heinäkuuta 22, 2020

Kesäiloa Inkoosta - Galleria Karaija, HUONEetRUM ja Lill-Breds Bärgård & Café


Eilen lomalaista kutsui kesäinen Inkoo! Auton nokka siis kohden tuttua Rannikkotietä 51 ja menoksi. Samaa reittiä on tässä kevään ja kesän aikana matkattu Kopparnäsiin, Störsvikiin, Högbergetin luolaan ja Porkkalanniemelle. Kolmessa vartissa saavuimme tähän 6000 asukkaan kuntaan. Inkoo on jännä yhdistelmä sinisenä kimmeltävää merta, vihreitä metsämaita ja vanhaa kulttuurimaisemaa. Hurmaava kesäpaikka mutta olen myös vieraillut talvella siellä eivätkä maisemat silloinkaan hassumpia olleet.

Tällä kertaa meidän oli tarkoitus piipahtaa Galleria Karaijan ja HUONEetRUMin tiloissa. Olin jo kesäkuun puolivälissä saanut kutsun HUONEetRUMin kesäpuodin avajaisiin mutta työkiireiltäni en sinne valitettavasti ehtinyt. Harmitti mutta nyt oli aika korjata tilanne ja ottaa haltuun myös tiloihin avattu taidenäyttely. Inkoon pappilan 1800-luvun puolivälissä rakennettu entinen, jykevä kivinavetta löytyy osoitteesta Bollstantie 5 eli kun ajat Inkoon keskustaan et voi mennä paikan ohi.

Vinkkaan vielä tuonne postauksen loppuun pari ihan "must to visit" -kohdetta Inkoosta, joissa olen itse vieraillut viime kesinä. 

Galleria Karaija


Galleria Karaija löytyy rakennuksen tienpuoleiselta seinustalta. Kivinavetan vieressä on pieni parkkipaikka ja löysimme vielä mukavan varjoisan autopaikankin. Galleria Karaijalla on jo pitkä historia takanaan. Kaikki lähti liikkelle yhden naisen unelmasta vuonna 1995 kun Raija Toivonen-Kalsola perusti gallerian. Gallerian toimintaa jatkoi vuosina 1999-2010 Annikki Kilpi, jonka aikana galleria löysi lintuystävänsä ja tuli tutuksi kasvavalle joukolle taiteen ja käsityön ystäviä.


Syyskuusta 2010 gallerian toimintaa ja kehitystä on jatkanut Maarit Lassila. Kun viime kesänä vierailin Karaijassa iskin silmäni söpöön keramiikka jänikseen. Pupu ei ollut liikkeen puolella esillä vaan se seisoi melkein juuri tuossa samassa kohdassa missä Maaritin kädet ovat eilen ottamassani valokuvassa. Kysäisin varovasti voisinko ostaa pupun mutta kuulin, että se oli vasta harjoituskappale ja jäniksiä olisi kyllä jossain vaiheessa tulossa myyntiin kun "muoto olisi lopullisesti hahmottunut"


Loppukesästä 2019 sainkin Maaritilta viestin, että pupuja olisi nyt muutamia liikkeessä eli tervetuloa vierailulle. Syksyn kiireet veivät kuitenkin mukaan ja lopulta pupu hukkui muistin sopukoihin. Kun eilen astuin Karaijanin liikkeestä sisälle bongasin yhden pupun istumassa ikkunalla. Olin ihan varma, että nyt minua onnistu. Tuo pupu olikin osa "pupunpesä teosta" eli myös tuo alaosa ja pupunpoikaset pesässä tulisivat kylkiäisenä. Maarit lupasi, että toivomiani jäniksiä olisi kyllä tulossa ja täytyy nyt hartaasti toivoa, että jo tänä syksynä minulla olisi oma jänis.


Galleria Karaijan valikoimissa on paljon kaunista käyttökeramiikka. Kuvistani saa ehkä sellaisen käsityksen, että kaikki on sinivalkoista mutta muutakin oli tarjolla. Jostain syystä tämä väriyhdistelmä on vain miellyttänyt eilen valokuvaajaa. Tarjolla kuppeja, lautasia, vateja, tarjoiluastioita, kynttilänjalkoja, maljakoita, joissa kaikissa on käsityön leima. Tarjolla myös koruja ja kortteja.

