kyllä hauska, ehkä otan tästä kopin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjut ♥ Minusta tämän oli pitkästä aikaa hauska haaste ja vaikka minua ei
      kukaan haastanut oli tämä kiva tehdä. Jään odottamaan sinun vastauksia... :)

      Poista
  8. Oman sukunimeni ensimmäinen kirjain vaikea joten en olisi keksinyt ehkä yhtään sanaa.
    Hauska tätä oli lukea eikä tuo A kirjain kovin helppo ole sekään. Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos oma sukunimeni olisi alkanut vaikka Ö-kirjaimella olisi jättänyt haasteen väliin. Se on ihan totta, että kaikilla kirjaimilla ei ole helppoa keksiä vastausta jokaiseen kysymykseen.
      Mukavaa juhannuspäivää Sinikka :)

      Poista