tammikuuta 06, 2021

Mukavaa loppiaista kaikille

 




Tänään 6.tammikuuta vietämme loppiaista, joka on monelle vapaapäivä töistä. Mutta moniko tietää tai muistaa miksi loppiaista on alun alkaen aloitettu viettämään juhlapäivänä? Itse asiassa loppiainen on yksi kristittyjen vanhimpia juhlapäiviä ja se on jouluakin vanhempi juhla. Loppiainen on juhla, joka juhlistaa itämaan tietäjiä. Moni meistä, joka koulun joulujuhlissa on päässyt vielä esittämään perinteistä joulukuvaelmaa saattaa muistaa nämä itämaan viisaat tietäjät. 

Raamatun kertomuksen mukaan idästä tuli kolme viisasta miestä kunnioittamaan vastasyntynyttä lasta, jonka he odottivat olevan juutalaisten kuningas. Taivaalle noussut kirkas tähti oli ohjannut tietäjät talliin, jossa kapaloitu lapsi löytyi Marian ja Joosefin kera. Tietäjät kumarsivat lasta ja antoivat hänelle kalliita lahjoja. Muistan itse, että kullan ja suitsukkeen ymmärsin lapsena joulukuvaelmassa mutta mirha oli minulle ihan mysteeri. Opettaja selitti, että se oli tuoksuvaa voidetta, joka oli muiden lahjojen kanssa arvokas ylellisyystuote tuon ajan Lähi-Idässä.




Espanjalainen seimi Nordea pankki, Aleksi kuva: Teemu Töyrylä




Vanha Kirkko, seurakunnan oma huovutettu seimi, joka on tehnyt Elina Törmä  

Loppiainen sana viittaa juuri joulun loppumiseen ja monihan meistä riisuu tänään joulukuusen sekä kodin sekä joulusta ja koristeista. Sitten on meidän dinoja, jotka juhlistamme joulua aina sinne "pahan Nuutin" päivään saakka eli 13.tammikuuta. Tänään minulla oli tarkoitus lähteä katsastamaan vielä kaupungilla esillä olevia jouluseimiä mutta jäinkin kotiin ja kurkin Helsingin jouluseimiä vain netistä. Jouluseimet ovat siis vielä tänään näytteillä ja tästä voit kurkistaa mistä niitä löytyy. Ensimmäisen kuvan kaunis italialainen jouluseimi löytyy Aleksin Aseman Kellon ikkunasta. 




Jouluna 2014 Tuomiokirkon kryptassa oli upea seiminäyttely, jonka kävin katsomassa silloin. En kuvannut vielä niihin aikoihin paljoa kameralla vaan minulla oli joku Nokian luuri vain mukanani. Kryptan hämärässä valaistuksessa valokuvista tuli luvattoman huonoja mutta tästä postauksesta voit kurkata muutaman kuvan lisää. Joskus haaveilen pääseväni katsomaan juuri Italiaan tai Espanjaan joulun aikaan seimiä, jotka ovat todella upeita luomuksia. Sisilian reissullani olen vuosia sitten onnistunut näkemään muutaman kauniin seimirakennelman kirkossa vaikka olikin kesä. Nämä seimet olivat varastossa, jonka ovi oli sattumalta auki. En todellakaan tohtinut mennä kurkimaan niitä kovin läheltä tai kaivatnut esille kameraani mutta näyttivät todella hienoilta.





Meidän suomalainen tieranpoikaperinne perustuu muuten myös kertomukseen samoista itämaan tietäjistä. Tiernapojat on laulunäytelmä, jota on käyty esittämässä talosta toiseen. Aiemmin tiernapoika kuvaelmaa esitettiin kirkoissa mutta uskonpuhdistuksen jälkeen siitä tuli kansanomainen näytelmä. Tämä vanha perinne on lähtöisin Pohjois-Pohjanmaalta ja varsinkin Oulusta. Kiertävistä tiernapojista eli tähtipojista löytyy kirjallisia mainintoja jo 1800-luvun lopulta. Tiernapoikia on neljä: Kuningas Herodes, Murjaanien kuningas, Knihti ja Mänki. 






Loppiaiseeni on aina kuulunut LUX Helsinki -kierros valaistussa Helsingissä. Nyt koronapandemian takia perinteistä valotapahtumaa ei järjestä normaalisti nyt vuodenvaihteessa. Uusi kaavailtu ajankohta olisi 22.-28.2. joten nyt odotellaan jännittyneenä toteutuuko se silloinkaan. Tapahtuma järjestetään ulkona mutta liikkeellä on aina ollut tuhansia ihmisiä joten jää nähtäväksi miten käy. Toivotaan toki parasta koska valoa tähän pimeään talveen kaivataan. Onneksi nyt on edes satanut lunta, joka kyllä valaisee aika mukavasti. Nyt siirryn ruokapöydän ääreen nauttimaan loppiaisherkuista.




Hyvää loppiaista kaikille! 

 





4 kommenttia:

  1. Mukava saada tietoa loppiaisesta. Tiernapojat esiintyivät ainakin viime jouluna Maarianhaminan kirkossa suomenkielisessä joululaulujen laulutilaisuudessa. Silloin olimme siellä, tänä jouluna emme.
    Mukavaa illan jatkoa sinulle Marjo<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loppiainen tuntuu monelle olevan nykyään "juhla joulun jälkeen" mutta sen alkuperää eivät kaikki välttämättä tiedä. Monihan lopettaa joulunvieton jo tapaninpäivän jälkeen. Tiernapoikia en ole itse nähnyt vuosiin mikä on vähän sääli. Varmasti juuri koulujen joulujuhlissa voidaan esittää ja Oulun seudulla asuva ystävä kertoi, että siellä perinne elää vahvasti.
      Mukavaa sunnuntaita Krisiina <3

      Poista
  2. minäkin keräsin joulun pois,mutta viisaat tietäjät jätin.kirjoitin patsaiden alle nimet tulevaa polvea varten.meillä ne kyllä tulevat hirven kyydissä,jolla on valo sarvissa.tänä jouluna sain valotaulun joka kuvatkoon tallia vähän modernimmassa versiossa.aikoinaan kun poikani esiintyi koulunjuhlassa tähdenpyörittäjänä joku ryökäle varasti esiintymisasut ja se olikin sitten farkkutyyli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet ollut ahkera ja kerännyt jo joulun pois. Meillä joulu on todella vielä esillä nuutinpäivään saakka eli 13.tammikuuta. Sitten vasta pakkaan sen punaiseen kassiin ja vien kellariin. Kaikki koristeet eivät enää mahdu "joulukassiini" kun aina jotain uuttakin tulee hankittua jouluksi. Varmasti kauniita nuo sinun Itämaan tietäjien patsaat. Onpa kurja juttu, että koulun joulujuhlasta on joskus viety esiintymisasut. Hyvää viikonloppua sinulle :)

      Poista