Karaijassa toimii myös taidelainaamo, jonka valikoimissa on maalauksia, grafiikkaa, piirroksia ja veistoksia. Lainattavista teoksista maksetaan kuukausivuokraa, joka määräytyy teoksen hinnan mukaan. Vuokra-aika on korkeintaan kalenterivuosi, Jo maksetut vuokrata vähennetään vuokra-ajan jälkeen jos vuokraaja haluaakin lunastaa taideteoksen itselleen.


HUONEetRUM


Kivinavetan toisesta päästä löytyy HUONEetRUM! Keväällä 2015 tutustuin Kaapelitehtaan Kierrätystehdas -tapahtumassa ensimmäistä kertaa liikettä luotsaaviin Johannaan ja Eevan. Samana keväänä kävin vierailulla heidän pikkuruisessa "asemahuone" liikkeessään Kirkkonummen vanhalla puuasemalla. Vaikka tila oli todella hurmaava jäi se liiketoiminnalle liian pieneksi ja viime kesänä HUONEetRUM avasikin ensimmäistä kertaa kesäkaupan Inkoossa. Tänä kesänä kesäkauppa on avoinna 9.elokuuta saakka Inkoossa ma-pe 10-18, la 10-16 ja su 11-16. 


Poikkeuksellinen koronakevät peruutti myös perinteiset Kevätmessut, joissa HUONEetRUMin oli tarkoitus lanseerata Viherverho-amppelilaatikon uudet värit. Inkoossa on nähtävillä näitä käteviä roikkuvia Viherverho-amppelilaatikoita ja myös nuo uudet värit metsänvihreä sekä valkoinen. Vanha Viherverson väri on mustanharmaa. Laatikon voi siis ripustaa ketjuilla roikkumaan tai ilman ketjuja laatikko toimii myös tasopinnalla. Laatikon voi ostaa valmiiksi istutetuilla kasveilla tai vain pelkän laatikon, johon itse sitten sommittelee oman asetelmansa. Erittäin näppärä tuote! 



HUONEetRUMin valikoimissa on vihersisustamisen lisäksi paljon muutakin kivaa. Käsintehdyt keramiikkaruukut ovat kaikki uniikkeja eli jokaisessa niissä on omanlainen ainutkertaisuus. Ruukut on tehty kotimaisesta kivitavarasavesta ja ne on Suomessa käsityönä dreijattu. Ruukut poltetaan ja lasitetaan vettä pitäväksi. Ritva Salmen keraamiset hedelmät ovat myös herkän kauniita upealla puuvadilla telineessä. 


HUONEetRUM tarjoaa myös kodintekstiileitä, kynttilöitä, piensisustusta, paperituotteita, kirjoja (ruoanlaitto, sauna, vihersisustaminen, lifestyle), saippuoita, koruja ja paljon sellaista pientä kivaa, jota voi vaikka näin kesäaikaan viedä tuliaisena kun piipahtaa ystävän kesämökillä tai grillijuhlissa.


Nämä lasipulloihin tehdyt viheristutukset ovat todella mielenkiintoisia ja kauniita. Saisinko minä pysymään nämä hengissä paria viikkoa pidempään? Ostin nyt Johannalta kivan kukan keittiönikkunalle. Kasvin nimi on Peperomia tetrahylla "Hope" eli suomeksi muorinkukka. Laitan myöhemmin tästä kuvaa teille jos "tämä muori" onnistuu pitämään kasvin hengissä. Mukaan tarttui puodista myös Rautaharakan siis Eevan rautalangasta vääntämä kupu tai kruunu kuten minä sitä aloin nimittämään. Hauska esine ja olin kuolannut tällaista jo jonkin aikaa!


Sauli Iso-Lähteenmäen Luontokuvia 


HUONEetRUMissa on 9.elokuuta saakka esillä myös tamperelaisen Sauli Iso-Lähteenmäen Luontokuvioita -näyttely. Näyttelyn työt ovat kehystettyjä ja niiden luovutus uusille omistajille on vasta näyttelyn loputtua. Jos Saulin työt kiinnostavat niin valikoimita löytyy myös erilaisia vedoksia. Pidin Saulin töistä ja näyttelyn maanläheisistä väreistä. 




Lill-Breds Bärgård & Café


Kyselin Johannalta missä Inkoossa kannattaisi kahvitella ja hän ehdotti Lill-Breds Bärgård & Café nimistä paikkaa. Oli lukemattomia kertoja ajanut tämän marjatilan ohi Rannikkotietä miettien, että "tuolla pitäisi kyllä joskus poiketa". No, eilen sitten poikkesimme ja ihan nappivalinta! Kahviossa oli runsaasti kotitekoista suolaista ja makeaa tarjolla. Me päädyimme ottamaan suklaakakku ja porkkanakakku palaset. Isot, makoisat kakkupalat maksoivat 3,50€/kappale. Siihen vielä kahvia kyytipojaksi ja puutarhaan istumaan ja nauttimaan. Minnie sai oman vesikupin tuoretta vettä. Toki russeliriiviötä kiinnostivat kovasti myös pöydän tarjoilut.



Jos haluat ostaa mukaasi tuoreita vihanneksi, perunoita tai marjoja niin sekin onnistuu. Kahvion ulkopuolella on teltta, jossa myydään vadelmia ja ainakin kolme erilaista mansikkaa. Itse päädyin ottamaan Polkaa ja täytyy sanoa, että näin makeita mansikoita en tänä kesänä ole vielä syönyt. 


Tarjolla myös perunoita ja herneitä. Tuoreita herneitä tekee aina mieli mutta olen niille nykyään allerginen. Tuli mieleen lapsuudesta apposet, joita isoäiti ja isotäti valmistivat. Herneenpalot - muistaakseni sokeriherneet - keitetään siis palkoineen päivineen 2 litrassa vettä, johon on lisätty 2 rl suolaa. Herneetpalot 2 litraa lisätään kiehuvaan veteen ja niitä keitetään noin vartti. Sitten herneet siivilöidään vedestä. Apposia syötiin voisulan kanssa ja ne vedettiin palkoineen "hampaiden välistä". 
Taitaa olla perinteinen hämäläinen kesäherkku, jota täytyy varmaan tänä kesänä kokeilla. 


Tarjolla oli myös porkkanoita, kesäkurpitsaa, kurkkua, tomaattia, paprikaa, kukkakaali, retiisejä, punajuuria ja nauriita. Kyllä tuoreet kasvikset ovat kauniin värikkäitä ja näistä kuvia katsoessa tulee kyllä nälkä. Tarjolla taisi olla myös leivonnaisia ja leipääkin mutta minä en ehtinyt niihin kasviksilta keskittyä. Tänne täytyy kyllä palata uudelleen vielä hankkimaan herkkuja.



Laitan vielä tänne loppuun muutaman Inkoon menovinkin. Fagervikin hurmaava ruukkimiljöö on ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka. Kävin itse siellä syksyllä 2017 ja nyt kesälomalla olisi tarkoitus taas piipahtaa. Myös Fagervikista löytyy kahvila. Toinen ihana paikka on Inkoon Barösund. Lyhyen lossimatkan (285m ja kyytiin mahtuu 14 autoa) päästä löytyy saaristoravintola Scola, jossa voi myös kahvitella ellei halua syödä.

Iloinen Inkoo tarjoaa paljon kesäisiä elämyksiä joten ota suunnaksi Inkoo!

20 kommenttia:

  1. Mikä ihana paikka. Voi kunpa voisikin ajaa suorinta tietä tuollaisiin paikkoihin mantereella. Vaikka ehkä on halvempaa kun pysyttelee kotinurkilla. Noissa paikoissa tulisi nimittäin helposti elettyä yli varojensa.
    Ihanaa päivän jatkoa sinulle Marjo<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inkoo on kaunis pieni paikka ja ihan varmasti sinä viihtyisit. Toisalta teillä siellä Ahvenanmaalla on myös sellaisia "namupaikkoja", joihin minä haluaisin ehdottomasti tulla kuten se Stickstugan hantverk & cafe, jonka esittelit blogissasi. Minä varmaan jäisin sinne "kasvihuoneeseen" haaveilemaan pariksi tunniksi. Ja rahaa myös kuluisi :D
      Kivaa loppuviikkoa Kristiina <3

      Poista
  2. Ihana Inkoon reissu. Ihastuin nyt näiden kuvien välityksellä tuohon keramiikka pajaan/liikkeeseen.
    Kaunista loppuviikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inkoo on kiva paikka eli tehkääpäs Mian kanssa sinne päiväretki nyt kesällä Karkkilasta. Wink wink! Ihanaa loppuviikkoa ja lomanjatkoa Outi <3

      Poista
  3. Upeita kuvia & tunnelmia! Ajeltiin toissa päivänä Hankoon ja käytiin näyttämässä Inkoon keskustaa siskolleni ja tämän perheelle - aivan verraton kesäpitäjä upeine puoteineen! HuoneEttRummista aina löytyy jotakin kivaa uutta kotiin ja ihanat naiset ovat Johanna & Eeva! Fanitan kovasti myös Karaijan keramiikkaa, ihanan persoonallista ja niin rouheaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli <3 Kyllä Inkoota kehtaa esitellä koska on minusta idyllinen paikka. HUONEettRUM on sellainen paikka, jolle menettää kyllä sydämensä ihan totaalisesti. Messuillakin pitää aina kiirehtiä Eevan ja Johannan osastolle kurkkimaan mitä uutta siellä on. Karaijan keramiikassa moni juttu jäi mieleen kaivelemaan joten ehkä sitten kun halen pupuni joskus kotiutan sieltä jotain muutakin. Hyvää Hangon-reissua - nauttikaa!

      Poista
  4. Ihana paikka! Pääsisipä käymään tuolla joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun on ehdottomasti tehtävä Inkooseen joku reissu :) Valokuvat eivät
      tee oikeutta paikalle, jonka jo sisääntulo on "ruusuinen".

      Poista
  5. Kiinnostavan näköisiä paikkoja - ja suloinen siristelevä Minsu 💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen piipahtamaan - viihtyisit ihan varmasti. Minsu siinä kärkkyy
      porkkankakkua ja aurinko paistaa silmään. :D

      Poista
  6. Onpa ihanan kuuloinen ja näköinen paikka. Tuonne kyllä varmaan uppoisi rahaa, koska niin ihania juttuja myynnissä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin Diina-Maria :) Käsityötä ja kaunista. Maltillisesti jos ihailee ja ostaa vain tarpeeseen niin ei mene omaisuutta.

      Poista
  7. Ai että miten ihana paikka ja miten ihania kuvia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Melissa <3 Kauniista esineistä ja tiloista on helppo ottaa ihania kuvia.

      Poista
  8. Kivoja menovinkkejä :) Tuollainen kasvi pullossa olisi kyllä ihana. Fagervik on yksi suosikkipaikoistani. Olen viettänyt siellä kerran yksikseni monta tuntia ja aina haaveillut palaavani.

    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen :) Huomasin Instasta, että olitte Hra Kepposen kanssa vierailleet Fagervikissä. Niin ihana paikka! Mieti jos siellä oli kesänviettopaikka...? Ihan unelmapaikka. Kasvi pullossa on minustakin kiva mutta säilyisikö minulla hengissä on asia erikseen.
      Kivaa uutta lomaviikkoa!

      Poista
  9. Tuolla olisi niin paljon kaikkea ihanaa hypisteltävää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisit ihan varmasti Mira viihtynyt molemmissa puodeissa :)

      Poista
  10. Oi että mitä keramiikkatöitä. <3 Aivan ihania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karaijan keramiikka on kaunista ja käsintehtyä - arvostan!

      Poista